Friedland 743 / deurbel werkt niet langer

Gijs1234

  • #1
Beste Klusideeërs,

Een probleem waar ik als blondje toch echt niet uitkom. Mijn zoontje heeft per ongeluk de draadjes uit mijn transformator getrokken, en ik krijg nu met geen mogelijkheid het geheel weer werkend. Help!

Het is een Friedland 743, en ik heb ook met de gevonden handleiding op Internet het niet voor elkaar gekregen. Mijn technische kennis is niet-bestaand, en ik weet dus ook niet wat welke kleur draadje precies betekent.
Bij het uitproberen van de combinaties (hoeveel kunnen het er nu zijn, dacht ik), krijg ik bij sommige combinaties een eenmalige *ding*, waarna de transformator blijft zoemen en warm wordt. Als ik de stekker van de trafo er dan weer uit haal, krijg ik weer eenmaal een *ding*. Maar het reageert hoe dan ook nooit op de knop van de drukker bij de deur.

De draadjes aan de bovenkant van de foto komen van de bel, de 4 gekleurde draadjes aan de onderkant komen van de drukker. De blauwe/bruine draadjes aan de onderkant van de trafo gaan rechtstreeks in het stopcontact.

Is er iemand die mij wegwijs kan maken hoe ik weer een werkende bel kan krijgen? Ik wordt er namelijk vrij moedeloos van.
Hartelijk dank!!

 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Een van de draden naar de bel op de trafo laten zitten. De andere loshalen van de trafo en verbinden met een van de draden naar de drukker.
De andere draad van de drukker wederom aansluiten op het nu vrije contact van de trafo.

Van de vier draden die naar de drukker gaan, worden er maar twee gebruikt. Ik vermoed dat het de twee draden zijn die op de foto in het midden staan, geel en zwart (want die zijn afgestript). Anders wordt het proberen.
 

Gijs1234

  • #3
Hi Tom, dank je voor je reactie!
Ter check: moet ik een draad loshalen die van de trafo naar de bel loopt (beide wit), of een van de draden die van de trafo naar het stopcontact gaan (een bruin en een blauwe)?

En wanneer ik de juiste draad heb losgehaald, doe ik deze dan terug in hetzelfde contact maar dan samengedraaid met één van de vier dunne draadjes (en waarschijnlijk geel of zwart)?

Sorry voor de waarschijnlijk domme vragen!
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Hallo Gijs,

De bruine en de blauwe draad laat je ongemoeid, want daar staan 230 Volt op.

De in elkaar gedraaide draden mag je niet aansluiten op de trafo. Je kunt er een kroonsteentje op zetten of afplakken met isolatietape. De andere draad sluit je dan weer aan op de trafo.

Je moet een kring krijgen van het ene contact van de trafo naar de drukker, van de drukker naar de bel en van de bel weer naar het andere contact van de trafo.
 

Ruudvee

  • #5
Je zoontje kan dus ook bij de 230 volt aansluiting komen ?

brrr, eng schakelingetje heb je daar.
 

Gijs1234

  • #6
De trafo zit op 1m50 (en hij is pas twee jaar), dus hij kan er niet zelf bij. Ik had hem op m'n arm, en dan kon hij er dus wel bij. Dat zijn van die typische eens en nooit meer dingen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7


Ergens in de draden tussen trafo en bel hoort nog een drukker.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Het 230v volt gedeelte met bruin en blauwe ader hoort iig afgeschermd te zijn me een plastic kapje :!:
 

Gijs1234

  • #9
Gelukt!! Ah man, wat ben ik hier blij mee.
Ontzettend bedankt voor jullie geduld en suggesties.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #10
Goed om te horen. Je zou wel nog het een en ander moeten doen om de situatie veiliger te maken. De trafo lijkt te hangen aan de draden van de bel en moet worden vastgezet op de muur. Kapje erop zetten als je dat nog ergens vind, anders trafo vervangen. Verder de stroomsnoer (kleuren blauw en bruin) zo leggen dat je hem niet per ongeluk uit de trafo kunt trekken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu