Ervaringen met I.R. vloerverwarming

Head02

  • #1
Wij gaan een dezer dagen kiezen voor vloerverwarming. De huidige vloer is voorzien van marmeleum. Dit wordt weggehaald. Nu is de keuze of traditionele vloerverwarming op basis van waterleiding (vloer moet gefreesd worden) of. I.R. verwarming.

De vloerverwarming zal dienen als hoofdverwarming voor een ruimte van circa 70 m2. ik hoor mensen zeggen dat I.R. in de exploitatie goedkoper is. Maar wie heeft hier echt ervaring mee. En als het zo innovatief is , is het dan handig om als " early adapter" in zo'n experiment te stappen. Tenslotte hebben we mooie tegels gekocht en ik wil de vloer niet na 5 jaar vernieuwen omdat e.e.a niet goed werkt.
 

Chathanky

  • #2
Ik heb alleen maar een extra vraag bij,
wat is dan het wezelijke verschil tussen een infrarood vloerverwaming ten opzichte van een traditionele elektrische vloerverwarming?

In mijn optiek, totaal niet anders dan dat het al was.
Infraroodwarmte (stralingswarmte) geeft elke vloerverwarming af.

Het doet mij denken aan die reklame van de bouwvakker die door zijn vrouw aangesproken wordt om niet die dure design stoom te gebruiken voor zijn elektrisch gereedschap.
 

Head02

  • #3
Ik heb mezelf een beetje in verdiepign en het schijnt te zijn dat je vloer met I.R. sneller warm wordt. Dit wordt volgens mij veroorzaakt door de ALU mat die er onder ligt en niet zozeer door het systeem
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Dus een ceramisch lint word in de vloer op een alumat gemaakt en dat verwarmt de vloer?Dat lijkt wel klassieke el. vloerverwarming.

Ik denk net als Chathanky aan designer stroom.
 

Bernhard

  • #5
Licht bestaat uit 3 delen tw, zichtbaar licht, ultraviolet licht en infrarood licht. Elke vorm van licht is straling(energie) en wordt omgezet in warmte als de lichtstraal een voorwerp aanstraalt.
Een vloerverwarming met een elektrischsysteem of met een warmwatersysteem zal bij gelijke cap. evensnel de vloer opwarmen.
Elk verwarminssysteem geeft infraroodstraling af.
Met een infraroodcamera kan een warmtebron opgespoord worden.
BV de loop van cv-leidingen kan zichtbaar worden of bij een woning een lek in de isolatie worden opgespoord.
mvgr. Bernhard.
 

Head02

  • #6
Ik vind de wetenschappelijk uitleg aardig maar geeft helaas nog geen antwoord op mijn vraag. So please stick to the question at hand!!!
 

Fiesiekus

  • #7
Volgens mij kan het niet voordelig werken als het onder een vloermateriaal geplaatst wordt. De IR-straling wordt geabsorbeerd door het vloermateriaal, dat warmt op en zendt de warmtestraling weer uit met een langere golflengte; gelijk aan een vloer die met CV-vloerverwarming op die temperatuur wordt gebracht. Dus zit je met een dure electrische verwarming.

Ik ken wel terrasverwarming, in kerken en hoge gebouwen, waarbij in het plafond IR-stralers (op gas!) worden geplaatst; dan ondervindt de straling weinig of geen absorptie in de lucht, totdat de energie bij mensen en voorwerpen op de grond aankomt en in convectieve warmte wordt omgezet.

Maar praktische ervaring heb ik er niet mee.
 

Chathanky

  • #8
Op dit moment gestelt zonder prijsstijgingen van gas vs. elektra zijn je stookkosten 2.5 x zo duur over een verbruiksduur van een x aantal jaren. (te verwachten gebruiksduur van jou situatie)
Zet daar de kosten tegen over voor het onderhoud aan de twee systemen en je komt zo tot de explotatiekosten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
U wilt graag dat beantwoorders zich aan de vraag houden ( het is overigens een Nederlands forum) maar u geeft zelf heel weinig info waar houvast aan is.
Welke verwarming bedoelt u, elektrisch, en welk soort of merk, eventueel een site ?
 

Head02

  • #10
Beste moderator,

Ik ben er vanuit gegaan dat I.R. verwarming in de vloer per definitie elektrisch is, indien dit niet zo is, is dit mijn gebrek aan kennis.
ik heb ook begrepen dat verwijzingen naar leveranciers e.d.. niet mocht. In ieder geval kan ik verwijzen naar de TV uitzending van afgelopen zondag : pogramma van kavel tot kasteel. Hier werd I.R. vloerverwarming (elektrisch) neergezet als een uitstekend systeem en je "moest al bijna dom zijn om hier niet voor te kiezen". Laatstgenoemde is ietwat gecharcheerd maar toch.
 

Fiesiekus

  • #11
Hetgeen weer aantoont hoe belangrijk een kritische houding naar DHZ-programma's en -producten is.
 

Head02

  • #12
Beste Chathanky : ik weet niet of mensen geholpen zijn met je antwoord. In ieder geval wil ik je bednaken voor je bijdrage. Toch zou ik graag willen dat je iets specifieker bent.

Misschien kan ik dit ook zijn : de prijs voor vloerverwarming opbasis van water is voor een ruimte van circa 80 m2 : € 1.750,- incl btw. Dit bestaat uit frezen en aanleggen incl. alle materialen.

kan je hier tegenover de I.R. verwarming zetten ?
 

Fiesiekus

  • #13
Dat zijn de installatiekosten; voor IR zou u dat bij de leverancier op moeten vragen.

Maar belangrijk zijn vooral de exploitatiekosten (zeg systeem gaat 20 jaar mee): onderhoud en energieverbruik. Onderhoud zal voor beide gevallen heel weinig zijn; energieverbruik is volgens Chathanky 2,5x zo hoog voor IR!
 

H@ns

  • #14
Voorzover ik het begrepen heb zit het verschil in
A) plaatsingsgemak t.o.v. vloerverwarming op CV
B) lagere temperatuur bij hogere gevoelstemperatuur (verwarmen tot 18C geeft gevoel van 21C door balans in straling en luchtwarmte... -of zoiets :-| )
C) Toepasbaarheid op ander vloeren dan tegels ook weer door de stralingswarmte

Hoe dit zich verbruikstechnisch verhoudt tot CV vloerverwarming weet ik niet maar ik kan me voorstellen dat het in landen waar aardgas niet evident is een goedkoper alternatief is voor electrische vloerverwarming.
Ik vraag me alleen af of dat voor Nederland ook geldt aangezien hier overal aardgas beschikbaar is.
 

Hoezithet

  • #15
Head02 schreef:
Beste moderator,

...
In ieder geval kan ik verwijzen naar de TV uitzending van afgelopen zondag : pogramma van kavel tot kasteel. Hier werd I.R. vloerverwarming (elektrisch) neergezet als een uitstekend systeem en je "moest al bijna dom zijn om hier niet voor te kiezen". Laatstgenoemde is ietwat gecharcheerd maar toch.
Als producten nadrukkelijk worden aangeprezen dubbel voorzichtig zijn, deze programma's bij de commerciele omroep bevatten veel gesponserde onderdelen, of wel het zijn adververtentie items.

Verder sluit ik me aan bij eerdere antwoorden, elektrische verwarming is bijna altijd duurder dan verwarming via gas. Ik heb het programma ook gezien en zat me hogelijk te verbazen bij het IR verhaal. Hoe bedoel je IR onder de vloer.
 

Chathanky

  • #16
Het valt niet echt mee om op een forum een totaalvergelijking te maken over een onbekend huis met vloerverwarming op gas en op gas.

Ik begrijp dat je geen verwarming hebt in je woning en dat je voor het verwarmen uit moet gaan van een totaal nieuwe installatie.
kort gezegt is de aanschaf elektrisch voordeliger.
Kosten zijn de vvw zelf, de uitbreiding van je groepen want je praat over 80m2, dus een vermogen tussen de 8 en 9,6 kw.
Grof geschat zonder details zit je op de helft van de kosten van een cv installatie als je alles laat doen.
De kostprijs van een ketel gestookte vvw 1750 euro. Die van de elektrische moet je ook even opvragen. Dan weet je wat de eerste kosten zijn van de aanleg.
Heb je een elektrische versie, dan moet je gaan bedenken wat er voor kosten bij komt voor je warm watervoorziening, bij een cv ketel is dit zonder veel meerkosten te combineren.
Een geiser vraagt ook onderhoud en verschilt niet veel met die van een cv combiketel.
Een elektrische boiler heet een verwachte levensduur ongeveer gelijk aan een cv ketel, wat kost dit dan in gebruik en aanschaf.

Laat 2 offertes maken, een elektrisch en de andere voor een combiketel met vvw.
Aan de hand daarvan hou je een verschil over wat je kunt vergelijken met je verbruikskosten. Neem hier ook het onderhoud mee.

Zo heb je een redelijke indicatie wat de 2 opties totaal gaan kosten.
Naar mijn mening ben je elektrisch duurder uit dan op gas.

Je kunt iemand met weinig ervaring makkelijk iets voor spiegelen dat je voordeliger uit bent met een duurder systeem, goed advies is lastig.
Ik heb bij geen enkel belang hier en je kunt voor zo`n beslissing ook een epc onderzoek laten doen.
Dit kost ook geld maar ze geven je zeker een onafhankelijk advies die verder gaat dan de keuze voor je verwarming.
Je kunt er wat aan hebben als je van plan bent om je woning te gaan isoleren.
 

AJL

  • #17
Ik volg regelmatig items over vloerverwarming op forums en erger me over de manier waarop diverse soorten vloerverwarming in de media worden gebracht als zijnde de oplossing voor alle verwarmings problemen.

Niet altijd is elektrische vloerverwarming duurder in gebruik dan waterzijdige vloerverwarming, dit is sterk afhankelijk van de toepassing.
Nu is infrarood vloerverwarming plotseling nieuw en de ultieme oplossing.

Consument wordt wakker, infrarood vloerverwarming bestaat niet!!!
Elke vloerverwarming verwarmt eerst de vloer waarin deze is aangebracht, dan pas geeft de vloer een aandeel in infraroodstraling en convectiewarmte af.
Sommige leveranciers geven als informatie dat de elektrische infrarood vloerverwarming infraroodstraling afgeeft welke dwars door laminaat heen gaat.
Onmogelijk, infraroodstraling gaat niet door materialen heen, infraroodstraling warmt eerst de materialen op welke worden aangestraald.

Ik ben zelf fabrikant van industriele verwarmingsapparatuur en lever ook diverse soorten vloerverwarming.
Mijn advies vraag bij verschillende leveranciers informatie, en laat je niet alleen leiden door populaire verkooppraatjes in de media en geloof niet gelijk alles.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu