Fundering garage - de beste manier

Rocky123

  • #1
Ik wil zelf een garage gaan bouwen. nu weet ik nog niet precies wat de beste manier is om de fundering te maken. het wordt een steense muur.
ik dacht zelf, gleuf graven 70cm diep 50cm breed, dan 30cm beton storten met bewapening erin, hierna beginnen met metselen mbv bakstenen.

nu heb ik gehoord dat je beter kalkzandstenen kunt gebruiken onder het maaiveld dan bakstenen. weet iemand of dat juist is. ik heb nm nog veel bakstenen liggen, dus dat zou het makkelijkste zijn.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Wil je ook een betonnen vloer? Dan kan je beter een vorstrandfundering maken. Hoe je die maakt kan je hier op het forum wel terugvinden.

En om even terug naar het begin te maken, je moet eerst kijken naar de grondslag. Kan daar wel een stenen garage op staan?

Bakstenen kan je onder het maaiveld gebruiken, mits ze niet te zacht zijn (water opzuigen). Vroeger werd er een harder gebakken klinker gebruikt, tegenwoordig dezelfde steen als de rest.
 

Rocky123

  • #3
De bakstenen nemen wel vocht op. is het een idee om plastic folie tussen de bakstenen en het zand te plaatsen, zodat er geen vocht vanuit de grond in kan komen? ik heb ook gehoord dat je de bakstenen kunt insmeren met specie om ze waterafstotend te maken, klopt dit?

alvast bedankt,
 

Droid

  • #4
Kalkzandsteen kan goed, moet wel klinkerkwaliteit zijn!
 

Millew

  • #5
Klinkerkwaliteit geldt ook voor baksteen, in dit geval. Ook al zou het niet meer gebruikelijk zijn, bij een muur zonder spouw krijg je anders zeker last van optrekkend vocht en/of vochtdoorslag.
Een laag zand-cement tegen de buitenkant helpt wel tegen vochtdoorslag maar minder tegen optrekkend vocht.
Rocky123 schreef:
het wordt een steense muur.
Een steens muur is 21 cm dik. Of bedoel je halfsteens = ca. 10,5 cm dik?
In dat geval moet je voor de rest van de gevels ook niet een te zachte steen gebruiken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu