Expansievat boiler oppompen

Hendriks777

  • #1
Goedendag

Ik heb per ongeluk alle lucht uit het expansievat laten lopen van mijn boiler ipv het expansievat van de CV ketel. Het probleem met het expandievat van de cv is opgelost.
Nu wil ik het expansievat mbt de boiler weer op 4 bar zetten, alleen ik krijg met een voetpomp er geen lucht in. Bij een CV moet je dan eerst de druk eraf halen, maar is dat voor de boiler anders?

En hoe haal ik het beste de druk van de boiler?

Alvast dank voor uw hulp
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
De kraan onder de boiler of de hoofdkraan bij de watermeter dicht, een warmwaterkraan open zetten en voila, de druk is er af.
 

Tumkie

  • #3
Oppompen is maar een lapmiddel ... best vervangen !
 

Monteur Bert

  • #4
Is 4 Bar niet veel te hoog?
Is 2 Bar (buiten de installatie) voor woonhuis-water niet meer gangbaar?
Bij een mij bekend merk werd die overigens altijd met stikstof gevuld, o.a. om oxidatie te verminderen.
Succes, Bert.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
De stikstof vulling is bedoeld om te voorkomen dat zuurstof door het rubber van het vat in de installatie trekt, dat is trouwens zo minimaal dat de installatie er geen last van heeft.

Het is hetzelfde principe als autobanden die met stikstof gevuld worden, stikstof trekt vrijwel niet door het rubber waardoor de banden langer op de goede spanning blijven.
 

Kacheltje

  • #6
Voor een sanitair drinkwaterinstallatie heb je altijd zuurstof in het water. Met lucht vullen is prima te doen.

Bij die autoband trekt het zuurstof van buiten de band in de band. Dan lijkt het ook of de band minder snel leegloopt. (Diffusie) :wink:

Die 4 bar is enkel om het expansiewater op te vangen bij het verwarmen van de boiler. Die druk hoort hoger zijn dan de lagere waterdruk. In Nederland past men er een inlaatcombi voor van 6 of 8 bar. 4 bar is niet vreemd.

Verloopventielen van een fietspomp werken ook niet altijd even goed het klepje van het ventiel bouwt extra weerstand op. beter is een autoband nippel, die drukt het klepje van het ventiel open.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Stikstof is "dikker" dan lucht, de moleculen van stikstof doen er daarom ongeveer 5 keer langer over door het rubber te ontsnappen dan zuurstof.
Dit heeft niets te maken met diffusie van zuurstof door het rubber en dat daardoor de spanning in de band langer op druk blijft.

In een expansievat voor een boiler is dat verder niet belangrijk, mijn reactie was meer algemeen en niet toegespitst op een expansievat voor een boiler.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu