Eetkamerbank

Svego

  • #1
Voor onze eettafel wil ik een bankje maken. Echter bij de constructie heb ik nog een aantal vragen hoe ik bepaalde zaken kan oplossen. Eerst even een afbeelding van hoe de bank moet worden:



De bank is 130x40x40cm waarbij het zitvlak van ca 3cm eiken gemaakt wordt. Deze zal ook rondom zo'n 2cm uitsteken. Daarnaast is het de bedoeling dat de bovenkant open kan waardoor de bank ook als opbergruimte zal fungeren.

Het frame zal van 18mm MDF gemaakt worden en (glanzend) wit afgelakt.

Enkele punten waar ik mee zit:
1. Watvoor scharnieren kan ik gebruiken die dit overhangende stuk aankunnen (en het gewicht)
2. Aangezien het front en achterkant niet de volledige hoogte zijn en er een plankje in zit, hoe kan ik de hoeken het beste maken? Verstek gaat volgens mij niet in deze situatie. Ik heb het liefste zo strak mogelijke hoek.
3. Is MDF sterk genoeg om met deze constructie get gewicht van 2 personen te dragen of zal het nodig zijn extra verstevigingen aan te brengen? Volgens mij rust al het gewicht op de hoeken, maar misschien zijn jullie ervaringen anders...
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Is de bank al af? :wink:

Scharnieren kunnen gewone deurscharnieren zijn. Maar ik denk dat een pianoscharnier over de hele lengte ook wel moet kunnen.

Verbindingen gewoon haaks. Lijmen+schroeven. Of beter met deuvels ipv schroeven.
Dit ontwerp leent zich er voor om de zijkanten iets uit te laten steken ten opzichte van de voorkant. Daarmee accentueer je de naad ipv. proberen weg te poetsen (wat toch niet lukt).

MDF is sterk genoeg bij deze afmetingen. Ik gebruik zelf liever multiplex, maar dat is minder strak af te werken. Is wel sterker en lichter.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu