Gasleiding tuinhuis buiten -> binnen

Marcvangend

  • #1
Hallo,

In de blokhut die op mijn volkstuin staat, wil ik een gasfornuis gaan neerzetten. Op het volkstuincomplex worden van die grijze flessen gas verkocht (propaan als ik het goed heb) dus daar moet het fornuis (aangepast voor propaan uiteraard) op gaan werken.

De gasfles wil ik aan de achterkant van het huisje in een kist neerzetten en de gasleiding moet dus door de muur naar binnen. Ik weet nog niet precies hoe ik dit het beste kan aanpakken. De muur is massief hout, 5cm dik. De te overbruggen afstand is ongeveer 1m horizontaal en 50cm verticaal. De leiding gaat niet onder de vloer door. Binnen met natuurlijk een kraantje komen tussen de leiding en het fornuis.

Ik vraag me met name af:
- Waarvan ik de leidingen moet maken. (10mm koper? 12mm koper? 8mm flexibel koper? rubber slang?)
- Hoe ik de leiding het beste door de muur kan voeren. (afkitten? met speciale fittingen? schuin omhoog boren zodat de regen er niet in loopt?)
- Of er andere dingen zijn die ik over het hoofd zie of waar ik op moet letten.

Bedankt.
 

Vindeklusser

  • #2
Hoi
ik las je probleempje net en heb zelf van het voorjaar me caravan voorzien van nieuwe gasleidingen.
Je kan 8mm leiding nemen die je enigsinds kanbuigen maar wel met een rubbere omhulsel (kan dan beter tegen een stootje).

Een slang zou ik persoonlijk niet doen omdat je die om de 3 jaar zou moeten vervangen en het word aangeraden niet langer dan 1m te gebruiken.

Het betreft een gat voor naar buiten zou ik hem iets schuin oplaten lopen voor het water en aangezien je de fleesen in een kist doet zou ik het via de kist laten lopen naar binnen en af te kitten met een flexibele kit.
als je een kraantje net onder je fornuis doet is de rest geen probleem, want het gas zou je waarschijnlijk wel dicht draaien als je weg gaat.
succes
gr vincent
 

Jacovrie

  • #3
U kunt 8 mm flexibele koperbuis (omhulsel hoeft niet) gebruiken welke met de hand is te buigen. Hiervoor zijn ook speciale koppelingen in de handel. Buis met 8 mm beugels vastzetten, hiervoor zijn er beugels zonder en met rubber bescherming. De laatste wordt met name onderaan de caravan gebruikt, wanneer de buis onder de caravan moet worden vastgezet.

Er zijn ook speciale muurdoorvoeren. Gelet op het feit dat het hier om een vrij dunne houten muur gaat, zou ik de buis er zo door doen. Voor 8 mm koperbuis zijn ook speciale gaskranen in de handel. Deze moet dichtbij het gasfornuis worden gemonteerd op een toegankelijke plaats (dus niet achter het fornuis). De regels m.b.t. gasinstallaties in caravans e.d. zijn aangescherpt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu