Foutieve spanning op wisselschakelaar

Benb

  • #1
Bij een tl-licht installatie met wisselschakelaar en trek-wisselschakelaar de volgende situatie op de lamp-aansluiting: aan geschakeld ongeveer 230 v. En bij uitgeschakeld: 95 a 100 volt wisselspanning (te vervangen tl balk was enige tijd uitgeschakeld en voelde warm aan, vandaar mijn onderzoek).

Alle betreffende dozen (behalve hoofdverdeeldoos van deze zolderverdieping) gecontroleerd en zo te zien in orde. Alle verbruikers op deze groep uitgeschakeld: geen verschil. Trekschakelaar geheel weggenomen (idee: soms hebben dergelijke schakelaars een ingebouwd neonlampje, maar hier niet het geval): ca. 37 volt wisselspanning!

Ik kan me voorstellen dat er ergens een kortsluiting is ontstaan (alhoewel: installatie is ca. 20 jaar oud en in goede conditie) maar dan zou ik 230 volt verwachten en niet deze waarden.

Ben dus op zoek naar aanwijzingen en voorstellen.
met vriendelijke groet
Ben
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ben, ik heb het vermoeden, dat je je laat misleiden door zgn. inductiespanning.

Je meet de spanning op de leiding waarschijnlijk met een (digitaal) meetinstrument met hoge ingangsweerstand. Wanneer je zo'n instrument bijv aan één kant aan een aarde (waterleiding) hangt en aan de andere kant aanraakt met je hand, wijst ie, afhankelijk van waar je staat, een spanning aan van zo'n 10-50 Volt. Omdat je lichaam die spanning inductief en capacitief opvangt.

Wil je e.e.a. correct meten, dan zou je eigenlijk een "Dustpol" moeten hebben, dat is een meetinstrument met ingebouwde belastingsweerstand.

Je zou dat ook (voorzichtig!) kunnen nabootsen door op de plek waar je wilt meten een lampje van 15 Watt (fitting, 2 draden) tijdelijk aan te sluiten, vanzelfsprekend met de groep afgeschakeld bij het aansluiten. Indien er over dat lampje nog steeds zo'n spanning staat, moet je je zorgen maken, is het dan gewoon 0 V dan is er niets aan de hand!
 

Eric

  • #3
Is waarschijnlijk gewoon inductiespanning.
Meet maar eens op andere lichtpunten, deze zullen ook wel wat weergeven. :lol:

Groeten,
Eric
 

Benb

  • #4
Beste Kees en Eric
Bedankt voor jullie prompte reactie.

Ik meet inderdaad met een digitale multimeter met 10 Mohm ingangsweerstand.

Inductiespanning is mogelijk maar ik mij lijkt/leek de waarde van ca 95 volt wel erg hoog. Ik begon natuurlijk pas te meten toen het neonlampje van de spanningszoeker flauw oplichtte met de schakelaar op uit en dat had ik nog nooit meegemaakt.

Overigens pleit voor inductiespanning de spanningsvariatie die optreedt als er in de groep iets wordt veranderd. De proef met het lampje is een goed idee, maar ik kan dat pas over een paar dagen uitvoeren. Ik zal resultaten rapporteren.

Met hartelijke dank
Ben
 

Benb

  • #5
Kees en Eric

Ik heb de belasting aangebracht van een lamp met lage wattage en inderdaad stort de spanning in tot 0 volt.

Bedankt voor jullie advies.
 

Eric

  • #6
No thankx

Groeten,
Eric
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu