Fermacell snelbouwschroeven voor gipsplaat, kan/mag dat?

BartezzNL

  • #1
Hoi allemaal,

Ik wil mijn badkamerplafond minimaal verlagen om zo niet in de knoop te komen met het bovenlicht van de deur. (2cm incl dikte gipsplaat, net genoeg voor LED inbouwspots)

Probleempje, ik kan geen korte gipsplaatschroeven vinden :( Nu zag ik fermacell snelbouwschroeven 3.5 x 19mm. Zijn ook gefosfateerd. Kan ik deze gebruiken, of is dat niet aan te raden? Zal naast schroeven voor de zekerheid ook maar wat montagekit op de tengels kitten. Plafond wordt alleen getext (fijnstructuur) trouwens.

Alvast bedankt!
Bartezz
 

Techno tim

  • #2
Is niet aanteraden de koppen van fermacell schroeven zijn kleiner en zullen de gipsplaat aan onderzijde uitstulpen, zeker bij alleen tex zal je dit zonder nabehandeling zeker te zien blijven.
Gipsschroeven hebben een trompretkop en deze beschadigen de gipsplaat niet, en ze zijn er ook in 25 mm lang.
 

BartezzNL

  • #3
Bedankt voor je reactie, heb je eventueel andere opties voor me?

Cheers
 

Tiho

  • #4
Ik heb me ook al eens sufgezocht naar kortere, die vind je niet.

Die jij noemt heb ik ook gebruikt trouwens van een ander merk dan. Dit waren volgens mij gewone snelbouwschroeven voor gipsplaat.
 

BartezzNL

  • #5
En heb je problemen ondervonden met het schroeven? Ik zal van plan om zo'n speciaal bitje te gebruikenb om ze niet te ver in de plaat te schroeven... als dat lukt met deze schroeven.

Cheers
 

Tiho

  • #6
Als ik problemen had gehad wist ik het nog. Nee dus.

Probeer anders eerst een stukje. Een los stukje plaat op een lat of wat dan ook.

Volgens mij is het snelbouw en gewoon verschillend in het feit dat snel voor metaal en gewoon voor beiden is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Voor de tengels gewone spaanplaatschroeven gebruiken en voor de bevestiging van de gipsplaten de normale gipsplaatschroeven van 35 mm.
De tengels van 10 mm houden niet veel dus de schroeven zullen door de tengels heen in een andere tengel rachel of of balk moeten zitten voor de stevigheid.
Als er nu ook al een plafond van gipsplaten zit dan de schroeven nog een maat langer nemen.

De schroeven voor fermacelplaat zijn absoluut niet geschikt voor gipsplaat.

Als het bestaande plafond nog goed is zou u kunnen overwegen ringen van b.v. rvs om de spots te zetten, ze komen dan wel iets onder het plafond uit maar het scheelt heel wat werk en geld.
 

BartezzNL

  • #8
Als ik 35mm schroeven neem dan moet er 15mm in het beton, dat gaat niet lukken denk ik :(
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Hoe maakt u de tengels dan vast ?
 

BartezzNL

  • #10
Tegen de beton was de bedoeling. Boren, pluggen en schroeven.
Of het waterpas is geloof ik wel. Het wordt dan net zo waterpas als mijn betonnen plafond nu..
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Plak de tengels tegen de beton met montagekit of polymeerkit, zet de gipsplaten met steunen vast tegen de tengels en boor de gaten door de gipsplaat en tengels in de beton, op deze manier bevestigd u ze beiden in 1 keer.
Kijk uit met het schroeven want de kop van de gipsplaatschroef drukt sneller door de papierlaag dan normaal omdat het boorgat door de gipsplaat wat groter is.

De steunen om de gipsplaten vast te zetten zijn voor een paar euro te huur bij de bekende verhuurders.
 

Swblom

  • #12
Ik heb een stukje plafond (10 m^2) gedaan met Fermacell schroeven (moest af voor de stucadoor kwam, zondag winkels dicht)

Het is zeker niet ideaal, maar het kan wel. Als de schroef ook maar iets te diep gaat krijg je een uitstulping naast de schroef. Zelfs met het gebruik van een speciaal bitje gaat dit wel eens mis.
Aan te raden is om de platen met stempels strak tegen de rachels te zetten. Je krijgt ze er niet zo gemakkelijk naar toe getrokken als dat met gipsplaatschroeven kan.

Ook is de oppervlakte van de schroefkop kleiner dan die van een gipsplaatschroef. Hieruit heb ik de conclusie getrokken dat hij minder draagt. Ik heb dus veel schroeven gebruikt.

Het plafond is twee jaar geleden gestuct en hangt nog altijd zonder enig probleem.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Montagevoorschriften voor gipsplaten geven aan dat 10mm achterhout te weinig is. Gebruik dus dikkere rachels of metalen profielen (zijn die zo dun verkrijgbaar?). Ter plaatste van de deur kan je ook een omgekeerd koofje maken zodat het bovenlicht zichtbaar blijft.
 

Tiho

  • #14
Als ze ook gelijmt worden zal die 10 mm niet echt een probleem zijn.
 

BartezzNL

  • #15
@Jan: in theorie een goed idee maar als ik door de platen en tengels heen moet boren in beton en vervolgens moet pluggen blijft er in de gisplaat geen 'vlees' over om de gipsplaat nog te houden met een schroef denk ik.

@Swblom: Bedankt voor de waarschuwing, zoiets vreesde ik al. Zal in geval van fermacellschroeven twee keer zoveel schroeven gebruiken. Zit ik zeker goed :)
Techno tim schreef:
Ga anders hier eens kijken.
Thanx voor de link, had ze eerder gezien. Staan al een eeuwigheid in backorder volgens mij :) Ik ga ze eens mailen!

@IJkenhout: omgekeerde koof had ik ook bedacht maar vind de dame des huizes maar niets. Nu jij 't ook oppert blijft deze optie wel heel erg door mijn hoofd spoken. Het lijkt mij wel een praktische en ook mooie optie...

@Tiho: dat dacht ik dus ook. Als je ziet wat ze tegenwoordig allemaal enkel met lijm/kit monteren zou dit met montagekit plus schroeven toch wel houden. De platen worden 1900 x 600 x 9.5, als dit niet met montagekit en veelvuldig schroeven blijft zitten weet ik het ook niet meer.

Wederom bedankt voor alle tips en info allemaal, 10 weten meer dan een :)

Cheers
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Gebruik dan spaanplaatschroeven, fermacel schroeven houden de gipsplaat niet, die frezen a.h.w. een gedeelte van het materiaal weg en daarbij is de kop te klein.
 

Tiho

  • #17
Heb ze net bekeken bij de bouwmarkt en idd zou ik ze niet gebruiken om wat Jan al zegt.

Neem wel rvs spaanplaatschroeven.
 

BartezzNL

  • #18
Ok thanx! Dan wordt het rvs... de webshop eerder genoemd reageert niet. Moet voor rvs een speciale bit hebben toch? Anders beschadig ik de kop en krijg is alsnog roest hoorde ik ooit?!

Cheers
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #19

Tiho

  • #20
Buiten zie je wel dat rvs schroeven gelig/bruinig zijn in het kruis idd. Dit komt dan ook van het bitje waarmee ze ingedraaid zijn en zal minimaal zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
3

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu