Gasleiding op 40cm horizontaal bovenlangs fornuis

MaartenVDH

  • #1
Beste klussers,

Ik hoor graag jullie mening over de volgende situatie. In het huurhuis waar wij wonen staat tussen muur en aanrecht ons vrijstaand fornuis. Boven dit fornuis loopt op 1.20m hoogte vd vloer een horizontale gasleiding.Zie de foto's.

Mijn vraag:
- Mag dit, oftewel, is er een minimale afstand/hoogte tussen gasleiding en fornuis?





Ons huidige fornuis wordt vervangen ivm defecte oven. Op het huidige fornuis zit een afdekplaat en dit staat een redelijk stukje van de muur af waardoor het niet noemenswaardig veel warmer wordt rondom de gasleiding.

Voor zover wij hebben kunnen nagaan is er zo'n 20-25 jaar geleden ingrijpend verbouwd, waarbij de keuken is verplaatst en er een gasleiding naar de bovenverdieping is doorgetrokken. Op foto #2 zie je dat onder/voor de gaskraan er nog een oude aftakking zit richting voormalige keuken.

Ons is op het hart gedrukt dat dit door gekwalificeerde vaklui is gebeurd maar ik ben eigenlijk wel eens benieuwd naar de opvatting van anderen hierover.

Ik hoor graag jullie mening! Alvast bedankt.
Vriendelijke groet,
Maarten
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Dit kan gemakkelijk veranderd worden, de verticale leiding (rode pijl) verlengen naar beneden en een tee-stuk plaatsen in de leiding onder de muurplaat waar de kraan in zit.(groene pijl)
De leiding loopt dan onderlangs en het fornuis kan normaal geplaatst worden, ook de achterplaat kan dan mooi strak tegen de muur gezet worden.
Als u hier geen ervaring mee heeft laat het doen door een installateur, zoveel werk is het niet.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #3
En een beugeltje hier en daar zou ook niet misstaan!
 

Gamgra

  • #4
Raar, u maakt zich wel zorgen om de metalen leiding , maar de gasslang in dezelfde omgeving stoort U niet.
Een schoonheidsprijs verdient deze leiding niet, maar enkele minuten met een staalborstel en een kwastje verf zal de leiding geen kwaad doen.
 

MaartenVDH

  • #5
Dank voor alle snelle reacties.

@ Jan: helder verhaal - ga er zelf niet aan beginnen want daar heb ik de ervaring en de rechterhanden niet voor.

@ Neesje: goed punt, om de 40cm vastzetten las ik ergens? Er zitten nu twee zadeltjes, maar zeker niet om de 40cm...

@ Gamgra: zeker, groot gelijk! die gasslang wordt samen met het fornuis vervangen. Moet wel toegeven dat ik er pas achter kwam toen ik op dit forum aan het zoeken was naar een antwoord op bovenstaande vraag. Maar we gaan dus op zoek naar de buigbare gele versie.

Nogmaals dank.
Gr. Maarten
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu