Eiken tuintafel

Donder

  • #1
Hallo,

Ik wil een tuintafel gaan maken van massief eiken planken, maar wil natuurlijk niet dat de planken naderhand krom gaan trekken of dusdanig werken dat dit de tafel niet ten goede komt.
Ik heb eiken planken van 21 tot 28 cm breed met 28 mm dikte. De tafel zal zo'n 230 cm lang worden en 100 cm breed. Tussen de planken wil ik wat ruimte laten om de planken wel wat te kunnen laten werken.
Is er nog iets anders waar ik rekening mee moet houden bij de constructie wat dat betref?
 

Ciecie

  • #2
Hou er rekening mee dat naar verloop van tijd eik zwart gaat verkleuren door de weersomstandigheden.
 

Donder

  • #3
De tafel wordt uiteraard wel behandeld met beits of olie. Ik neem aan dat dit een hoop van de weersomstandigheden zal tegenhouden, en de verkleuring van het hout zal meevallen.
 

Flappie

  • #4
Natuurlijk zal het hout altijd blijven werken onder invloed van de veranderingen in vochtgehalte. Ga er vanuit dat het hout vooral verder zal drogen - ook al staat ie buiten in weer en wind.

Let dus op dat je de planken van het tafelblad met de hartkant boven legt. Wanneer ze gaan schotelen (en dat gaan ze) heb je de bolle kant boven en blijft er minder water op liggen. Ook is de hartzijde harder/duurzamer.

Voor meer tips heb ik meer info nodig. Welke constructie heb je verder in gedachte? Ligt het blad op een frame van regels?
 

Donder

  • #5
Ik heb het nog niet volledig uitgedacht en heb ook geen tekening o.i.d. Ik wil in ieder geval massieve poten gebruiken van 15x15cm. De moeten op de uiterste hoeken komen. Tussen de poten komen nog 'latten' van een aantal cm op het wat dikker te doen lijken.
De planken wil ik aan de onderzijde met elkaar gaan verbinden middels dwarslatten.
Dit moet natuurlijk geschroefd (RVS) worden, maar hier twijfel ik wat over omdat ik het hout nog wel de mogelijkheid wil geven om nog te werken.
Ook twijfel ik nog over de ruimte die ik tussen de planken moet laten. Het liefst zou ik die zo minimaal laten, maar vanwege de werking is iets meer wellicht verstandiger.
Alle goede tips en adviezen zijn welkom. Ben nog niet benieuwen, dus alles is nog mogelijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu