Energie sparen ATAG blauwe Engel dmv pompschakelaars +Brain

Jan002

  • #1
Hallo allemaal,
geheel in de geest van de tijd ben ik op zoek naar energiespaarmogelijkheden.
Uitgangssituatie: vloerverwarming hele huis, een verdeler voor boven en een voor beneden, ieder met eigen circulatiepomp. Ketel ATAG bauwe Engel, door buitentemperatuur geregeld.
Idee: de 3 circulatiepompen (ketel en de 2 groepen) draaien 24 h per dag, 360 dagen per jaar. Dat zou minder moeten kunnen.
Plan: Pompschakelaars op de 2 circulatiepompen zetten (van 2heat bijv), en de mogelijkheden van de Atag Brain thermostaat beter benutten.
Vragen:
1)Kan je die pompschakelaars zonder risico toepassen?
2) Is het mogelijk om 2 Atag Brain Thermostaten op de ketel aan te sluiten??
(reden: woonkamer ligt op het zuiden en vraagt vrij weinig verwarming. Als ik daar de Brain plaats, krijgt de bovenverdieping te weinig warmte. Dus denk ik een extra Brain boven plaatsen in de ruimte die de meeste warmte vraagt. De ketel zou dan moeten indutten als geen van beide groepen warmte vraagt, en actief moeten worden als één van de groepen warmte vraagt)
Enig idee??
mvg
Jan
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #2
1- ja , hou wel rekening mee dat een pomp wat 9 maanden uit staat bijv ,zeer waarschijnlijk niet meer gaat opstarten , periodiek draaiprogramma is aan te bevelen.

2- brain in koudste ruimte hangen , of weersafhankelijk gaan regelen met ruimteinvloed factor.
maar 2 brains op een ketel heb ik niet eerder gezien en is niet mogelijk , wel met 2 gewone aan/uit thermostaten die je parallel kan aansluiten
 

Jan002

  • #3
Bedankt voor je antwoord.
Het idee van 2 Brains op één ketel heb ik uit de installatiehandleiding van de Blauwe Engel: daarin staat een voorbeeldschakeling met een master en een secundaire Brain thermostaat, die ieder een groepenregelaar aansturen. Die groepenregelaars heb/wil ik dus niet. Ik kan dat schema wel even inscannen als je daar iets aan hebt.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #4
Ik meen ,maar dat moet ik nalezen , dat er maar een brain op de ketel aangesloten kan worden bij een directe groep , de andere brain dient op de groepregelaar aangesloten te worden.
mbv de groepregelaars voor de aansturing van vloerverwarming kun je een hele mooi installatie maken , maar denk niet dat dat past in de"geest van de besparingen" :mrgreen:
 

Chathanky

  • #5
Ketel ATAG bauwe Engel, door buitentemperatuur geregeld.
Waarom 2 brains als je toch al weersafhankelijk regelt?

Er zijn voor een redelijk bedragen een pompschakelaars te koop die de pomp uitschakelen als de ketel niet meer verwarmd.
Deze laat de pomp ook periodiek draaien om vast lopen te voorkomen.
Op elke verdeler zet je die er tussen, gewoon een steker waar de pompsteker achter zit en een voeler plaatsen op de aanvoerleiding.
 

Jan002

  • #6
@ Mobel: Je hebt gelijk, zo staat het inderdaad in de handleiding. Maar ik hoopte dat er een manier is om die groepsregelaar te vermijden. Dat wordt inderdaad niet echt een besparing...........

@ Chathanky: voor zover ik nu kan nagaan, loopt de pomp van de ketel ook continue door. Ik had het idee, dat als ik de brain(s) toepas, ook die pomp wellicht wat minder zou gaan draaien(?). En dan leek het me makkelijk om de master brain in de woonkamer te hebben, en boven in de koudste ruimte eentje die zelf warmte kan vragen aan de ketel als het beneden al op temperatuur is. Die pompschakelaars die je bedoeld ga ik aanschaffen.
 

Chathanky

  • #7
Zolang de wa regeling actief is loopt de ketelpomp door ja.
In de zomer niet dan is de stookgrens bereikt. Dan gaat de pomp ook uit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu