Garagedak isoleren van bovenaf

Nodisko

  • #1
Hoi,

Ik heb een muziekstudiotje gemaakt in mijn garage (30 m²). De ruimte is geluidsgeïsoleerd met Rockwool voorzetwanden van 11 cm dik. Superspul!

Het plafond is geïsoleerd met steenwol tussen en onder de balken. De steenwol raakt het dak niet, ter voorkoming van een rottend dak ivm condensvorming.

Onder de balken is een systeemplafond bevestigd. Het plafond heeft acoustisch geoptimaliseerde plafondplaten.

Prima studio dus. Acoustisch super en ik kan zoveel herrie maken als ik wil.

Echter 1 probleem. Het wordt stervenskoud in de winter...echt bijna net zo koud als buiten en ik moet dus flink stoken met een electrisch kacheltje. En het wordt heel heet in de zomer. Dan kan je er bijna niet werken.

Op het dak ligt gewoon dakleer en verder niks (ook geen grind).
Ik denk dus dat daar het probleem zit. Nu wil ik dus het dak isoleren bovenop het bestaande dakleer. Dit omdat ik aan de binnenkant geen ruimte meer heb, en ook mijn plafond niet meer wil openbreken. :)

Op het dak heb ik nog ongeveer 7 cm ruimte tot de aluminium rand.

Mijn vraag is dus of iemand weet hoe ik dit moet aanpakken en of dit ook echt wel het gewenste resultaat oplevert: in de winter warmte vasthouden en in de zomer warmte buiten houden.

groetjes,

Maxim
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je zou van die tempexplaten met dakbedekking daarop kunnen gebruiken.
 

Nodisko

  • #3
Bedoel je Roofmate? Een vriend van me begon daarover.

Het liefst laat ik het bestaande dakleer gewoon liggen. Zodat ik niet met een brander aan de gang hoef....
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #4
Nodisko schreef:
Het liefst laat ik het bestaande dakleer gewoon liggen. Zodat ik niet met een brander aan de gang hoef....
:shock:
Hoe had je dat dan gedacht?
 

Nodisko

  • #5
Dat antwoord hoop ik hier te vinden :)


Je kan trouwens tegenwoordig dakleer lijmen. Maar ik zoek een oplossing waar ik platen kan leggen die bijeen worden gehouden door grind. :)
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #6
Nodisko,

De oplossing is heel simpel en wordt veel toegepast: het z.g. omgekeerde dak.

Je legt (of lijmt, dat is nog beter) boven op het dakleer beloopbare isolatieplaten, (Roofmate is een van demogelijkheden) elke behoorlijke bouwmarkt levert ze. De dikte kun je kiezen, hoe dikker hoe beter uiteraard. Laat je niet beperken door de hoogte van de alu rand. Blijf met de platen 10-15 cm bij de rand vandaan, zodat je een "goot" rondom de isolatieplaten krijgt. Het regenwater loopt daar in en vervolgens netjes naar de afvoer.

Boven op de platen leg je dan poreuze daktegels en klaar is kees! Je dakleer is zo ook nog eens voor altijd beschermd. Isolatieplaat die eventueel uitsteekt buiten de tegels en blootgesteld wordt aan de zon (UV) kon je schilderen met alu-verf of teerlak o.i.d.

Een groot voordeel van deze constructie is bovendien dat de kans op condensatie aan de binnenkant van de dakconstructie vrijwel nul wordt!

Succes,
Groeten, Hein
 

Nodisko

  • #7
Bedankt!

Dat klinkt goed. In aansluiting hierop heb ik nog 2 vragen.

Als alternatief voor de tegels wil ik misschien grind gaan leggen. Daktegels zijn namelijk best duur. Of weet je een goedkope variant? Alles want ik online vind kost minimaal 15 euro per m2. Grind kost maar 75 euro per cuub.

In het geval van grind heb ik voor 30 m2 anderhalve cuub nodig. En ik heb uitgerekend dat dat 2340 kg is. Houdt mijn dak dat wel??

groetjes,

Maxim
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #8
Als het dak niet belopen wordt is grind ook prima. Als je de platen geplakt hebt is het gewicht wat je er op stort niet zo belangrijk en kun je ook wel met minder toe dan 5 cm grind. Stel dat je 2000kg grind verdeelt over de 30 m2, dan komt dat neer op een kleine 70 kg/m2.

Dat mag normaal gesproken geen probleem zijn, al weet ik natuurlijk niet wat voor balken gebruikt zijn. Er bestaan ook rubberen daktegels. Die zijn lichter maar waarschijnlijk nog duurder dan de dreentegels. Zoek trouwens eens op marktplaats-achtige sites.

Groeten, Hein
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu