Elektrische vloerverwarming zonder vloersensor.

RobBosma

  • #1
Ik heb in de badkamer elektrische vloerverwarming als bijverwarming. Nu is de vloersensor kapot. Heb geen trek in brekerij en ik kan hem er ook niet uit trekken achter de thermostaat.

Heb de de thermostaat op ruimtetemperatuur gezet en de temperatuur ingesteld op boven wat de temperatuur van de radiator doet (25 graden) Dit ging eerst niet goed, maar nu ook het zelflerende programma er af gehaald. Dus gewoon aan-uit tot 25 graden.

De vloer wordt nu op tijd lekker warm. Maar...... Kan de vloer met elektromat te warm worden nu hij volop aan staat? En daardoor gescheurde tegels en ander onheil??

Ik gebruik hem dagelijks maar 2 uren. Voor het overige staat ie uit.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
De temperatuur van een elektrische vloerverwarming moet je ALTIJD bewaken/regelen d.m.v. een vloersensor.
Bij alleen regelen op een ruimtesensor bestaat de kans dat de vloer veel te warm wordt. De verwarmingskabel op de mat kan wel een temperatuur bereiken van 60 graden en warmer. Schade aan de vloer is dan zeker niet denkbeeldig.
Als alles goed geïnstalleerd zou zijn, zou je de vloersensor met gemak moeten kunnen vervangen: sensor in een apart buisje in de vloer, dan heb je nooit dit probleem.
 

RobBosma

  • #3
Hoewel geïnstalleerd door een vloerverwarmingsspecialist in samenwerking met een erkend installateur zit die draad moervast in een buis waarin ook de voeding naar de mat en 2 aarddraden door heen lopen. Geen ruimte om er nog extra bij te schuiven. Mogelijk zit ie ook nog vast in het beton. ':x'

Mij word nu door een bedrijf een nieuwe thermostaat aangeboden met het advies om de draad buiten om over de muur te leggen en vast te kitten op de vloer tja.....':?'

Ik heb de werkingstijd nu maar ingekort tot 1 uur. De vloer wordt wel warm maar zeker geen 60 graden. Voelt meer als 30 graden. Het gaat er om dat we 's morgens de kilte uit de tegelvloer krijgen. Laat hem daarom tussen 6.30 en 7.30 draaien. ':!:'

Gaat om een matje van 60 cm bij 2 mtr.

Maar of ik dan nog risico loop op schade?? ':roll:'
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
RobBosma schreef:
..... geïnstalleerd door een vloerverwarmingsspecialist in samenwerking met een erkend installateur ......draad in een buis waarin ook de voeding naar de mat en 2 aarddraden.....
Een dergelijke manier is om meerdere redenen niet erg professioneel: sensordraad en voeding van de mat horen niet in één buis, maar ja, daar kan je niets meer aan veranderen.
Een "specialist" zal dit niet doen en houdt altijd de mogelijkheid open om de temperatuursensor te kunnen vervangen.

OP de vloer monteren kan, kan dan meet je nog niet exact de temperatuur IN de vloer.
Ik vermeldde dat de verwarmingskabel op de mat wel dik 60 graden C kan worden: dat wil niet zeggen dat de vloer ook 60 graden C wordt, maar niet beveiligd gebruiken raad ik af. Een matje van 60 x 200 cm consumeert hooguit 150-160 Watt: het gaat hooguit zelf kapot als je het te lang aan laat staan en te warm wordt.
Een nieuwe thermostaat voor vloerverwarming incl. vloersensor hoeft nog geen € 50,00 te kosten. Zoek dus niet langer en vervang thermostaat en gebruik hoe dan ook een vloersensor.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
De kans dat er schade komt aan de vloer, is nu wel groot.
Zeker omdat de vloerverwarming nu in een korte tijd heel warm wordt, en daarna weer snel afkoelt.

Hierdoor gaan de vloertegels erg veel uitzetten en krimpen.
Zeker als er geen randisolatie gebruikt is, kan de vloer loskomen met een knal, omdat er zo veel spanning op komt te staan.
Ook kunnen de voegen gaan scheuren, en zo kan er dan water in de vloer komen, met grote lekkage schade als gevolg.
 

Haplo

  • #6
Ik weet niet hoe groot de tegels zijn. Op zich zou het verwijderen van 1 vloertegel voldoende moeten zijn om de vloersensor los te krijgen en te vervangen.
 

RobBosma

  • #7
Nou daar is geen woord Spaans bij.':!:' Heb de zaak maar uitgeschakeld. Ga toch maar een sensor in de vloer (laten) zetten. Maar hoe kun je die vinden?

Met dank voor de adviezen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #8
Waarom moet de oude sensor eruit dan? Zoals gezegd, 1 tegel eruit en nieuwe plaatsen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu