(egalisatie) cement op (asbest) zeil?

Hjmarlies

  • #1
Hallo,

Ik zit met een probleem waarop ik tot nu toe op internet geen duidelijk antwoord heb kunnen vinden.

Ik heb een ruimte (toekomstige keuken) waarvan de vloer deels bestaat uit supervast gelijmd zeil (100% zeker asbest), deels uit een - slechte - cementvloer op gelijk niveau als het zeil en deels uit een in goede staat verkerende tegelvloer die doorloopt in de woonkamer en de hal. Indien mogelijk zou ik die tegelvloer niet willen weghalen maar gewoon laten liggen (en verven, want dat kan goed met dit type tegel). De tegelvloer is ca. 3 cm hoger dan de rest (dus dan het zeil en de cementvloer).

Nu is mijn vraag of het mogelijk is om het zeil te laten liggen en daarover (en over de slechte cementvloer op gelijk niveau) een egalisatielaag te gieten en aldus op hetzelfde niveau uit te komen als de tegelvloer.

Feitelijk gaat het dus om 2 technische vragen:

1) kan je überhaupt cement o.i.d. op zeil storten (ervan uitgaande dat het strak gelijmd is zonder bollingen);
2) zo ja, wat is dan de minimale dikte van zo'n laag (zou in mijn geval immers niet meer dan 3 cm mogen zijn om de tegelvloer te kunnen behouden).

Mijn uiteindelijke doel: een goedkoop alternatief voor het laten verwijderen van het supervast gelijmde asbestzeil (ca. 12 m2), waardoor ik een gladde, op de bestaande tegelvloer aansluitende vloer krijg die ik (incl. tegelvloer) wil beschilderen met een goede kwaliteit betonverf.

Iemand die hierover iets zinnigs kan zeggen?

gr. HJ
 

Kacheltje

  • #2
Verwijderen is denk ik het beste voor de toekomst.
Je blijft als eigenaar verantwoordelijk voor het asbestprobleem.
Als je een vloer stort op het zeil zal dat het latere verwijderen meer kosten met zich mee brengen dan nu.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Het zeil moet er uit want 3 cm cement op een zeil houdt het niet lang uit.

Wie zegt dat er zeker asbest in het zeil zit ?
Als het zeil is zit er geen asbest in, als het vinyl is zou er asbest in kunnen zitten.

Kijk hier en hier eens, daar staat ook een bedrijf bij die aan de hand van een monster kan bepalen of er asbest in zit. tweede link niet meer werkend
 

Kacheltje

  • #4
Voor een zwevende dekvloer is minimaal 5 cm dekvloer nodig.
Met een vaste dekvloer kom je weg met 3 cm.
Als je niet uitkomt met 5 cm dan is het laten verwijderen van het zeil de enige optie.
 

Hjmarlies

  • #5
Jan schreef:
Wie zegt dat er zeker asbest in het zeil zit ?
Als het zeil is zit er geen asbest in, als het vinyl is zou er asbest in kunnen zitten.
Sorry, ik noemde het zeil, maar bedoel inderdaad vinyl. En het voldoet helaas aan alle 'vereisten' voor asbest: witte, papier-/kartonachtige onderlaag, die aan de kanten keihard opkrult en die breekt als je het dubbelvouwt. Het spul zit muurvast gelijmd op de cementen ondervloer. Ik heb in een hoekje al eens geprobeerd om het los te halen met een plamuurmes, maar dat is een garantie voor het beschadigen van de onderlaag. Dat in combinatie met hetgeen ik lees over het niet-hechtgebonden zijn van de asbestvezels in vinyl maakt het niet echt een lekker veilig verhaal om het eens even weg te gaan bikken.

Ben bang dat ik er dus niet aan ontkom om het te laten verwijderen. Mij leek 3 cm op zeil ook al wat weinig. Enig idee wat verwijderen me zal gaan kosten voor 12m2?

gr. HJ
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Asbest mag niet bewerkt worden. Iets erop plakken is bewerken dus dit is niet toegestaan. Als je het afdekt, moet je er een sticker op plakken.

Zie ook pagina 14 en 15 uit "Asbest_in_en_om_huis.pdf".

Het is verstandig een stukje op te sturen naar een lab. Dan weet je het zeker.

We geven hier geen prijsindicaties. Je kan zelf een offerte laten maken bij verschillende bedrijven. Voor het verwijderen heb je een asbestinventarisatierapport nodig en een vergunning voor het slopen. Dat rapport wordt door een ander bedrijf gemaakt dan die het mag verwijderen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu