Fix&finish wordt niet hard

Hans12345678

  • #1
Hallo,

Ik heb een muurtje gestuced met fix&finish. Er zat oud ' blauw pleisterwerk' op. Eerst heb ik de muur behandeld met flevopol, daarna f&f volgens de gebruiksaanwijzing gemaakt en opgesmeerd (ca 2-3 mm). Het duurde zowieso lang, enkele dagen, voordat het helemaal droog was. De dag erna kon je het zelfs nog wel een beetje induwen. De temperatuur in de ruimte was ongeveer 15 graden, de f&f was gehaald bij een bouwmarkt en nog van recente datum, ca 3 maanden oud.

Het laagje is nu echter niet echt hard, met je nagels kun je er krassen in maken en als je er per ongeluk tegen aanstoot met iets zit er een deukje in. Ook het restantje dat ik in de tuin had gekieperd is niet hard, als je er op gaat staan verpulverd het.

Is dit normaal of heb ik iets verkeerd gedaan?

Alvast bedankt voor de antwoorden.

Groet,
Hans
 

Fiesiekus

  • #2
Het enige wat ik kan bedenken is dat je het te dun hebt gemaakt. Maar als je 't 100% volgens de instructies hebt gedaan, kan dat 't toch ook niet zijn.
 

H@ns

  • #3
Over de datum, te oud dus dan droogt het niet zoals zou moeten.
Kijk even op de verpakking als je die nog hebt, staat een tht datum op
 

Chathanky

  • #4
Is het gips al wit gekleurd?
Als het echt droog is verkleurt het gips lichter en F&f naar wit, meestal begint het met een vlekkerig geheel.

Als het gips nog niet verkleurt is heb je kans dat het gips nog vochtig is. Dit kan komen doordat de ruimte te vochtig is en het gips niet kan drogen. Op metselwerk of kale gibowanden trekt de wand het vocht uit je gips. Als de blauwe laag niet vochtopnemend is belemmert dit ook het droogproces.

Buiten met dit weer zal het restje gips ook niet echt drogen nu en broos blijven.
 

H@ns

  • #5
Gips hard uit door chemische reactie, vochtomstandigheden hebben hier niet veel invloed op.
Als het gips te oud is dan hard het niet of langzaam uit
 

Chathanky

  • #6
Telkens bevochtigen houd gips voor lange tijd toch ook smeerbaar als is dit niet goed voor het resultaat.
Met het vlak zetten doe je dit ook, bevochtigen zodat de bovenlaag weer week wordt en met een spaan de oneffengeden verder glad strijken.
 

Heiloklus

  • #7
Weet niet of het voor F&F ook geldt. Maar mijn stucwerk bleef ook vrij lang 'zacht' Wel droog maar nog niet bikkelhard(ook met nagel een inkeping maken)

Nu een maand later is het pas echt hard....
 

Hans12345678

  • #8
Dank jullie wel allemaal voor de reacties.

Het gips is nog niet te oud, het valt nog net binnen de 4 maanden dat het houdbaar is. Het gips is nu ook helemaal spierwit, geen vochtplekken meer.

Bij nader inzien denk ik dat fiesiekus gelijk heeft. Ik wilde een halve zak, van 25kg, aanmaken. Ik heb het water met een maatbeker afgemeten maar bij het uitscheppen van de gips uit de zak ging deze 'bol' staan en kon ik niet meer precies zien of ik al op de helft van de zak was. Waarschijnlijk heb ik er dus te weinig ingedaan.

Wat kan ik nu het beste doen? Alles er af halen en opnieuw doen, of nog even wachten en kijken of het nog hard wordt, zoals bij Heiloklus?

Groet,
Hans
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu