Enorme overspanning in hout ondersteunen.

Ray2011

  • #1
Beste mede bouwers, Ik zit met een vraag :
Een ruimte van 10 meter breed, 11 meter lang. Ruwbouw. Twee balken overspannen die afstand in de breedte. Zo'n balk is enorm, hij bestaat uit twee op elkaar liggende balken totaal 40x20cm.

Een gesprek net de dakconstructeur die de balken heeft geplaatst, en hij zei 'ze kunnen halverwege ondersteund worden (na 5 meter) maar het hoeft niet. 'Raar: in constructie termen moet iets, of niet.
Hij had zelf een ondersteuningsbalkje 6x6 gezet, precies in het midden.

Ik ga een grotere ondersteuningsbalk plaatsen, maar hoe? Met een krik ruimte maken (dus de enorme balk en het dak oplichten, dat gaat niet.
Ik wil een steunbalk plaatsen van 10x15 of 10x20, hoe krijg je die op zijn plek? Iets korter dan de hoogte en dan ondergieten? of met draadeinden werken? Gewoon klem zetten? Dus beton vloer en balk boven.

Ik kan niet opbouwen, en slechts beperkt boren op de vloer die uit broodjes beton bestaat (1e etage).
 

Millew

  • #2
Wel of geen ondersteuning bij dit soort overspanningen heeft doorgaans met doorbuiging te maken. Vaak is een balk wel sterk genoeg, maar buigt meer door dan gewenst is.

Op een broodjesvloer zou ik maar een beetje oppassen, waar die staander geplaatst wordt. Precies op een broodje is vragen om moeilijkheden.

Met een krik kan je die balk toch wel iets optillen? Een halve mm is genoeg om er iets onder te zetten.
 

StefanD

  • #3
Als je twijfelt aan het advies van de constructeur, dan zou ik een tweede constructeur vragen. Als het niet nodig is, dan zou ik liever geen dragende pilaar hebben.
Waarom kun je het dak niet opkrikken? Neem een balk van 10 bij 20. Zaag deze iets korter dan nodig en schroef op beide zijden een klos waar de krik op kan rusten. Dan plaats je op elke klos een krik en krik je de dakbalk iets op. Tussen de dakbalk en de pilaar schuif je een stukje hout van 10 bij 20 en dan laat je het dak weer zakken.
 

Ray2011

  • #4
Zonder ondersteuningsbalk is het mooier (sic) maar omdat ik een muurtje bouw rondom het trapgat en de elektrokast kan ik een steun pilaar plaatsen. Als ik zie welke krachten op het 6 jaar geleden geplaatste 6x6 pilaartje drukken..

Ik plaats de ondersteuningsbalk iets uit het midden precies op een onderliggende steunmuur van 70cm dikte.

Dan is de verhouding van de deling 4 meter en 6 meter. De krachten worden dus niet verdeeld door de massa van de vloer maar door de muur die op het fundament staat.
Ik heb de krik methode (2ton) nog niet geprobeerd, maar verwacht er weinig van, gezien het gewicht van de dak- en balk constructie.
 

StefanD

  • #5
Je hoeft toch niet het hele dak op te tillen? Een paar millimeter opkrikken en die ruimte opvullen is toch voldoende?
 

Ray2011

  • #6
Is gelukt met de 'StefanD' methode, bedankt allen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu