Electrische vloerverwarmings mogelijk op houten ondervloer?

Morris68

  • #1
Beste mede klussers,

We zijn de badkamer op de eerste verdieping van ons jaren 60 huis aan het vernieuwen. Op de houten balklaag is de badkamer voorzien van de gebruikelijke vloerplanken met daarover watervaste multiplex (2cm dik). De afmetingen zijn 2,30 (overspanning balklaag) x 2,10 meter.

De vloer word opnieuw betegeld en ik vraag me af of het mogelijk is om electrische vloerverwarmings matten te gebruiken tussen de multiplex en natuurstenen vloertegels. Als tegellijm wil ik Schönox SK gebruiken.

Is het ivm de verschillende uitzetting van multiplex en natuursteen mogelijk dit te doen of is het vragen om ellende? Of moet ik overwegen (mits ik perse vloerverwarming wil) Lewis platen te gebruiken en beton te storten wat wel meer stress voor de balklaag veroorzaakt?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Wordt vaker gedaan en kan m.i. zonder echt grote problemen.
Je maakt de vloer toch niet zo erg heet, dat er problemen zouden ontstaan met de uitzettingscoefficiënten van de verschillende materialen (een vloer met een temperatuur van ca 23-25 graden is al behaaglijk.
Pas een thermostaat met vloersensor toe: daarmee voorkom je dat de vloer te warm wordt.
Boij elektrische vloerverwarming regel je de temperatuur van de vloer.
Verwarmingsmat in de tegellijm verwerken. Let wel op het vermogen: niet lager dan 150Watt/M2 (ook al gezien de beschikbare oppervlakte), anders brengt het weinig op en duurt het te lang voordat de vloer echt op de gewenste temperatuur is.
Zie ook het antwoord op de vraag op welke temepratruur je de vloerverwarming in zou kunnen stellen:
https://www.klusidee.nl/Forum/topic/temperatuur-instellen-elektrische-vloerverwarming.74826/
 

Morris68

  • #3
Bedankt voor de informatie. Inderdaad de vloer hoeft niet heel warm te worden een behaaglijk gevoel is voldoende het is een bijverwarming.

Het gaat mij er vooral om of de verwarmings matten op de watervaste multiplex gebruikt kunnen worden. Een andere optie is om niet de multiplex te gebruiken maar fermacell of qboard platen. Die isoleren wellicht beter dan hout wat de vloerverwarming ten goede komt en er is prima op te tegelen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Het is zo wie zo niet aan te raden, om tegels zo direkt op een houten vloer te lijmen in een badkamer.
Want watervaste houten platen bestaan niet.
Als daar vocht bij kan komen, gaan die op den duur ook uitzetten en rotten.
En als het hout gaat uitzetten, zullen de voegen gaan scheuren, en kan er nog meer vocht in de vloer dringen.

Je kunt wel tegels op een houten vloer aanbrengen, maar dan moet je een ontkoppelings mat aanbrengen, die eventuele bewegingen en uitzettingen in de vloer op kan vangen.

Maar als je de mogelijk hebt, zou ik toch met zwaluwstaart platen gaan werken.
En daar kun je ook elektrishe vloerverwarming op aanbrengen.
 

Morris68

  • #5
Ja weet dat de zwaluwstaart platen wellicht de beste oplossing is. Toch gaat tegels lijmen op multiplex plaat prima, dat is de afgelopen 16 jaar (zonder ontkoppelings mat) zo geweest en kan de multiplex zo opnieuw gebruiken.

Maar zeker een goede tip om rekening mee te houden, mocht ik besluiten het weer te doen komt er in ieder geval een ontkoppelings mat tussen!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu