Ervaring met de Honeywell zoneregelset

Grond

  • #1
Ik wil de vloerverwarming op de benedenverdieping indelen in 2 temperatuurzones.
De woonkamer, keuken, toilet en badkamer "warme zone" en de slaapkamer, kantoor, hal, gang en tuinkamer als "koude zone".
De twee zones hebben dan ongeveer evenveel oppervlakte.
Nu ben ik van plan om 8 groepen aan te leggen door middel van 2 verdelers van 4 groepen en op de "koude" groep een Honeywell zoneregel-afsluiter te installeren met een eigen thermostaat.
De "warme" zone heeft ook een eigen thermostaat maar geen zoneregel-afsluiter.
Heeft iemand ervaring met de Honeywell zoneregelset y-vc8615ag1100?
En is het mogelijk om 1 zone met deze regelafsluiter te regelen en de andere gewoon met de kamerthermostaat?
 

Wim Lenderink

  • #2
Eigenlijk is dit een gewone open/dicht klep.
Dus als de thermostaat vraagt gaat de klep open. Maar dan draait de ketel nog niet. Hier moet je een klep met eindkontakten monteren. Als de klep dan open loopt, zal de eindschakelaar de ketel aansturen. Of deze Honeywell dit kan weet ik zo niet.
Het meest eenvoudige is ook de warme groep met zo'n regelaar te monteren en de ketel weersafhankelijk te regelen. Er moet dan wel een bypass geplaatst worden i.v.m. de doorstroming als beide zones dichtstaan.
 

Tino

  • #3
Nee dat kan niet.
Als je 2 zone's heb heb je twee kleppen nodig. Wel logisch want anders zou je de zone zonder klep mee gaan verwarmen terwijl dat niet de bedoeling is.
Ik heb deze kleppen bij mijn installatie toegepast in combinatie met 2 chronotherm Vision aan/uit klokthermostaten.
Komt er op neer dat wanneer er in een zone warmtevraag is de klokthermostaat de desbetreffende klep openstuurt. Komt de klep in zijn openstand worden de eindkontakten gesloten en pikt de ketel in.
Je kunt vrijwel alle aan/uit klokthermostaten gebruiken.

Verder moet je op min 6 meter van de ketel een drukregelaar monteren om te voorkomen dat de ketel niet in storing valt tijdens 't openen en sluiten van beide kleppen tegelijk bijvoorbeeld.

Heb 't systeem nu inmiddels 4maanden in gebruik en 't werkt perfect!!

Gr.Tino
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #4
Vreemd verhaal in laat ik voorop stellen dat ik hiermee geen ervaring heb,
maar een zone regel systeem is toch een simpele driewegklep en zo bedoeld voor twee zones? Anders heb je altijd 2 of meer van die zone kleppen nodig.
Ik kan me zo voorstellen: je neemt een driewegklep met een extra schakelcontact.
Normaal staat de klep in positie A. Gaat kamerthermostaat A aan dan gaat de ketel werken en worden de radiatoren in zone A warm.
Kamerthermostaat B bedient de driewegklep. Gaat kamerthermostaat B aan, dan loopt de driewegklep naar B, en het extra schakelcontact laat de ketel werken ongeacht kamerthermostaat A. Dus: radiatoren in zone B worden warm. Is het bij B warm genoeg, dan gaat kamerthermostaat B weer uit, de driewegklep loopt terug naar A en het extra schakelcontact wordt weer verbroken.
Denk ik nu te simpel ?
 

Tino

  • #5
't systeem is ook simpel alleen 't zijn geen 3 wegkleppen maar gewoon motorgestuurde 2 wegkleppen met eindcontacten en als je deze gebruikt heb je voor 2 zones gewoon 2 kleppen en 2 thermostaten nodig
Gr.Tino
 

Grond

  • #6
Bedankt voor de reacties.
Ik ga het systeem uitvoeren met 2 kleppen; dus 2 verdelers met 4 groepen en iedere klep een thermostaat.
 

Tino

  • #7
Ik zou zeggen succes.
Ik heb overigens ook nog een pompschakelaar op de vloerverwarmingsunit zitten. Deze heeft een voeler op de aanvoerleiding. Zo gauw er een aanvoer temp gemeten wordt van meer als 35.5 graden (ketel aan) wordt de pomp gestart. Zou gauw de aanvoer temp weer onder de 34.5 komt (dus ketel af) schakelt de pomp af. De vloer houdt langer zijn warmte vast en wordt dus niet kuod gedraaid door een continu draaiende pomp.
Als 't zaakje zomers af staat schakelt de schakelaar de pomp een half uurtje aan per etmaal om te voorkomen dat hij vast komt te zitten.

Maar 't systeem met de kleppen werkt perfect.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu