Ervaringen zelfbouw finoven

Steven

  • #1
Ik overweeg de zelfbouw van een finoven. Voor degenen die niet weten wat het is, een stenen vaak afgeronde bepleisterde constructie liefst in het midden van de woonkamer waar de rookgassen van houtstook doorheen circuleren. Finovens hebben een hoog rendement en een zeer langdurige en aangename warmteafgifte. Finovens door gespecialiseerde bedrijven kosten tussen de 8 en 12.000 euro. Zijn er mensen die zelf een finoven gebouwd hebben of die weten waar materiaal te verkrijgen is?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik heb er geen ervaring mee maar op deze site staan een heleboel tips en uitleg, vooral deze site is voor u denk ik interessant.

gekopieerd van vuurleem (site bestaat nu niet meer) (ralf)

Er zijn grofweg 3 verschillende stookkamers in materiaal en bouw.

gemetselde stookkamer wordt vrijwel niet meer gebruikt daar de zuurstof niet optimaal is geregeld
gietijzeren stookkamer wordt erg veel gebruikt door zéér hoog rendement en vele mogelijkheden
systeembouw stookkamer wordt steeds populairder door hoog rendement en makkelijke bouwwijze

Systeembouw, droog stapelbaar :

Systeembouw betekent, het van te voren op maat ontwerpen en vervolgens op en in elkaar zetten. Het systeem wat ik gebruik bestaat uit het van te voren berekenen en maken in de werkplaats van de verschillende elementen. Deze zijn ter plekke snel en makkelijk op en in elkaar te zetten. Hiervoor hoeft geen lijm of mortel gebruikt te worden. Hij kan dus ook weer makkelijk gedemonteerd worden bijvoorbeeld bij verhuizing.
De luchttoevoer is zo geregeld dat van verschillende kanten zuurstof in het vuur wordt ingebracht. Door de vormgeving kunnen de rookgassen wervelen wat belangrijk is voor een schone en volledige verbranding. Verder is een venturi en een aparte wervelkamer aanwezig. Zuurstof kan zowel uit de te verwarmen ruimte als direct van buiten gehaald worden. Ook kan gekozen worden voor een stookrooster met een aslade of dichte stookvloer.

Gietijzeren stookkamer:

Deze wordt in Duitsland in de fabriek naar de allerhoogste eisen(DIN-norm) gebouwd. Omdat elke ruimte haar eigen specifieke warmtebehoefte heeft en een gietijzeren kamer niet door kachelbouwers aangepast kan worden zijn er van deze stookkamers vele verschillende uitvoeringen en maten. Veel te veel om hier te behandelen. De stookkamer is aan de binnenzijde bekleed met vuurvaste chamotte elementen in tegenstelling tot de hierboven beschreven stookkamer die geheel uit vuurvaste chamotte elementen bestaat. Ook deze kamer kan haar zuurstof zowel direct van buiten als uit de woonruimte krijgen. Vrijwel alle stookkamers hebben een dichte stookvloer. Zuurstof wordt ook hier van verschillende kanten toegevoerd.

Groot voordeel is de mogelijkheid ook andere ruimtes (gehele huis) te verwarmen. Dit kan éénvoudig met lucht of met water. Dit kan zelfs geheel op maat gebeuren door de verhoudingen van directe stralingswarmte van de kachel, luchtverwarming en waterverwarming in verhouding tot elkaar af te stemmen. Lees verder bij combi-kachel.
De gietijzeren stookkamer geeft de mogelijkheid om vloer- en wandverwarming aan te sluiten.

Electronische regeling (niet noodzakelijk) zorgt voor een zéér gebruiksvriendelijke bediening. Hierbij wordt een zeer hoog rendement verkregen doordat de hoeveelheid zuurstof continu wordt afgestemd aan verschillende factoren zoals temperatuur, wind, verbrandingsproces, hout etc. De hoeveelheid zuurstof dient u anders altijd handmatig te regelen bij elke manier van houtverbranding. Op een display kunt u veel informatie aflezen zoals o.a. een grafiek van het temperatuurverloop, hoogte van de temperatuur en verbrandingssnelheid.

Een model waarbij een vrouwenstem u deze info meedeelt is ook beschikbaar maar deze heb ik nog nooit ingebouwd. Een mannenstem is om onduidelijke redenen nog niet beschikbaar.

Als laatste gietijzeren model is er naast een elektronische regeling ook een geautomatiseerde houttoevoer. Deze PELLET kachel heeft een voorraadbak met kleine stukjes hout (pellets). Pellets zijn kleine cilindervormige geperste stukjes afvalhout en resthout. Onder druk samengeperst en verlijmd door het in hout van nature voorkomende bindmiddel lignin. Pellets geven een zéér hoge temperatuur. De voorraadbak kan aangepast worden van een kleine design bak tot een silo (boerderij) Deze type stookkamer geeft u de mogelijkheid om langere tijd van huis te gaan en toch op hout te blijven stoken.
Pelletkachels zijn er zowel als tegelkachel als losstaande stalen designkachel.

Systemen bouw tegelkachel :

massieve kachel authentieke stralingskachel met kanalen, wordt nog veel gebouwd
combi kachel stralingskachel met lucht, wordt steeds meer gebouwd
warmelucht kachel stralingskachel met de nadruk op luchtverwarming
finoven stralingskachel zonder kanalen



Massieve kachel :


Dit is de traditionele vorm waarin kachels worden gebouwd. De kachel geeft voor 80 % zijn warmte af d.m.v. stralingswarmte. Van oudsher worden ze geheel opgemetseld incl. de stookkamer maar omdat de tegenwoordige stookkamers een veel betere verbranding en hoger rendement hebben worden geen gemetselde stookkamers meer gebruikt. Het binnenwerk van de kachel bestaat geheel uit chamotte kanalen, van de stookkamer tot de schoorsteen. De stenen massa van leem en chamotte kan een enorme hoeveelheid warmte opslaan (accumuleren) De opwarmtijd en het vermogen om langere tijd warmte vast te houden kan verschillen. Hoe zwaarder de kachel des te meer en langer kan de kachel warmte uitstralen.
Hierdoor ontstaan een paar typen :

De zgn. 13uurs kachel is zo gebouwd dat hij goed in ons dagelijks leven past. Dit is het meest gebouwde type. Met twee stookbeurten per dag blijft de kachel de gehele dag warm. Ook doet de kachel er niet al te lang over om bij een koude start (geheel afgekoeld) op temperatuur te komen.
De zgn. 24uurs kachel is een zwaardere uitvoering. Met één stookbeurt per dag blijft de kachel zo'n gehele dag warm. Er moet dan wel langer en met meer hout gestookt worden. Immers, de grotere stenen massa zal voor 24 uur warmte op moeten slaan i.p.v. 13 uur.
Een zgn. 36uurs kachel of juist een veel kleinere kachel die 3 keer per dag gestookt moet worden is ook mogelijk. Het is wel zo dat de 13uurs kachel het hoogste rendement heeft. Een 36uurs kachel moet al snel 4 uur achter elkaar branden en dan kost het veel vermogen om de warme steen nog meer warmte op te laten slaan.



Combi-kachel:


Dit type kachel kan meerdere en grotere ruimtes verwarmen. Wilt u een compacte en snelle kachel dan kiest u het beste hiervoor. Naast een groot aandeel aan stralingswarmte wordt ook lucht verwarmd. Hierdoor wordt de kachel veel sneller. De warme lucht geeft de kachel de mogelijkheid een ruimte zeer snel op te warmen. Bij een koude kachel heeft u al na 5 min. na aansteken warmte, ver voordat de stenen massa op temperatuur is wat bij een 13uurs kachel toch wel een uurtje duurt. De warme lucht kan ook naar andere ruimtes geleid worden. Dit kan ook door een intern systeem gebeuren zodat u geen luchtstromingen in huis voelt.
De rookgassen worden net zoals bij de massieve kachel via berekende chamotte kanalen door de kachel geleid naar de schoorsteen. Hierdoor behoudt u de stralingswarmte. De combi-kachel geeft de mogelijkheid van stralingswarmte in combinatie met snelle opwarming door lucht. De hoeveelheid warme lucht kan aangepast en afgesloten worden.

Hete-lucht kachel:

De hete-lucht kachel wordt in Nederland eigenlijk niet gebouwd. De kachel verwarmt vooral d.m.v. warme lucht met een wat kleiner aandeel stralingswarmte. Hiervoor heeft de kachel een zgn. naverwarmings kast waarbij de rookgassen vanuit de stookkamer eerst door een stalen kast voorzien van kanalen wordt geleid. Hierna gaan de rookgassen al of niet door een stenen kanaal op weg naar de schoorsteen.

Finoven:

De finoven is een tegelkachel waarbij de rookgassen niet door één kanaal geleid worden. Worden bij alle andere typen kachels de rookgassen bij het verlaten van de stookkamer door één kanaal geleid, bij de finoven worden de rookgassen door twee kanalen aan weerszijden afgevoerd. Hierdoor is het noodzakelijk dat de twee kanalen precies even lang en breed zijn. Heeft één van beide kanalen een kortere weg naar de schoorsteen dan zullen de rookgassen deze weg kiezen met als resultaat een lager rendement. Typische echte finovens zijn de speksteen kachels. Een speksteen kachel is bijna altijd een finoven. Ook de verhuisbare kachel op de fotosite is een finoven.
 

H@ns

  • #3
Ik heb het zelf ooit overwogen maar vond het toch niet zo'n geschikt plan voor een rijtjeshuis...
Het eerste waar je rekening mee moet houden is dat er een fundering onder moet vanwege het gewicht!
Dan moet je een perfect werkende schoorsteen hebben.
En verder moet je nadenken over de verwarming van de overige vertrekken en de isolatie versus ventilatie van je woning!

Veel om in eerste instantie rekening mee te houden dus maar als je er echt voor gaat denk ik dat je een geweldige warmtebron in huis hebt die èn energiezuinig is èn vrij millieuvriendelijk èn ook nog eens een ideale wartme uitstraalt!
 

Gemulder

  • #4
Op deze site kan je een goede bouwtekening kopen.
Vuurvaste stenen, vuurvast cement en beton bij de bouwmaterialenhandel.

In de bouwhandeleiding staat wel dat je goed moet kunnen metselen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
8

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu