Finoven, vloerverwarming en cv

Ritsaert

  • #1
Hallo,
Ik ben bezig met een oude boerderij en ik wil een finoven (tegelkachel) met een warmtewisselaar, muurverwarming en vloerverwarming.
Mijn vraag is daarbij of ik dat kan doen zonder vloerverwarmingsunit (scheelt weer een pomp en energie). Om te zorgen dat de vloer niet te warm wordt wil ik de maximumtemperatuur van de cv beperken en een beveiling inbouwen door de temperatuur te meten voor de vloerverwarming, die de cv uitschakelt boven de 45 graden.
De warmtewisselaar in de finoven stelt niet veel voor en zal zeker niet in staat zijn om de temperatuur boven de 45 graden te brengen.

Ik hoop dat er mensen zijn die mijn opzet even kritisch willen bekijken en daarnaast vraag ik me af of dat de warmtewisselaar en de cv genoeg hebben aan 1 expansievat (de cv en de finoven staan dicht bij elkaar).

Daarnaast zou ik willen weten hoe ik zo een beveiliging kan maken (op de instroom van de vloerverwarming).

Ik hoor graag jullie opmerkingen

ik heb geprobeert een tekening bij te voegen maar ik kan niet uploaden

groet!
Ritsaert
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Een tip voor je, voor zover nog niet bekend...
Kijk eens op ecologieforum.eu daar staat een hoop informatie over finnovens. Ook een hoop kennis aanwezig onder de forumleden daar.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #3
Een warmtewisselaar in een goed gebouwde finoven boven de verbrandingskamer geeft tussen de 5 en 7 kw, ga je met de oven 1 of 2 x per dag stoken .en misschien stoken via een buffervat
 

Pigion

  • #4
Natuurlijk kun je zonder de vloerverwarmingsunit, doch je hebt wel een verdeler nodig voor de diverse registers. Bovendien is het gebruikelijk het water in de muurregisters aanmerkelijk hoger te laten zijn dan in de vloer. Aangezien je de verdelers toch moet aanschaffen, is een pomp erbij niet veel extra kosten. Zorg er wel voor dat de registers min. 16 mm zijn en max. ca. 80 meter. Je kan dan waarschijnlijk op stand 1 van de pomp circuleren. Daarmee is een aanzienlijk besparing te bereiken en die komt elke dag terug.
Als je voor een niet neutrale verdeler kiest, kan deze ook de circulatie door het register van de finoven op gang houden.
Houdt er wel rekening mee dat de brandsessie van een finoven maar 2 uur is. Daarna geeft hij praktisch geen warmte meer af aan het water.
Wil je echt dat de FO veel doet, dan moet je een grotere warmtewissellaar inbouwen en ook een buffervat nemen. De standaard WW doet echt geen 7 kW zoals door Dela gesuggereerd. Het zit eerder op 4 kW.
Ik heb uitgebreid aan deze dingen gerekend en heb zelf nu iets gebouwd met een VO van 2 x 0,5 M2. De FO met 20 kg hout zal nu tussen de 12 en 18 Kw aan het water toevoegen. Denk goed na over de beveiliging. Ik heb gekozen voor een 4 vouduge beveiliging
- Bij watertemp. van 85 C. wordt de luchttoevoer gekenepen via een stappenmotor
- Bij 90C. gaat een zoemer
- Bij 95 C. wordt heet water gedupt en aangevuld met koud water.
- Bij 2 bar in het systeem opent een extra veiligheidsklep.
Vergeet ook niet de veiligheidssystemen jaarlijks te testen anders wordt onverhoopt het bankstel in de tuingeblazen en jij ernaast.
Pigion
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #5
Wat voor een ruimte wil je warm stoken als je ook nog vloer en wandverwarming nodig hebt , wil je optimaal gebruik maken van je warmte wisselaar zal je dus eigenlijks langer moeten stoken ,een warmtewisselaar in een tichelkachel die constant brand heeft een behoorlijke opbrengst ook zal er dan een klep in moeten want als ie niet brand warm je lekker je kachel op. vaak zit het probleem ook in het stoken de meeste mensen zijn geneigd om zo veel mogelijk lucht van onder te geven dit is mooi voor het opstoken maar als je eenmaal een goed vuurbed hebt beter lucht van voor of boven af dan heb je het idee dat ie minder brand maar je vuur wordt veel heter en hoe heter je vuur hoe groter je opbrengst. zelfs het kleiner maken van je asla heeft al invloed.
 

Ritsaert

  • #6
Goedemorgen,
Bedankt voor jullie reactie.
Het gaat om een boerderijtje van 500 m3 (18*7,2) die ik goed ga isoleren. Voor die isolatie wil ik trouwens kiezen voor een reflectie en daarachter steenwol. De 12 ambachten geven aan dat bij een finoven alleen een reflectie van de stralingswarmte voldoet maar ik geloof meer in een dubbele laag.

Mijn idee is;
cv
verdeler (verdelen leidingen met allemaal een inregelkraantje)
muurverwarming
leidingen komen samen
warmtewisselaar in de finoven
vloerverwarming
en weer retour naar de cv

verdelers
ik wou volstaan met verdelers voor muur en vloercircuits waarbij er op elke leiding een aparte kraan zit om de boel in te regelen. Probleem is dan ik dan geen regeling heb voor de toestroom van warm water en ik kan ook niet knijpen op de toestroom want dan knijp ik de hele doorstroom af. Voordeel is dat ik dan geen aparte pomp nodig heb (ik kan ze in dit systeem niet eens gebruiken)
Misschien is het wel handig om een aparte reguleerbare warme instroom te hebben van de cv om de boel te kunnen regelen.

kiezen voor normale vloerverwarming en muurverwarmings verdeler betekent dat ik de boel in serie moet zetten. dat is een stuk duurder maar maakt het misschien beter te controleren. Vraag is dan wel waar ik de finoven moet plaatsen?

beveiliging
De beveiliging voor de finoven; ik wil de warmtewisselaar in de minder warme delen plaatsen (met een apart expansievat). Als ik dan Pigion ideeën verwerk ben ik tevreden met dat rendement en dan plaats ik een temperatuurmeter met een waarschuwingssignaal op 90 graden. En ik maak een voorziening om water uit het systeem te tappen en koud water te laten instromen.

Delea het klopt dat als er geen klep tussen zit dat je dan de finover staat op te warmen, maar dat werkt dan als een soort muurverwarming en dat lijkt me niet zo een punt.

ik ben benieuwd!
groet!
Ritsaert
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #7
Als je heel veel glasoppervlak hebt staalt een stralingskachel dus ook door het glas heen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu