Elektrische boiler als vloerverwarmingsketel

Ronnydus

  • #1
Hallo, voor 6 nog te bouwen nul-energie-woningen, zoeken we een goedkopere manier om de vloerverwarming te realiseren, een gemeenschappelijke water/water of lucht/water-warmtepomp is te duur binnen het begrotingsplaatje maar we hebben wel genoeg stroom via zonnepanelen (670kWh/jaar/woning is nu gereserveerd voor verwarming). omdat de woningen extreem goed geïsoleerd zijn is er maar weinig warmtevraag (max.3 kW per woning). Is het mogelijk een elektrische boiler te gebruiken voor verwarming, als een soort van cv-ketel, natuurlijk met alle toeters en bellen die een cv-installatie nodig heeft. maar hoe regel je de laagtemperatuur die nodig is voor vloerverwarming met thermostaten, cv-pomp, temperatuurregeling, e.d. heeft iemand hier ervaring mee en wat is er aan verbruik te verwachten t.o.v. bijvoorbeeld een gasgestookte ketel. :?:

groeten, Ronny
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Volgens mij als je dit gaat knutselen, voldoe je niet meer aan de voorwaarden voor een nul energie woning
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Waarom niet gewoon elektrische vloerverwarming erin?
 

Ronnydus

  • #4
@Obelix2: Als de verbruikte elektra opgewekt word door PV is het nog steeds nul-energie aan het eind van de streep.

@hessie: electrische vloerverwarming is wat afgegeven strsling niet gwenst, en als in de toekomst evt. Subsidies weer te krijgen zijn willen we niet vastzitten aan 1 systeem, met conventionele vloerverwarming kun je nog alle kanten op afhankelijk wat dan het voordeligst/ecologisch uitpakt.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Van die 670 Kwh kun je je 3 Kw kachel dus maar 220 uur per jaar laten draaien. Dat lijkt mij vrij weinig. Daarna zul je het dan toch van de energiemaatschappij moeten betrekken.
google anders even op elektrische cv ketel.
 

Ronnydus

  • #6
Daar moest ik dus effe over nadenken maar ik denk dat ik het nu wel weet, het heeft te maken met het rendement van een warmtepomp die in het oorspronkelijke energieplaatje zat (kosten 23.000 euro).
Die warmtepomp heeft een rendement (COP van 4) 400 %, je stopt er 670 kWh in en haalt er 2680 kWh aan warmte uit.
Een elektrische cv-ketel heeft een COP van 1, dat wat je er insteekt haal je er dus ook aan warmte uit.
De warmtevraag is dus niet 670 kWh/jaar/woning maar 2680kWh per jaar.
m.a.w. met een elektrische cv-ketel moeten er ook meer zonnepanelen op het dak:

2680-670=2010 kWh x 6 woningen= 12060kWh/jr extra aan zonnepanelen x 0,85 (rendement zonnepaneel)
=10251 Wp gedeeld door vermogen per zonnepaneel 240Wp = 42 panelen
42 panelen kosten incl. alles € 500,00/st. = € 20.000 + de aanschaf van een elektrische cv-ketel

dus....kosten zijn net zo hoog als die van een gemeenschappelijke warmtepomp, dat schiet niet op om de begroting sluitend te krijgen.

bedankt voor het meedenken in ieder geval !
als er nog mensen wél een goed idee hebben hoor ik het graag

groet, Ronny
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Een warmtebehoefte van 3000 kWh staat gelijk aan ongeveer 300 kuub gas. Dit kost je €200,- per jaar. Dus gewoon een (mini) cv-keteltje erin, eventueel kun je warmwater wel elektrisch doen. Mochten de prijzen voor warmtepompen in de toekomst gunstiger worden, kun je ze zo wisselen.
 

Ronnydus

  • #8
Tja en als de zonnepanelen ook wat goedkoper worden en er eindelijk eens een feed-in tarief gehanteerd wordt zoals in Duitsland, de macht van de oliemaatschappijen gebroken wordt en de regering ook wat vaart zet achter die milieudoelstellingen dan wordt het voor een stelletje idealisten misschien mogelijk zelfvoorzienend te bouwen...

....brrrr een aardgas-ketel, das wel heel erg fossiel maar als de financiering anders niet rond komt blijven we in onze slecht geïsoleerde woningbouw-huurhuisjes zitten, das ook geen ecologisch vooruitzicht...

Heb m'n berekening toch maar even doorgestuurd naar onze energiedeskundige in de hoop dat ik een rekenfout gemaakt heb en er toch wel mogelijkheden zijn....hoop....ijdele hoop....
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #9
Met zonnepanelen en een warmtepomp ben je ook beslist niet zelfvoorzienend, je wekt in de zomer verreweg de meeste stroom op, en gebruikt deze in de winter. Je bent dus volledig afhankelijk van het energiebedrijf en alle regeltjes, want je wilt eigenlijk 100% salderen.

Vergeet de vloerverwarming, investeer in een een goede massakachel (houtgestookt én schoon!) en plant een stukje bos aan.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #10
Ronnydus schreef:
electrische vloerverwarming is wat afgegeven straling niet gwenst,
Waar haal je die wijsheid vandaan?? Elke elektrische vloerverwarmingskabel heeft een mantel die geaard kan worden. Geen straling dus.

Het is juist DE manier om de d.m.v. bijvoorbeeld zonnepanelen opgewekte elektriciteit ten volle te benutten: elektrisch verwarmen d.m.v. vloerverwarming infrarood stralingspanelen etc.: legio manieren dus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu