Gasleiding beugelen

Proconsul

  • #1
Hallo klussers, ik heb even een vraag over het beugelen van een gasleiding.
In mijn wijk zijn alle oude gasleidingen vervangen door Wicu gasleidingen.
Ze lopen vanaf de gasmeter naar beneden door de kruipruimte los over de vloer en komen dan bij onder andere mijn kachel weer naar boven.
Deze gasleiding hangt dus geheel los en is zo uit de vloer omhoog te halen. Dat de gasleiding los mag liggen is geen probleem voor zover ik weet maar hij moet toch wel ergens degelijk vastgezet worden lijkt mij.
Nu hebben ze deze, nadat ik hierover bij de woningbouw vereniging een melding had gemaakt, een beugeltje boven de vloer aan de gasleiding gemaakt en het gat in de vloer opgevuld met Purschuim en dat zou dan genoeg moeten zijn.
Weet iemand wat hiervoor de wettelijke bepalingen zijn en of dat deze gasleiding niet beter vastgezet moet worden dan met één kunststof beugeltje?
Alvast hartelijk bedankt voor de reacties.
 

Chathanky

  • #2
Als ik dit zo lees voldoet de gasleiding sowieso niet aan de norm.
Onder de vloer hoort een gasleiding in een mantelbuis getrokken te zijn.

Aangezien dat het is aangelegd in opdracht van de woningbouw moet je niet zelf veranderingen aanbrengen maar hen wijzen op hun verantwoording de leidingen aan te leggen volgens de normen die er zijn.
Als ze niet in een deugdelijke matelbuis gelegd zijn heb je een afgekeurde installatie.
Het zadelen van de wicubuis zal niet de oplossing zijn.
 

Proconsul

  • #3
Chathanky, bedankt voor jouw reactie,

Voor zover ik het nu begrijp is die gasleiding van een mantel voorzien, de koperen leiding is omhult door grijs plastic, hetgeen Wicu is toch?
Wat ik wel een stukje verderop las hier is dat de kunststof mantel altijd boven de vloer moet komen zodat bij eventuele lekkages gas niet in de kruipruimte blijft hangen waardoor ik straks met mijn stoel word gelanceerd en ineens naar Michael Jackson zit te kijken.
Verder las ik dat het eigenlijk geheel nog niet duidelijk is hoe je nu die gasleiding vast kunt zetten, mag het nu met een beugeltje of moet de Wicu leiding weer in een ander buisje en daar omheen pas een klemmetje. Echt duidelijk is het niet allemaal en al zeker niet voor een leek. Ik heb nog eens rondgekeken maar ze hebben ook op diverse plaatsen niet de gehele leiding vervangen maar alleen maar stukken die boven de vloer uitkomen zodat ze waarschijnlijk hoopte niet de kruipruimte in te hoeven gaan. Ik heb er geen vertrouwen in dat dit geheel conform de nu geldende regels is aangelegd en het lijkt mij dat de woningbouwvereniging die veel centjes heeft betaald hiervoor er ook niet op zit te wachten als de boel in de wijk halfbakken is uitgevoerd.
Ik ga ze er nog maar eens op wijzen dan. Ik heb overigens ook niemand gezien die de gasinstallatie heeft gekeurd ofzo, ook al een beetje vreemd lijkt mij.
 

Chathanky

  • #4
De kunststof mantel van wicu mag niet gezien worden als mantelbuis.
Als je wicu hebt met een kunststof mantel moet deze alsnog in een mantelbuis gelegd zijn.
 

Proconsul

  • #5
Dat klinkt niet zo best, dat zou inhouden dat Woningbouw vereniging de Mitros, of de aannemer (die inmiddels al failliet is en overgenomen) voor misschien de hele wijk een probleem heeft, oeps, foutje bedankt.
Zijn al die regels ergens op internet te vinden waaraan een installatie moet voldoen?
 

Xr8

  • #6
Gasleiding dient van begin tot eind te zijn voorzien van een ruime mantelpijp. De dient aan beide zijden boven de vloer uit te komen.

Verbindingen onder de vloer zijn niet toegestaan, uitsluitend boven de vloer.

Bij aanleg van nieuwe leidingen is het verplicht de handel af te persen. Eerst met afgekoppelde apparaten met een drukstoot van 1 bar. Dit om eventuele slechte verbindingen te kunnen achterhalen. Daarna wordt de leiding nog op statische druk gemeten, wat inhoudt de leiding vol gas laten stromen, de hoofdkraan dicht en de aangekoppelde toestellen open. Je meet nu met de meter de statische gasdruk in de buis, deze ligt tussen de 20 en 30 millibar. Deze druk mag in 3 minuten maximaal 1 millibar zakken.

Succes.
 

Proconsul

  • #7
Xr8 bedankt voor jouw reactie.
Die wicu zit in ieder geval niet door een mantelpijp heen.
De verbindingen zijn wel boven de vloer in de meterkast gesoldeerd.
Ook de kunststof om de wicu heen is alleen zichtbaar daar in de meterkast (drie van de vier verbindingen dan) en waar ze weer boven de vloer komen in zijn geheel niet.
Tijdens de aanleg was ik niet thuis dus of de boel is afgeperst? geen idee.
Wel heb ik een geisermonteur voor de jaarlijkse inspektie op bezoek gehad die een gasdruk had gemeten van 48 millibar waarvoor hij meteen het gasbedrijf ging bellen die is langsgeweest en een onderdeel aan de gasmeter heeft vervangen.
Ik heb één en ander in een mailtje verwerkt en verzonden aan de woningbouwvereniging. Dit moet dan voor hun ook een onaangename verrassing zijn, zeker als dit voor een gehele renovatiewijk niet goed is uitgevoerd. Ik ben zeer benieuw naar hun reactie.
 

Xr8

  • #8
De 48 millibar is de voordruk, deze hoort tussen de 20 en 30 te liggen.
Waarschijnlijk een defecte huisdrukregelaar. Dit is inderdaad van het energiebedrijf.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu