Garage dak: aanpak renovatie?

Klus_Niels

  • #1
Beste,

Op korte termijn wil ik gaan beginnen met het vervangen van het garage dak. De foto's zijn van de situatie nu. Het is een bitumendak met grind erop.
Op dit moment zijn er aan de binnenzijde van de balken isolatieplaatjes tegen aan gezet. (glaswol met alufolie). Ik zou graag het dak willen isoleren maar dan op het dak. Ik heb al van alles gelezen over de opbouw hiervan en voordelen. Alleen kom ik er niet goed uit in mijn situatie. Het betreft 2 garages naast elkaar, waarbij de randen op bijna gelijke hoogte liggen. Als ik zou gaan isoleren op het dak komt het dak een heel stuk omhoog. Dat betekent dat er een opstaande rand gemaakt moet worden tussen de garages om een voldoende hoge rand te krijgen zodat het water niet direct over het dak komt. Ik las dat er 12cm aan gehouden word. Ik kan me voorstellen dat dit in nieuwbouw wel te maken valt.


Wie kan me tips geven hoe dit aan te pakken?

PS. er komt EPDM op al dakbedekking. En de dakplaten/latten die op de balken liggen word ook mee vervangen door underlayment platen. De garage muren staan overigens wel los van elkaar. En als boeiboord wil ik trespa zetten rondom




(Overzicht van achter naar voren)


(Aansluiting 2 daken)





(boeiboord achterkant)


(Aansluiting en overslag lood)
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Is het een probleem om de boei de dikte van de isolatie te verhogen? De aansluiting met de andere garage is goed waterdicht te maken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Is er verwarming in je garage, ga je de garage verwarmen?

Ik zou me even orienteren op een isolatie systeem met een intelligente damprem hiermee moet het mogelijk zijn om veilig aan de onderzijde van je dak een isolatie aan te brengen. Meestal wordt daar een cellulose isolatie voor gebruikt. Zover ik weet geen isolatie van een kunststofschuim.

Het lastige wordt de aansluiting met de buren. PVC dakbedekking van de buren en jouw EPDM daar zal iets speciaals moeten komen.
Enig idee hoe oud dat dak van jouw zou kunnen zijn?
 

Klus_Niels

  • #4
Nee, de garage gaat niet verwarmd worden. Daarvoor is het ook niet te doen. Maar met isolatie hou je denk ik wel de warmte buiten. (is nu ook al te merken)

Ik denk dat het extra werk wat nodig is om het dak van boven te isoleren misschien ook niet loont. Zoals je Wgb al zegt vanuit binnen.

Ja de aansluiting zal inderdaad even spannend worden.

Ik weet niet hoelang het dak er al op ligt. De bouw is van 1968. Zolang zal het er niet liggen, maar wat ik wel zie is dat het dakleer allemaal scheuren vertoont en het grind ook al in het dakleer "gesmolten" is. Het is nu echt heel slecht aan het worden. Dat is ook te zien aan de aansluitingen naar het dak van de buren. Voor zover ik weet lekt het nog niet, maar dat kan ik nog niet zien vanuit binnen. (isolatieplaten zitten er nog tegen)
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als het grind in het dakleer is gesmolten is het geen bitumen dakbedekking maar mastiek.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Mooi 1968, het zou kunnen dat er nog mastiek op ligt en geen bitumen.
Daarom mijn vraag. Mastiek is dampopen in ieder geval veel meer dampopen dan EPDM. Houd je dezelfde constructie zou je in extreme situatie last van condens kunnen krijgen.
Het zal meevallen zolang er maar niet gestookt gaat worden.
Ik zou EPDM met grind nemen hoe witter hoe beter en de isolatie vergeten.
Als je nu dezelfde constructie houd met isolatie en die zwarte dakbedekking zal je niet veel wijzer worden.
Wat je nog kan proberen of het grind vast zit. Probeer met een spa wat grind opzij te zetten bezem erover, foto maken en deze hier plaatsen.
Ik ben heel benieuwd wat er op je dak ligt.
 

Klus_Niels

  • #7
Hier wat foto's van vandaag. Ben benieuwd naar de reactie









 

Stephan lood

  • #8
Dat is mastiek
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Dank je voor de moeite die je hebt gedaan. Een dak van 47 jaat oud, dat is toch best bijzonder.
Mastiek kan een dakbedekking zijn die lang mee gaat. Bij jullie dus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu