Extra doorzichtig isolatiefolie op raam met dubbelglas

Werkman

  • #1
Ik woon in een goed geïsoleerde rijtjeswoning uit 1986 met dak-, vloer-, en gevelisolatie, uiteraard ook met kunsstofkozijnen en dubbel glas, geen HR-glas, maar standaard dubbelglas. Het dak, de vloer, de woningscheidende wand (ankerloze spouwmuur) en het gevelbinnenspouwblad bestaan uit gasbetonplaten van zo'n 15 cm dik. In de gevelspouw zit een laag groenige piepschuim van 5 cm dik.

Nu heb ik de temperatuur van het dubbel glas aan de oostkant van de woning aan de binnenzijde m.b.v. een digitale binnen/buiten thermometer gemeten. Ik meet aan het glasoppervlak een temperatuur van zo'n 12 graden, terwijl de verwarming op 18 graden staat ingesteld, buiten was het zo'n -3,5 graden en de wind kwam uit het oosten met windkracht 3 volgens het Schaal van Beaufort.

Mijn vraag is of de gemeten temperatuur van 12 graden op het dubbel glas aan de binnenzijde wel normaal is in zo'n situatie en is het extra besparend als ik voor het raam m.b.v. Scotch-tape op het kozijn een doorzichtige folie doe? Tussen het folie en het raam zou dan een extra isolerende luchtspouw van zo'n 2,5 cm dik zitten (dikte van het kozijn). De plakband moet wel over de gehele lengte/breedte van het folie gedaan worden om de ruimte tussen het glas en de folie luchtdicht te maken. Waar zou ik dan het folie kunnen verkrijgen dan?

Mijn begane grondvloer is al geïsoleerd. Bovenop de 15 cm dikke gasbeton vloerplaten bevindt zich zo'n 3 cm dikke laag piepschuim als isolatie. Heeft het wel zin om vanuit de kruipruimte de vloer aan de onderkant nog extra te isoleren m.b.v. PUR-schuim of van 10 cm dikke EPS-platen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Is normaal, dubbelglas is een matig tot redelijke isolatie.

Isoleren heeft altijd zin. De vraag is doe je het voor het comfort, te besparen op energie beter voor het milieu of wat geld te verdienen beter voor jezelf.
Voor het laatste heeft het volgens mij geen zin.
*wgb*
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu