Finse stijldeur (boarddeur met houtnerf) voorzien van glas

Angi

  • #1
Is het mogelijk een finse stijldeur met 4 rechthoekige vlakken te voorzien van glas. De vlakken eruit zagen en vervangen door glas?

De boarddeuren zijn natuurlijk hol van binnen dus ik weet niet of dit mogelijk is.

Reden waarom ik dit wil doen: meer licht in de woonkamer creëren. Mijn overige deuren hebben allemaal een houtnerf en ik kan nergens een bijpassende deur vinden met glas.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
In een gewone boarddeur heb ik wel eens glas gemaakt.
Een gat zagen, een beetje vulling verwijderen en een lat erin lijmen zodat je daarop de glaslatten kunt spijkeren.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Zaak is natuurlijk wel dat het gat er heel precies uit gezaagd wordt.
Het moeilijkste is meestal om zuiver haaks door de deur te zagen, dus dat het gat aan de ene kant van de deur precies hetzelfde is en op dezelfde plek zit als aan de andere kant.
Lukt dat niet helemaal, en je bent een beetje handig, dan kun je het gat iets groter maken dan eigenlijk de bedoeling was en lijm je rondom weer die lat er in en zet je er een sponning in die net iets over de zaagranden valt dus een op maat gemaakte lat met aan de achterkant een stuk uitgefreesd zodat hij iets over de deur valt en waar aan de andere kant een sponning voor het glas zit.
Als je dan alles keurig in verstek zaagt dan zal niemand zeggen dat je de deur zelf hebt aangepast.

suc6

Gerrit Bakker
 

Kees61

  • #4
Gerrit, moet je het gat dan niet juist kleiner maken?
Angi heeft het over panelen die vervangen moeten worden door glas. Die panelen bepalen de maat van de lijsten en de lijsten bepalen uiteindelijk de maat van het gat.

Ik zou het gat iets kleiner zagen :-) en als de latten er in gelijmd zijn, de gaten exact op maat frezen langs een rei of in een mal, met een stiftbeitel die lang genoeg is om de deurdikte te halen (mag ook in 2 gangen natuurlijk). Dan ben je mooi haaks en strak.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Nee hoor, want dan wordt je raam kleiner
Ik bedoel dus zo'n profiel



Het is vaak wat extra werk om zoiets te maken, maar het eindresultaat mag er dan ook wezen.
Het grote voordeel is dat de zaagranden netjes worden afgedekt en als je toch niet zo perfect recht hebt gezaagd zie je er zo niets van.

suc6

Gerrit Bakker
 

Kees61

  • #6
Ja ok :-) het ligt er aan welke maat belangrijk is, die van het glas of die van de lijst. Ik zou de lijst langs de stijlen laten lopen zodat het niet voorbij de regels steekt.

Zou je die lijst genoeg kunnen doorbuigen om er in te krijgen? Als het meezit dan is het gat 80 cm hoog. Deur 201.5 hoog, bovenregel en russenregel 10 cm, onderregel 20 cm. blijft er 2 keer ± 80 cm over. En dan moet het gat 2 keer sponningdiepte kleiner worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu