Eikenhouten tafel bewerken (olie/lak?)

Jannievogels

  • #1
Onze eikenhouten tafel hebben we een aantal jaar geleden per ongeluk gelakt met een lichte bruine tint. Ik ga die lak er nu helemaal afschuren en wil hem dan opnieuw bewerken. Maar waarmee? Ik vind een glimmende laag (zoals bij lak) niet mooi, olie lijkt mij veel mooier. Maar dat is uiteraard minder praktisch (kringen ect), ik wil de tafel niet elk jaar opnieuw schuren/olien.

Heeft iemand een tip voor me? Belangrijk vind ik dat de kleur licht blijft en het hout naturel uitziet. Misschien zelfs een kleine whitewash?

En waar kan ik het spul het beste halen? Bouwmarkt of echt een houtspecialist?

Alvast bedankt voor jullie tips!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
M'n bijzettafeltje heb ik in de kleurloze boenwas gezet (3 lagen), omdat dit de mooiste nerf en kleur opleverde (4 proefstukken gemaakt). De vochtbestendigheid valt me wel zwaar tegen, maar mogelijk poets je die plekken er zo uit (ben ook geen poetser).

Ik heb zo'n vermoeden dat in de olie beter tegen vocht kan, ik ga het volgende meubelstuk in de lijnolie zetten denk ik. Dat is ook weer mooier dan de teakolie (voor buiten) die ik heb.

Ben benieuwd wat voor andere ervaringen er komen.
 

Tealon

  • #3
Ik denk dat wasolie in dit geval een goede oplossing is. Het geeft in ieder geval veel meer bescherming dan het sterk verouderde boenwas. Voor de naturel uitstraling is denk de weisgrund-naturel combinatie wel wat. Een voorbeeld hiervan kan op de volgende site bekijken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu