Fix & finish aanbrengen - nieuwbouwwoning

Ongame

  • #1
Beste leden,

Ik krijg binnenkort een nieuwbouwwoning waarin de muren behangklaar worden afgeleverd. Ik wil de kleine gaatjes opvullen met fix en finish(2mm).

Je hebt diverse pleisters(rotband, geelband etc.) waarin wordt verteld dat je voor het glad maken moet messen, schuren en vervolgens gladstrijken met de spaan. Geldt dat ook voor fix en finish?

Wat zijn de handelingen voor het gebruik van fix en finish?
Aanbrengen van de tweede laag, is dat nodig?
Werken met strijkgeleiders van 2 mm: handig of nergens voor nodig?

Kunnen jullie mij hierbij helpen? Alvast bedankt.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #2
IK denk dat je in de war bent met kleine gaatjes opvullen OF een complete muur stuccen. Wat wil je met die muur gaan doen?

Voor kleine gaatjes is het aanmaken van f&f overdreven, je kan daarvoor ook gewoon een (naden)filler gebruiken. En dat hoef je niet aan te maken, kan je gelijk uit de pot gebruiken.

Als het de bedoeling is dat de hele muur gestuukt gaat worden, moet je wel f&f gebruiken. Dan krijg je het messen, sponzen, gladstrijken verhaal. Dat valt nog niet mee voor een doe_het_zelver en zeker niet met f&f wat toch vrij snel droogt. Muren moeten ook in de stucprimer voordat je dat doet.

Een tweede laag is afhankelijk van hoe de eerste laag gelukt is. Strijkgeleiders kan als je onervaren bent, maar ik vind het alleen maar lastig. Strijkgeleiders gebruik je eigenlijk alleen als je muur ontzettend ongelijkmatig is.
 

Ongame

  • #3
Ik wil graag complete muren stuccen waarin kleine gaten(luchtbelletjes) in voorkomen.

Moet ik na het aanbrengen van FF meteen beginnen met messen of moet dat pas wanneer FF is uitgehard.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #4
Uit je antwoorden merk ik dat echt eerst wat meer informatie op het internet moet gaan inwinnen voordat je aan complete muren begint. Stuccen, en dan ook mooi glad en strak, is echt niet makkelijk. Eigenlijk zou je ook eerst moeten oefenen op een muur die er niet zo toe doet.

Kijk eerst eens een video om een idee te geven hoe het gaat. Dennis gebruikt overigens een spaan om het eindresultaat strak te trekken, normaliter wordt daar een spacmes voor gebruikt, maar dit gaat ook prima.



In een vogelvlucht: gips mengen volgens handleiding, gips zo snel mogelijk opbrengen en afreien, iets laten opstijven, messen, weer laten opstijven (dit keer iets langer), sponzen en afmessen. Laatste 2 stappen evt. herhalen.

En als je er echt een biljartlaken van wilt maken moet je het eigenlijk nog 1 of 2 keer napleisteren (tussendoor schuren en ook de eindlaag lichtjes schuren). Overigens alleen pleisterwerk schuren, niet de gipslaag.

Maar nogmaals: als je het nooit gedaan heb zal het niet meevallen. Zeker als je in je eentje bent en complete muren moet doen.

In ieder geval succes!

Of zoals op deze website:
Stucwerk in acht stappen
Pleisterwerk: Ondergrond controle.
Deze wand is een zuigende wand. Voorstrijken is daarom erg belangrijk.



Hoek controle.
Het plaatsen van een hoekprofiel is hier noodzakelijk voor het verkrijgen van een rechte "te lood" hoek. Een hoekprofiel beschermd de uitwendige hoek tevens ook direct tegen stoten en andere belastingen.



Smeren.
Smeren is de basis van het stucen. Bij het opzetten van de gips word de gips zo vlak mogelijk verdeeld. Gebruik bij hogere delen altijd een trapje, en ga bij lage delen altijd door de kniëen. Dit voorkomt rugklachten. Ga niet te vaak over 1 stuk smeren want dan word de gips slap.



Rijen.
Door met een rij over de gesmeerde delen te gaan, kan de gips vlak uitgesmeerd worden. Als dit nog eens gedaan word als de gips wat steviger is geworden kunnen allen bulten en kluilen worden weg gewerkt.



Messen.
Als de gips wat verder in het verhardings proces zit kan er worden gemest. Dit houd in dat al kleine gaatjes worden opgevuld en de wand zijn nieuwe vorm begint aan te nemen. Als er voor het filzen nog 1 keer het messen word herhaald worden alle laatste kleine onevenheden verwijderd.



Filzen.
De gips is nu bijna verhard. Doormiddel van een filzblok ( spons ) en water kan de bovenste laag van de gips weer soepel gemaakt worden.



Messen.
Het spackmes zorgd ervoor dat de soepele laag ( slick ) uitgesmeerd word over de wand. De slick zorgd ervoor dat de eerste gladheid voelbaar is. ( behang klaar )



Pleister.
Als nu de gips voor 98% is uitgehard kan er nog op de traditionele wijze worden gepleisterd. Dit houd in dat de muur nog 1 keer word afgepleisterd en dat de wand schilder klaar is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu