Flexibel aanrecht- / werkblad

Gabrie

  • #1
Hallo klussers!

Graag zou ik jullie advies / tips vragen mbt het volgende:

Ik wil graag mijn wasmachine en wasdroger wegwerken achter deurtjes en onder een werkblad. De apparaten staan in de keuken op een houten verdiepingsvloer. Om het vele trillen te verminderen ga ik een betonnenvloer storten, waardoor de machines een aantal centimeters boven vloeroppervlak komen te staan.

Bij het wegwerken onder het werkblad kan dit een probleem geven, omdat de machines natuurlijk altijd verplaatst moeten kunnen worden.

Het werkblad is een echt aanrechtblad van 45 mm dikte, massief hout en dus behoorlijk zwaar.

Nu had ik bedacht om te zoeken naar een manier om het werkblad flexibel te maken / houden. Of tewel...niet definitief op dragers/ draagconstructie vast te schroeven.

Het idee is om om de machines een balkenconstructie te maken waar in ieder geval het blad om kan rusten en waaraan de deurtjes bevestigd kunnen worden. Maar ik heb het idee dat het aanrechtblad extra steun behoeft.

Hoe kan ik dit het beste oplossen? Zou het mogelijk zijn om een soort van lade-constructie te maken? Zodat het aanrechtblad in zgn gelijders geschoven kan worden? En zo ja, heeft iemand tips hoe dit het beste op te lossen is?
Ik hoop echt dat iemand mij verder kan helpen, want ik ben al weken bezig om een oplossing te zoeken en helaas is het mij nog niet gelukt :cry: .

Groeten Gabrie
 

Rotjeknor

  • #2
Ik vraag me af of je wel aan het echte probleem bezig bent: je wilt de machines later kunnen verplaatsen en daarom maak je je werkblad flexibel? Als ik dit zo hoor kan je je beter focussen op de machines: wat maakt het dat die moeilijk zijn te verplaatsen? De aansluitingen zijn normaal gesproken lang genoeg om er goed bij te kunnen als ze naar voren geschoven zijn. Als dit niet het geval is kan je bv je stopcontact verplaatsen naar meer naar de voorkant, dat je er nog bij kan, of misschien zelfs je aanvoer/ afvoer.

Maar misschien snap ik je gewoon niet (-:
 

Gabrie

  • #3
Hallo Rotjeknor,

Het probleem zit hem niet in het kunnen verplaatsen van de apparaten.
Alleen door de nog te storten betonnenvloer komen de machines zo;n 5 cm hoger uit dan de oorspronkelijke vloer. Als je ze dus wegeschoven hebt, moeten ze ook weer terug geschoven worden.

Als je ze dan 5 cm ophoog moet tillen (en er daarna nog trillingsdempers onder wilt/moet zetten) moet je ruimte hebben om er bij te kunnen. Als ik het werkblad volledig vastzet, dan moet dit wel zo hoog vastgemaakt worden (om bewegingsruimte te houden) dat het niet meer als werkblad te gebruiken is...

Vandaar mijn zoektocht naar het flexibel vastmaken van dit werkblad.

Hoop het zo wat beter toegelicht te hebben.

groeten
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik had vroeger (inmiddels situatie gewijzigd) in onze keuken een werkblad (3 cm dik, 60 cm diep) bevestigd d.m.v. de standaard muurrails met dragers, die je bij elke bouwmarkt vindt.

De dragers zelf waren 50 cm diep, en werden d.m.v. kleine gaatjes in de onderkant van het blad ingelaten. Ik had de rails zodanig bevestigd, dat ze precies tussen wasmachine en (bij mij) koelkast zaten.

Wanneer er iets aan de apparatuur moest gebeuren, tilde ik gewoon het blad van de dragers, waarna de dragers zelf uit de rails gehaald konden worden.

Je zou denken dat zo'n muurrail en dragercombinatie het niet hield, maar dat viel heel erg mee... Een en ander vergt wel een goede houvast van de rails (de pluggen/schroeven ervan!) in de muur.
 

Gabrie

  • #5
Hallo Kees,

Dit zou wellicht een oplossing kunnen worden. Alleen krijgt mijn werkblad een diepte van 70 cm en dan is een drager van 50 wellicht te kort.
Zeker gezien het gewicht en het feit dat ik over 1,5 meter lengte, maar 3 dragers kan plaatsen.

Zou dit toch voldoende kunnen zijn?

gr. Gabrie
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik zag dat de dragers tot 60 cm lengte te koop zouden moeten zijn.

Hoeveel gewicht ze dan kunnen hebben staat op de verpakking, en die heb ik niet meer.
Kwestie van even kijken bij een bouwmarkt of goed gesorteerde ijzerwarenzaak.

Ze bestaan ook in dubbele rails/dragers, alleen worden de dragers dan niet met een puntje in het hout ingelaten, maar vastgeschroefd.

Je zou dan eventueel alleen aan de voorkant een schroefje kunnen zetten, of iets anders bedenken waardoor de plank niet van de dragers afglijden.

De bovenste schroef van de rail krijgt het meest te verduren. Daarom is het beter, (voor de draagkracht), indien de rails verder doorlopen dan de bovenkant van de plank. Alleen staat dat minder mooi. Je kunt wel een klein stukje (ter grootte van de rail-doorsnede) uit de plank halen, zodat deze in elk geval tegen de muur aan komt te zitten.

Ik had inderdaad precies drie dragers over een afstand van iets meer dan 120 cm. Maar ik geef geen "garantie" wat betreft draagkracht. :wink: Jouw situatie is nog zwaarder dan die bij mij destijds.
 

Gabrie

  • #7
Hoi Kees,

Bedankt voor je reactie wederom!
Ik ga zaterdag gelijk de bouwmarkt / ijzerwarenhandel afstruinen naar deze grotere / bredere dragers en eens kijken of ik hiermee iets kan bedenken.

Anders ga ik me wellicht toch richten op een ontwerp van een balkenconstructie die als draagconstructie kan gaan dienen.

Gabrie
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik bedenk net nog een "alternatief":

Maak er een tafel van, met 6 kant-en-klare stalen poten, die precies tussen de apparatuur door passen. Wanneer je dan bij de apparatuur moet zijn, schuif je de hele tafel naar voren...

Er bestaan ook in hoogte verstelbare stalen poten, zag ik laatst...

Ik zie trouwens dat je ook nog deurtjes voor de apparaten wilt doen.

Dat wordt erg lastig, maar ik raad het ook af i.v.m koeling.
 

Gabrie

  • #9
Op zich ook een goed alternatief! Alleen als ik met deurtjes ga werken, dan wordt dit lastig, want dan kan ik de deurtjes nergens aan bevestigen. Vandaar dat ik dacht aan een balkenconstructie (op de voorste balken kunnen dan ook de deurtjes op bevestigd worden).

De deurtjes (keukenkastdeurtjes) wil ik uitaart voorzien van roosters voor de afkoeling. En achter de apparaten is zeker 10 cm loze ruimte. Wartme kan vanaf daar achter enkele hoge kasten door weg.
De ruimte samen met de roosters moet voldoende voor het wegvoeren van de warmte zijn denk ik.
In het ergste geval blijven de deurtjes open bij gebruik (en tijdens de afkoeling daarna)
 

Rotjeknor

  • #10
Klusidee Kees schreef:
Ik zag dat de dragers tot 60 cm lengte te koop zouden moeten zijn.

Hoeveel gewicht ze dan kunnen hebben staat op de verpakking, en die heb ik niet meer.
55kg
Daarmee zou je een heel eind moeten kunnen komen (-:
 

Gabrie

  • #11
Hallo klussers en tipgevers!,

Afgelopen weekend heb ik mijn werkblad geplaats.
Omdat dit met een goed resultaat is gelukt, wil ik jullie even op de hoogte houden van de manier.

Het werkblad, massief hout van 130 bij 70 cm bleek te zwaar voor schapsdragers. Dus we hebben een constructie van balken van 32 x 44 mm. 3 staanders en een ligger hebben we aan de muur bevestigd (met slagpluggen), verder 2 staanders en 2 'dwarsliggers' bevestigd aan de vloer.
Daaraan hebben we nog een laatste draagconstructie van een ligger (aan de voorkant) en 2 dwarsliggers bovenaan gemaakt.
En daar het blad los opgelegd.
Het staat / ligt als een huis :D

Het blad ligt los en is met 2 personen weg te schuiven....

Bedankt voor de tips, waardoor ik op deze constructie kwam.
groetjes Gabrie
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu