Expansievat gaat steeds kapot intergas vr

Roopie

  • #1
2 Probleem met intergas ketel type vr

Probleem 1
Ik moet minimaal 1 x in de week de ketel bij vullen. Nou is de cv nergens lek, maar het overdrukventiel die op het expansievat zit (onder de vloer) gaat steeds open dus denk ik expansievat kapot. Nou zag ik dat de vorige bewoner het zelfde probleem had (ik woon er nu 3 maanden) er liggen namelijk al 4 vaten onder de vloer wat kan hier de oorzaak van zijn?

Probleem 2
Warmwater wordt naar een paar tellen lauw. Dat heb ik op alle kranen.
Draai ik de kraan bijna dicht, dan wordt hij weer warm, draai ik de kraan dan weer open dan wordt hij weer lauw (niet altijd)?

Wie kan mij helpen?
 

Chathanky

  • #2
Worden je cv leiding (aanvoer) warm bij warmwater afname?
Wat is de druk in koude en warme toestand? (cv bedrijf)
 

Roopie

  • #3
Nee de cv wordt niet warm bij warm water vraag ! De druk kan ik niet echt zien, omdat de overdruk ventiel op het expansievat steeds open gaat waar door er steeds een andere stand staan!
 

Chathanky

  • #4
Als er geen warm water vraag of cv vraag is blijft het overstortventiel overstorten?
 

Roopie

  • #5
Phoe! Dat weet ik eigenlijk niet! Volgens mij niet.
 

Chathanky

  • #6
Als de druk in koude toestand ook boven de 3 bar uitkomt is dit niet goed controleer dit eens.

Moet je regelmatig bijvullen?
 

Roopie

  • #7
Ook als de druk onder de 3 bar staat gaat hij open waar door de druk in de ketel zakt tot bijna nul.
 

Roopie

  • #8
Ik heb druk van de cv nu op 2 bar gezet in koude toestand
 

Chathanky

  • #9
Dan is je overstortventiel lek.

Deze zal je moeten vervangen, en voor de nieuwe in gebruik te nemen is het verstandig om na te gaan waarom de overstort heeft aangesproken, bij het overstorten van een nieuw ventiel kan het gebeuren dat hij na de eerste keer aanspreken door vervuiling weer gaat lekken.

Kijk in ieder geval bij opnieuw vullen (na ontluchten) of de druk niet heel snel stijgt dit kan duiden op een defect expansievat.
 

Roopie

  • #10
Ik heb toch het idee dat er teveel druk in het systeem komt waar door het expansievat het begeeft er liggen er namelijk al 4 Maar ik ga gelijk een nieuwe overdruk ventiel halen !! je hoort van me!
Alvast bedankt !!!
 

Chathanky

  • #11
Kijk over een uurtje of 2 wat er met de druk gebeurd, de overstort mag nu niet lekken anders kun je moeilijk een oordeel geven.
 

Chathanky

  • #12
Vraagje tussen door, heb je water moeten laten weglopen of heb je moeten vullen?
En kwam er snel druk bij of af of was dit enige liters water?
 

Roopie

  • #13
Er moest water bij ik zet hem dan ongeveer op 2 a 2½ bar maar na een week staat hij weer op een ½ bar.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #14
Mijn redenatie: het overstortventiel is echt "verrot" en lekt enerzijds, maar gaat (nog) niet open wanneer het eigenlijk moet.

Daardoor kan de druk ruim boven die 3 bar komen, en gaat het expansievat telkens stuk. Maar... zoals Chathanky al zei, een defect expansievat kan je overstortventiel weer vernielen, indien er vuil in de installatie zit.

Beste lijkt me om in één keer zowel het expansievat als het overstortventiel te vervangen. Zijn gelukkig niet de duurste onderdelen.
 

Roopie

  • #15
Zou dat ook met probleem 2 in verband staan ?
 

Chathanky

  • #16
Roopie schreef:
Er moest water bij ik zet hem dan ongeveer op 2 a 2½ bar maar na een week staat hij weer op een ½ bar.
Hier is moeilijk over te oordelen, mogelijkheden zijn een defect expansievat die er voor zorgd dat de overstort gaat aanspreken, een lekkage (volgens jou beschrijving de overstort) of het aanspreken van de overstort ivm koken van de ketel.

Vraag 2 kan zijn dat er weinig doorstroom is over het cv circuit wat ook tot kookverschijnselen kan leiden en het aanspreken van de overstort, of er is teveel lucht in het systeem, ook kan het wijzen op verkalking van de warmwaterwisselaar of een driewegklep die niet goed functioneert (dit was uitgesloten omdat de cv bij warmwater gebruik niet warm wordt)

Zo zijn er vele mogelijkheden en is er niet direct een verband te leggen wat de oorzaak is. Ter plekken kom je met ervaring hier vaak snel achter, maar achter een pc is dit wat lastiger.

Als eerste zou ik de overstort vervangen en dan als je er bij blijft scherp in de gaten houden wat er gebeurt bij cv gebruik en warm water gebruik.
Een optie is om voor de zekerheid het expansievat bij voorbaat te vervangen, dit zijn niet echt de kosten en dit kun je dan meteen uitsluiten, doe je dit niet en blijkt deze niet goed moet je alsnog het systeem aftappen en weer vullen. (een hoop werk en ergenis)

Het warmwater probleem kun je dan daarna aanpakken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #17
Roopie schreef:
Zou dat ook met probleem 2 in verband staan ?
Kan ik niet beoordelen. Ik ben zelf geen verwarmingsman...

Je zou, al was het alleen al voor meer info voor de verwarmingsmannen, eens kunnen meten hoeveel warm water er uit die kraan komt per minuut uit de hete kraan of een mengkraan op zijn heetst).

Bij de meeste ketels hoort dat 6 liter per minuut te zijn, dwz een literkan vol in 10 seconden. Gaat dat beduidend sneller, dan kan er een regeling defect zijn die de waterhoeveelheid moet regelen. Maar nogmaals, dáár heb ik geen verder verstand van.

De meting doen en het resultaat hier vermelden is wel handig. :wink:
 

Roopie

  • #18
Gaan we doen !!
 

Roopie

  • #19
Overstort klep zit er op tot dusver blijft hij goed!
Viel me net wel op dat het tap water niet heter word dan 58 gr als ik de kraan knijp.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #20
60 graden is een normale temperatuur voor tapwater (van een combi-ketel zonder boiler).

Hoeveel liter/minuut heb je dan, en hoeveel als de kraan vol open staat?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu