Electrotechnische Wetenswaardigheidjes

A

Anonymous

Gast
  • #1
ongeacht of je een 2 of 4 polige aardlek schakelaar hebt,je mag ten alle tijden maar 4 eindgroepen op 1 aardlek schakelaar zetten.

of dit nu 4 lichtgroepen zijn(220v) of 3 lichtgroepen en 1 kachtgroep(380v deze word nm gezien als 1 groep) dat maakt niet uit.

van af 1 januari 2005 is het ook verplicht om een hoofdschakelaar voor de aardlek en eindgroepen te hebben ,of je nu 1 groep hebt of meerdere dit geld overigens alleen voor nieuwe groepenkasten.

Wanneer je je wasmachine niet achter een aardlek hebt, moet deze aangesloten zijn op een directe aarde/vereffeningsleiding waarvan de weerstand nagenoeg 0 ohm moet zijn.

Dit is haast niet te verwezelijken dan wanneer je de wasmachine wel achter een aardlek zet , deze weerstand mag dan maximaal 100 ohm zijn.

dit is eenvoudiger te bereiken en word ook aanbevolen om te doen.

in nieuwbouw woningen tref je geen directe aardingen aanhier zit alles achter de aardlek deze heeft een waarde van 30 mA

je heb aan de 40 A aardlek en hoofd schakelaar genoeg, elk schakelcontact kan 40 A schakelen

het is dan ook geen probleem om dit aantal groepen te installeren.

Zoals KlusKees ook al eerder heeft aangegeven:

ga niet aan zelf aan de gang met electriciteit als je niet daarvoor de juiste kennis heb.
Er zijn zat mensen die dat wel kunnen en hier op het forum te vinden zijn.
(ikzelf ben daar 1 van)


ps: bovenstaande tekst heb ik voor het gemak even gekopieerd :))
 
A

Anonymous

Gast
  • #2
Beste dennis, ik heb een vraag voor jou ivm bovenstaande: Ik heb een wasmachine en een droger, op zolder, dus niet in een natte ruimte, elk met een vmvk kabel 3 x 2 1/2 direct verbonden met de groepenkast, de aarde ervan op de aardrail in de groepenkast. Elk apparaat is apart gezekerd met een (moderne) zekeringautomaat, niet via een aardlekschakelaar, en staat op een andere fase dan de wel via de aardlekschakelaar verbonden 3 groepen, die de verlichting etc van het huis verzorgen. Vraag: moet in deze situatie de wasmachine ook via een aparte 4 mm aardleiding/vereffeningsleiding of is dit zo voldoende?
 
A

Anonymous

Gast
  • #3
Hai Kluskees, als jouw aarding goed is (dus via een aardpen naar groepenkast) hoeft er naar mijn mening geen 4mm2 apart naar de wasmachine getrokken te worden. Hetgeen wat ik hierboven bedoell is simpel: mocht je niet begrijpen wat ik in mijn eerste verhaal bedoel, ga dan niet experimenteren met electriciteit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu