Elektrischiteit in schuurtje

Spropop

  • #1
Hallo,

Ik wil in mijn schuurtje twee nieuwe stopcontacten plaatsen. er zit nu een stopcontact plus een lichtschakelaar. Maar datgene wat er nu zit is erg oud en wil ik graag vervangen, plus dat er in 2 hoeken van de schuur 2 stopcontacten bij moeten komen. Hoe kan ik dit het beste doen, welke draden lopen door de buizen. Ik heb een schets gemaakt met hoe het moet worden. het bestaande stopcontact en lichtschakelaar zal ik eraf gaan halen omdat het bestaande gewoon te oud is. Kan iemand mij een schema geven vanwaar en hoe ik welke draad moet trekken? want kan ik van voor naar achteren, met dezelfde draden als die ik voor het licht maak, of moet ik hiervoor een 2e buis gaan leggen?

Mvg Spropop


 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Bruin, blauw en geel/groen naar de stopcontacten. Blauw, geel/groen naar de lamp plus een zwarte van de schakelaar naar de lamp. Een aparte buis naar de lamp kan maar is niet perse nodig, je kan ook een aftakdoosje in de leiding naar het stopcontact plaatsen.
 

Spropop

  • #3
Bedankt voor het snelle bericht..
maar groen/geel is toch niet nodig? hij zat/zit in de bestaande leiding ook in een lasklem..??
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Metalen TL armaturen dienen over het algemeen gewoon geaard te worden. Iig moet je lichtpunt ook van een geelgroene draad voorzien worden, een kleine moeite als je toch alles nieuw aanlegt.
 

Spropop

  • #5
Oke, dan aard ik hem wel. En als je naar het begin kijkt, waar het de schuur binnen komt, hoe ga je dan te werk? dan komen de draden in een doos, en van daaruit werk je met een andere doos? of hoe gaat dan de verdeling van zoiets?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Vanaf die eerste doos tak je af naar de andere punten.
Bijvoorbeeld volgens het schetsje wat ik ff in elkaar heb gezet:



Uiteraard kun je nog wat aanpassen als het anders makkelijker uitkomt. Zo bijv:

 

STF

  • #7
Het is overigens mogelijk dat de voedingskabel die de schuur binnenkomt andere kleuren heeft (je hebt het er tenslotte over dat het bestaande spul er erg oud uit ziet).
Dus niet schrikken als de kabel bijvoorbeeld zwart (of groen), rood en grijs heeft. Mocht dat inderdaad het geval zijn; zwart of groen uit de kabel aan bruin koppelen, rood aan blauw koppelen en grijs (of aardlitze) aan geel/groen koppelen.
 

Spropop

  • #8
Ik denk dat ik er wel uit ga komen...zo niet dan lezen jullie het wel ;).
alvast bedankt voor de moeite en tips!!!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu