Ervaringen sprongbocht toilet / kleine verplaatsing afvoer

Hars73

  • #1
Net als velen hier wil ik eventueel een standaard toilet vervangen door een hangend toilet. Ook ik loop tegen het probleem aan dat de afvoer te ver uit de muur zit.

Nu lees ik allerlei oplossingen waaronder de sprongbocht. Soms afgeraden vanwege de mindere diameter en kans op verstoppingen, maar ik lees dus nergens echte ervaringen.

Is de sprongbocht nu wel of niet goed toe te passen? Let wel, ik heb het hier over de sprongbocht van 72mm dik en verstelbaar van 14,5-34,5cm lengte en niet over de minder dikke versie van 55mm dik.

Ik heb echter de toiletpot nog niet verwijderd om te kijken hoe ver de afvoer exact van de muur af zit. Het betreft onderstaand model (zie afbeelding hieronder) en het reservoir zit op dit moment strak tegen de muur, dus mijn vermoeden is dat het midden van de afvoer dus zo'n 12-13cm van de muur afzit. Dat zou betekenen dat die sprongbocht dus helemaal niet gebruikt zou kunnen worden.



Waar moet de afvoer bij een inbouwreservoir exact komen te zitten? Strak tegen de muur aan? Ik zou dan dus zo'n 7cm naar de muur toe moeten naar mijn idee (12cm - de halve doorsnee van de buis, dus 12-5cm).

Zit ik nu goed zoals ik het hierboven beschrijf? En zou ik dit met een paar hoekstukken ook kunnen overbruggen? Het inbouwreservoir zal waarschijnlijk onderstaande zijn (afbeelding ziet een beetje raar uit, kreeg het even niet anders voor elkaar):
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Als het de sprongbocht is van het bekende merk geberit , dan kun je die gerust gebruiken.
Wij hebben hier goede ervaringen mee.
 

Hars73

  • #3
Ja, die bedoelde ik. Ik ben alleen nog even verder gaan zoeken en heb mijn vraag wat uitgebreid (zie openingspost hierboven).. ben bang dat ik die sprongbocht helemaal niet kan gaan gebruiken namelijk.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Als het reservoir strak tegen de muur zit is de hartafstand van de afvoer 120 mm uit de muur, zie de tekening linksboven.
Als de toiletruimte redelijk van formaat is kunt u een standaard frame plus pot plaatsen, het zal 4 tot 5 cm schelen in de ruimte vergeleken met de huidige pot, even opmeten dan weet u het zeker.

Ook is een verkorte pot mogelijk, dan komt u op hetzelfde uit als de huidige pot.
 

Hars73

  • #5
Nou ik heb aan de linkerkant iets minder dan 20cm beschikbaar voor het frame plus aftimmerwerk en betegeling, aangezien dan de deurpost al begint. Ik kan dus geen diep frame maken om zo bij de afvoer te kunnen komen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Dat moet met een verkorte pot net lukken volgens mij.
 

Hars73

  • #7
Gisteravond had ik er even geen tijd voor, maar ik ben even aan het meten gegaan.

Het frame incl. betegeling waar het reservoir achter moet komen te zitten kan maximaal 17 cm diep zijn incl. de betegeling (dan zit ie strak tegen het deurkozijn). De afvoer van de wc zit echt geen 12cm uit de muur zoals op de tekening, maar het midden van de afvoer zal op zo'n 22/23 cm vanuit de muur zitten. Daarbij zie ik ook nog dat de aanvoerleiding van het water uit de muur komt, precies in het midden van de pot (en dus de toekomstige buis). Als de afvoerbuis dus vrijwel strak tegen de muur zou komen, dan zou de waterleiding in de weg zitten en zou ik die in de muur moeten wegwerken. Zucht...
 

Fiesiekus

  • #8
Dan zie ik maar 1 oplossing: dun frame gebruiken (dan kan je de afvoer alleen loodrecht naar beneden laten wijzen) en de afvoer in de vloer naar achteren leggen.

Hoewel...bij mij kom ik op 16 cm diepte voor gewoon-frame + mulitiplexplaat met tegels uit. Zou krap aan kunnen.

Wat is de tottale diepte van de toiletruimte?
 

Tiho

  • #9
Hangt er vanaf hoe hoog hij uit de muur komt. De afvoer uit het reservoir is te draaien, dus zou je je sprongbocht schuin kunnen laten lopen en dan aansluiten met een 45 graden bocht bv.

Dan heb je aan de onderkant nog wat ruimte voor je waterleiding
 

Hars73

  • #11
Zo, eerst eens even alles gemeten en geschetst in een tekeningetje.



Volgens mij als ik alles op een rijtje zet ontkom ik niet aan de volgende zaken:

1. Afvoer verplaatsen zodat ie tegen de achtermuur aankomt, eventueel via een springbocht waardoor ik niet zo diep in de vloer hoef te hakken.

2. De waterleiding zo verleggen dat deze geen ruimte meer inneemt achter de afvoerbuis, zodat de afvoerbuis zo ver mogelijk naar achteren kan.

3. Een inbouwreservoir uitzoeken die niet te diep is, waardoor er nog een multiplex plaat en betegeling tegenaan kan zonder dat ik over die 16.5cm heen kom qua diepte.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #12
Als de afvoer nu 22 cm uit de muur komt, dan kun je de sprongbocht gebruiken.
De waterleiding zul je dan een stukje in de muur moeten verleggen waarschijnlijk.

Als je met de diepte van de ombouw buiten het kozijn komt, dan zou je het ook op kunnen lossen, door een klein stukje af te schuinen. (zie tekening)



Ja en als je een inbouw reservoir met wandcloset wilt, dan kom je er niet onderuit om leidingen te ,moeten verleggen meestal.
Ook hier geld de regel "wie mooi wil zijn, moet pijn lijden"
Met andere woorden, je zult er wel wat voor moeten doen. :wink:
 

Hars73

  • #13
Ja ben ik volledig met je eens, dat je er vaak niet aan ontkomt om leidingen te verleggen. Maar ja, het hele project begon met de volgende zaken:

- Verlaagd plafond aanleggen in toilet en badkamer. Toilet is inmiddels klaar en prima gelukt.
- Douchebak vervangen door een bad
- Wastafel vervangen door een badmeubel
- Nieuwe vloertegels in toilet en badkamer
- En dan nog wat kleine dingen zoals accessoires en badkraan enzo.

Inmiddels gaan mijn ideeën dus zover dat er naast bovenstaande dingen ook 2x een hangend toilet geplaatst wordt, inclusief allemaal hakwerk in vloeren en muren (mijn vrouw ziet het al gebeuren, niet dus, de vindt het prima als de bestaande potten gewoon weer teruggeplaatst worden). En het zal de eerste keer worden dat ik leidingen zal gaan verleggen, al heb ik geen twee linkerhanden en op zolder een muur geplaatst incl. deur en deurkozijn, lichtschakelaars en stopcontacten. En ook dat ging prima, mijn ervaring is, de boel goed uitzoeken, rustig aan doen en dat lukt het meeste wel.

Iets waar ik ook nog mee zit qua hangend toilet, mijn vrouw is erg stevig gebouwd en is bang dat als ik een hangend toilet plaats, deze van de muur afkomt of er tegels zullen breken. Is er een maximum belasting (ik las in een ander topic iets over 150kg, maar echte bevestigingen lees ik eigenlijk nergens).
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #14
Ik heb me hangende toilet al 15 jaar en ik zit er ook met bijna 125kilo op :mrgreen:
 

Tiho

  • #15
Belangrijkste is dat je een zelfdragend frame hebt. Er is ook rommel te krijgen met een goed binnenwerk namelijk
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #16
Net wat @ fiesiekus zegt plaats een ruimtebesparend frame



deze is geschikt voor een hartafstand 18-23cm

voor meer inlichtingen kijk even op google "ruimtebesparend frame"

succes
 

Hars73

  • #17
Ik wou dan eigenlijk gaan voor een D****x H112 met reservoir 320 van het bekende blauwe merk. Lijkt me een veilige en goede keus. Is verstelbaar van minimaal 12cm diepte, dus dan heb ik nog zo'n 4.5cm over voor een multiplex plaat en betegeling, zou genoeg moeten zijn.

Wat zou het voordeel zijn van het ruimtebesparende reservoir, behalve dat de inbouwdiepte minder is? Ik moet nog steeds de afvoer naar de muur toebrengen in dat geval toch?

En in beide gevallen moet ik dus wel gebruik maken van de sprongbocht. En hier zijn dus, als ik hetzelfde merk toepas als het reservoir, geen slechte ervaringen mee?
 

Haplo

  • #18
Als het op de begane grond is kun je ook een nieuw gat laten boren, tegen de muur aan. Dan idd een extra dun frame plaatsen van G...rit. Meestal heb je met de normale frames een ruimte nodig van 20cm. Is mijn ervaring.
Als je dan toch onder de vloer zit om je afvoer te verleggen, kun je misschien direct het water opnieuw naar boven halen.

Een sprongbocht van hetzelfde merk werkt ook super. Maar als je de pot op 45cm hoogte wilt hangen, kom je een stukje buis te kort. Kun je weer een extra buis kopen, maar is ook een beetje prijzig. Aansluiting op sprongbocht is nl. 90mm.
 

Hars73

  • #19
Nou de kans bestaat dat het water hoog genoeg uit de muur komt op dit moment (ik geloof ergens 30-32cm vanaf de grond). Dan zou het water dus boven de afvoerbuis komen en dus er niet tegenaan zitten. Zou een boel werk schelen.

Maar de prijs van een sprongbocht + die eventuele verlengbuis zou toch niet opwegen tegen het laten verleggen van de afvoer in een betonnen vloer denk ik. Die sprongbocht kan ik zelf wel aanleggen door met een boorhamer een flinke laag uit de vloer te hakken.

Dat ruimtebesparende frame en de sprongbocht ben ik inmiddels wel van overtuigd. Nu alleen nog beslissen of het een compacte korte pot wordt of een standaard.. maar dat is een hele andere discussie.
 

Haplo

  • #20
Als de ruimte er is zou ik kiezen voor een normale pot. Komt ong. 57cm de ruimte in. Een verkorte pot kan spetterend doorspoelen. Vooral na een grote boodschap. Allemaal spetters (water) op de vloer.
Moet je nu meten hoe ver de voorkant van de pot uit de muur komt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu