Eikenhouten vloer lichter maken

Kim79

  • #1
Wij willen een huis gaan kopen waar een eikenhouten vloer in ligt. We willen die graag lichter maken. De vloer heeft nu een warme roodbruine tint en we willen graag bereiken dat de vloer licht grijsbruin wordt. Nu heb ik gezien wat het effect is als je de vloer gaat lakken/beitsen met een grijs-witte kleur. Ik vond dat niet mooi, de vloer wordt dan te egaal van kleur. Het ziet er niet meer natuurlijk uit.

Zijn er andere manieren?
Ik heb eens gehoord dat je de vloer kunt laten roken, maar krijg je hem daarmee ook lichter? En wat zijn ongeveer de kosten?

Alvast bedankt voor jullie reacties.
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #2
Je dient het parket eerst en vooral volledig te ontkleuren dmv eerst goed te reinigen en dan flink te schuren tot je terug op het kale hout terecht komt. Dan pas kan je naar de grijze tint toewerken.
Wat ik kan aanbevelen is een wassing (kleuring) aan te brengen van 1 theelepel ijzersulfaat op 2 liter water.
Eerst testen is aangewezen maar dit (goedkoop...) middeltje geeft het eikenhout een hele mooie natuurlijke vergrijzing.
Daarna afwerken met een paar lagen watergedragen parketlak of boenwas.
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #3






Foto 1 : is kaalgemaakt eiken hout

Foto 2: opbrengen van de ijzersulfaatoplossing , na +/- 10 min zal de grijs-bruine verkleuring optreden

Foto 3 : na droging (hier 1 uurtje) 1 laagje watergedragen matte PU vernis aangebracht over het uiterst rechtse gedeelte, het midden gedeeltje is zonder vernis en het linkse gedeelte is zoals het was, enkel kaalgemaakt eiken.

Hoe meer ijzersulfaat hoe donkerder (en ook grijzer-blauwer) de kleur, hoe minder ijzersulfaat hoe lichter de vergrijzing zal zijn.

Ik heb dit staaltje gemaakt voor jou zo dat je een indruk kan krijgen van hoe het eruit kan zien... :wink:
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Mooi voorbeeld. :prima:
 

Kim79

  • #5
Mwdecor, dat is helemaal wat ik bedoel!
Hartstikke bedankt voor je voorbeeld!!

Ik ga er van uit dat ons dat ook geen duizenden euro's gaat kosten?
 

Tealon

  • #6
Mooi voorbeeld! Al zou ik de afwerking niet doen met lak of boenwas. De eerste kan namelijk niet bijgewerkt worden en de tweede geeft maar matige bescherming tegen vocht en vuil. Ik zou eerder een beschermlaag met wasolie Naturel of Naturel Mat aanbrengen.
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #7
Neen, geen duizenden euro's :D , ijzersulfaat kost 2 x niks en water, wel nou ja, ..., enkel de afwerkingslagen en het materiaal dat je nodig hebt om de zaak te reinigen (univeresele biologisch afbreekbare reiniger...) en te schuren zal je een beetje euro's kosten.
Wat Tealon hier aan toevoegt heeft zeker een absolute meerwaarde, hoewel ik de mening ben toegedaan dat vernis (blanke lak) toch wel vrij eenvoudig kan bijgewerkt worden, zeker als het om de matte versie gaat.
Boenwas is inderdaad een zachte afwerking maar mijn inziens, ooooo zo mooi en niet te evenaren qua glans en uitstraling.
Ik laat het aan je eigen appreciatie over welke afwerking te kiezen.

Succes!!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu