Eisen schoorsteenkanaal houtkachel

Jeroen68

  • #1
Ik heb gezocht op het forum naar de eisen voor een houtkachel afvoerkanaal. Ik vond eigenlijk fragmenten, maar nog niet hetgeen dat me helpt bij deze situatie:

- In de woonkamer hebben we een vierkant gemetseld schoorsteenkanaal (20x20cm binnenmaat). Dit gaat door plafond en op eerste verdieping over in een 180cm buitenmaat ASBEST pijp. Deze is ommetseld met stenen en gaat door de vloer. Op deze ommetslede pijp staat de oude schoorsteen (50x70cm) die op de vloer van tweede verdieping staat en door het dak naar buiten loopt. Hierin ook gemetselde kanalen.

Wat zijn volgens jullie de opties?

Dank! Jeroen
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ga naar een kachelspecialist, schoorsteenveger, gemeente etc.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #3
Het materiaal zoals asbest is op zich voor rookgas afvoer een heel geschikt mat. het nadeel het mag niet meer geveegd worden .een paar jaar geleden kon je daar een flex slang door laten zakken[inkapselen] maar dat mag ook niet meer .misschien dat je het dan zelf doen moet als de buis verder niet zichtbaar is .dus van onder naar boven in een maat.
 

Pigion

  • #4
Op de eerste plaats moet je kijken welke diameter je nodig hebt voor je (nieuwe) kachel. Veeel kachels kunnen het af met 150 mm, zeker bij een hoge schoorsteen.
Asbest wordt door Dela geneomd als geschikt matriaal voor afvoer, doch ik al eens een gebarsten asbest/cement pijp meegemaakt.
Aangezien asbest/cementpijpen niet meer mogen worden geveegd, zou ik de schoorsteen sanneren en er een rvs binnenpijp in (laten) zeten. Of je de asbestpijp eruit moet halen??? Veel werk... Ik zou hem laten zitten als je met 150 mm diameter kan volstaan.
Pigion
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #5
De meeste kachels kunnen inderdaad op 150 mm als je gaat saneren moet je even zien wat de binnendiameter van de astbest buis is. je hebt dik en dun wandig astbest . die flex buis van 150 heeft een buitendiameter van ongeveer 165
 

Jeroen68

  • #6
Wat is dit toch een mooi forum! Ik dacht, ach, even een flexibele buis door een oude asbestpijp.... Geheel terecht dat dit niet meer mag. En saneren ervan lijkt me kostbaar.

De asbestpijp zit op eerste verdieping. We zouden NAAST dat 40x40cm gemetselde kanaal een nieuwe kunnen maken. De schoorsteen erboven is breed (en heeft meerdere kanalen) en hoeven we maar een klein stuk te verslepen. Tussen begane grond en eerste moet ie 40cm opzij in dit geval. De begane grondschouw is gewoon een een gemetseld kanaal waar we een buis in zouden kunnen laten zakken.

Dus ik krijg dan:
begane grond: buis in bestaand gemetseld kanaal
daartussen: 40cm naar rechts verslepen
1e verdieping: volledig nieuw kanaal. Links daarvan en achterkant halfsteens kalkzand stenen gemetseld
daartussen: 10cm naar links verslepen
2e verdieping: vanaf de vloer begin eigenlijk al de schoorsteen. Het kanaal hierin 'draait' een beetje.
schoorsteen: Eindigt eigenlijk wat laag. Dit moeten we sowieso laten opmetselen. Wordt hierna een probleem.

Concrete vragen waar ik mee speel:
- eisen voor kanaal op 1e verdieping. Enkelwandig/dubbelwandig. Kunnen er omheen metselen. Hoe dicht mag het kanaal van de stenen muur zitten bijvoorbeeld?
- met die twee verslepingen en lastige 'draai' in schoorsteen is het verstandig om buizen niet te doen en voor flexibel te gaan?

Edit: de kachel wordt er een met 150mm achteraansluiting.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #7
Als je dw neemt kan je redelijk stijf tegen de muur aan, maar de meeste beugels voor dw hanteren een afstand van min 5cm. daar omheen hoort een omkokering, ook moet je zorgen dat de schoorsteen goed schoon te krijgen, is dus max 45 graden liever 60. je kan ook proberen flexibel van onder naar boven uit een stuk en later ometselen , en eventueel omstorten met een isolerende korrel al of niet aangemaakt met cement . hoe minder de buis beschadigd hoe beter .die buis als het kan , niet tegen bv een koude beroete buitengevel.met vaste buis zit je een beetje met krimpen en uitzetten voor elke meter per 100 graden ongeveer 0.7 mm .evt kan je de schoorsteen verlengen met dw. anders even een paar fotos
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Voor zover mij bekend mogen er bochten van maximaal 30 graden gebruikt worden in een schoorsteen.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #9
Voor dw is dat eigenlijks wel zo, en als het kan met bochten van 30 graden dan die gebruiken.bochten van 45 graden bouwen meer weerstand op en worden heter aan de buitenkant.
 

Jeroen68

  • #10
Goed idee, Delea!

Ik heb de hele eerste verdieping vrij. Ik kan de schoorsteen een enkelwandige rvs buis laten zakken naar de eerste. Vanuit daar door bestaand kanaal naar woonkamer. En dan later ommetselen. Bochten moeten onder de 30 graden kunnen blijven.

Hoe zou ik handig de buis vast kunnen zetten? En ik neem aan dat er vermeculite korrels met cement omheen moet. Toch?

Zijn er kwaliteiten 150mm flexibele buis? En bestaat er nou echt dw flexibele buis?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #11
Eerst de slang door de hele schoorsteen heen . dan iets omhoog ,dan een nisbus plaatsen . scheef opsmeren naar boven toe en dan de slang weer zakken laten. als je boven op de schoorsteen dw plaatst, de slang korter afzagen als de lengte van de schoorsteen en met een koppelstuk vast flexibel monteren . er zijn ook verschillende kwaliteiten ik zou gaan voor een buis met een gladde binnenkant
 

Jeroen68

  • #12
Duidelijk!! Er is dus flexibel RVS met gladde binnenkant. Dat lijkt me helemaal super ivm de afzetting.

Geen T-stuk achter de kachel dus? Nisbus direct op flexibele buis en omhoog?

Moet de flexibele buis vastgezet worden? Of vermiticule specie?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #13
Je kan dan ook een t stuk plaatsen en de nisbus in de onderkant van de schoorsteen plaatsen
 

Jeroen68

  • #14
Perfect!! Gaat lukken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu