Gasleiding weghalen, maar hoe veilig te doen

JaapKnaak

  • #1
Ik ben nieuw op dit forum en het lijkt me handig om hier mijn vraag te stellen aan jullie ervaren klussers:

Ik heb een huis gekocht uit 1930 (ofzo) en ik wil mijn gaskachels de deur uit doen en CV laten installeren/zelf installeren.
Hoe kan ik veilig 4 oude gasleidingen van de hoofdleiding afkoppelen, zonder dat ik (en mijn beiden buren) op 10.000 ft zitten?

Voordat ik mijn brander op die koppelingen zet, moet ik eerst het gas afsluiten bij de hoofdkraan neem ik aan, moet dit gebeuren door nuon of mag dit zelf? En dan de hamvraag: hoe krijg ik de rest van het gas veilig uit het systeem, zodat ik naar hartelust kan friemelen met die leidingen?

Iemand opperde hier thuis: je moet de andere kant van je stofzuiger erop zetten, dan blaas je het eruit, maar ik heb alleen een zuiger die "zuigt" :wink: Dus hoe anders?

Ik dacht eraan de kachels aan te zetten totdat het vlammetje uitgaat, maar met scheikunde heb ik vroeger geleerd dat dat juist explosiegevaar oplevert (ideaal mengsel). Wie helpt me verder?

Als iemand een link weet naar een site met een stappenplan voor het zelf aanleggen van CV > Ook erg welkom!

Alvast bedankt!

W. :D
 

Bundy

Specialist Verwarming
  • #2
Geen stofzuiger gebruiken!

Hoofdkraan sluiten, leidingen weghalen en afdoppen.
Oude buizen ook verwijderen, naar buiten niet onder vloeren laten liggen
i.v.m gaslucht die eruit komt. Dit blijft heel lang stinken en schept verwarring.
Succes.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Er zijn al vaker vragen over geweest: het restant gas, dat in leidingen (in een woning) achterblijft wanneer de hoofdkraan (goed!) dicht zit, is zo gering, dat het geen brand- of ontploffingsgevaar oplevert. Je hoeft dat restant er dus niet uit te blazen of zuigen.

Een stofzuiger bevat een vonkende collectormotor en is dus het meest aangewezen apparaat om een gas-explosie te veroorzaken...

Controleer die afsluiting na dichtdraaien even bij je fornuis. Zou niet zo leuk zijn als het gas door blijft stromen, terwijl je dacht de hoofdkraan dichtgedraaid te hebben.

Indien er buizen zijn, die je om welke reden dan ook niet kunt weghalen, dan aan beide zijden zorgvuldig dichttapen, zodat de gaslucht er niet uit kan komen. Dit blijft nl inderdaad nog jaren stinken!
 

JaapKnaak

  • #4
Bedankt voor de antwoorden, maar iets in mij zegt dat het toch echt niet verstandig is om na het dichtdraaien van de hoofdkraan (met of zonder loskoppelen van de stang/slang?) in een leiding van 20 mtr met 4/5 zijvertakkingen van ca. 5 mtr. de propaanbrander te zetten om de een aantal dingen los te solderen... :(

Er zal toch wel echts iets moeten zijn om die leidingen leeg te krijgen, daarna worden ze verwijderd en gaan ze bij het grofvuil.

Groetjes,

W. :)
 

EdP

  • #5
Als je 'm gewoon doorzaagt kan het evt. restje gas er toch gewoon uit (ramen open), daarna kun je branden wat je wilt. Of denk ik nu te simplistisch?
 

JaapKnaak

  • #6
Euh ja?!

Als je een dikke leiding hebt (4 cm dik) met zijvertakkingen naar de kamers...je sluit de hoofdkraan af en zet de uiteinden open (bij de kachels) dan drijft het gas er toch niet vanzelf uit?

Omdat de druk achter de toevoer weg is en het blijft "hangen" in de buis? Dat is waar ik spichtig voor ben- brander erop om de zijvertakkingen los te koppelen en BOEM..?!

Denk zelf dat de restant gas in de leiding te groot is om te negeren. Bel morgen wel de nuon voor advies. Bedankt in elk geval.

MVG,

W. :)
 

EdP

  • #7
Ik bedoelde eigenlijk dat je 'm doorzaagt aan 't begin, dan kun je de uiteinden openzetten en kan het lekker doorluchten. Maar er zijn ook echte kenners op het forum.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Het lijkt mij verstandig dat u er een installateur bij haalt, met alle respect maar u lijkt mij te onzeker op het gebied van gas om het zelf te doen.

De installateur kan dan ook gelijk de nieuwe leiding leggen, dan weet u zeker dat u het goed voor elkaar hebt.

Succes.
 

MarcoDezicht

  • #9
Goedendag,

Het is vrij simpel: op het moment dat de druk van de leiding af is en er één of meerder gaskranen zijn geopend kan er niets gebeuren.
Op dat moment heb je geen explosie gevaar.

Als je namelijk een vol vuling van 60 % gas als de leiding open staat kom je daar niet aan.
Je kan dan gewoon solderen.

Maar als ik het al uw vragen bekijkt kan ik u maar één ding zeggen:
Blijf zelf van de gas leiding af bij twijfel! Laat er een installateur naar kijken.

Het is zo zonde om in de krant te lezen weer een blok ontzet door gasexplosie.

Veel succes
 

JaapKnaak

  • #10
Inderdaad, ben wel handig met klussen in het algemeen, maar met gas (en een hoop andere nieuwe dingen in qua klussen) ben ik terughoudend.
Juist om te voorkomen dat er vervelende dingen gebeuren.

Ik bel de leverancier morgen wel en vraag of ze iemand langs sturen, of dat ze goede instructies geven, dan ben ik zeker van mijn zaak.

Bedankt in ieder geval,

W. :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu