Dubieus betonvloertje en muurtje in kruipruimte

Jazzper

  • #1
Een van de klussen van mijn huidige verbouwing is het verleggen van kabels in de kruipruimte. Het betreft een jaren 30 woning met vloerbalken en een lage kruipruimte van een cm of 50 hoog. Niet lekker werken dus ;)

Het luik bij de voordeur geeft toegang tot slechts de de ruimte onder hal. Meter breed en zo lang als de hal. Dan eindigt het omdat er een dikke balk de weg blokkeert. In de trapkast (jaja klassiek jaren 30 huis) ligt tapijt. Als ik dat weghaal kan ik een aantal vloerplanken met een koevoet eruit wippen en dan kom ik onder de vloer. Dit heb ik gedaan en met zaklamp me laten zakken in het gat. Het rare is.. daar lag beton. En vrij vers ook. Althans: ik denk dat het niet ouder is dan een jaar of 10 (alsof ik daar kijk op heb): vrij schoon en netjes. Maar nu komt het: Die vloer is misschien 3 vierkante meter en wordt omsloten door een muur (Die van de buren), een dragende muur en nu komt het deel II: een opgemetseld muurtje die niet tot aan de balken bovenaan komt. Zeg 40cm van de 50cm hoogte kruipruimte. Dat muurtje is gemaakt van witte (?) bakstenen en vrij grof gemetseld. Ik heb foto;s gemaakt aan de andere kant van het muurtje met mijn arm door de 10cm kier. Niets bijzonders anders dan een spinnenrag volle ruimte, leidingen en zand.

We hebben dus onder de trapkast 3m2 betonnen vloer en aan alle kanten omsloten. Het muurtje lijkt niet dragend en functieloos. Opties:
- er is ooit een poging gedaan een ondiepe kelder te maken
- er ligt een lijk onder mijn huis
- iets anders maar ik weet niet wat

ik wil dat muurtje weg, want ik wil verder onder de kruipruimte.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Tsja lijkt een beetje op een senario van een horror film.
Wie weet wat er allemaal afgespeeld heeft in die woning.
Misschien is er wel een of andere kwade geest ingemetseld in de vloer. :mrgreen:

Maaaar
Het kan ook zijn, dat er ooit een diepe kelder heeft gezeten onder het huis, dat is vrij normaal bij die oude woningen, en dat ze die om een of andere reden dicht gestort hebben.

En wat het witte muurtje betreft, dat zoals je zegt geen dragende functie heeft, zou ik daar eens een kruipgat inmaken, zodat je onder de rest van de vloer kunt komen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Haal er even iemand bij met bouwkundige kennis, op afstand is het puur gokken.
In jaren 30 woningen ben ik nog nooit zoiets tegengekomen.
 

Freestyleklusser

  • #4
Misschien is de woning gebouwd op de resten van een eerdere woning.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #5
Misschien een oude waterput
 

Jvsteenb

  • #6
Als de het bij de "witte bakstenen" om kalkzandsteen gaat kunnen we bij een jaren 30 woning de laatste twee opties wel uitsluiten.
Een bouwkundige raadplegen is een goed idee, en eventueel een exorcist.... :wink:

vr. gr.

Job
 

Jazzper

  • #7
Nah ik moet maar even foto maken van de situatie. Het wordt nu spannender dan het is. Het is zeker niet oud en mijn vermoeden is dat het bedoeld was als verlaagde trapkast (met zo'n 2 treden inlooptrapje). Maar zeker weten doe ik het niet.

edit: ja kalkzandsteen, dat is het
 

Tiho

  • #8
Komen de maten van de muurtjes ook overeen in zekere zin met de muren van de kast erboven?
 

Jvsteenb

  • #9
Waar zit je gasmeter ? Toevallig boven het "onbekende muurtje" of liever: boven de onbekende "put" ?

vr. gr.

Job
 

Jazzper

  • #10
Ik heb op mijn werk een tekentablet dan schets ik even wat morgen.

maar het betreft maar 1 muurtje. 50cm breed, 40cm hoog (waar op 50cm de vloerbalken beginnen). Gemaakt van kalkzandsteen

als je de bijna 3 m2 als een rechthoek ziet (1m bij 2,5m ofzo) dan is het als volgt:


+------------------+
|........................|
|........................|
+-----------+===+
de puntjes mag je wegdenken (spaties werkten niet)
Ok, korte zijde links: dragende muur gaat door naar boven
lange zijde boven: tussenmuur met buren
korte zijde rechts: de eerder beschreven houten balk en als je daar voorbij koekeloert zie je de 3m2 kruipruimte die ik eerder beschreef (vanaf de voordeur tot onderaan de trap)

lange zijde onder: hier gaat het om:
het eerste stuk is muur, de ='jes is waar het beschreven muurtje staat. Zou het er niet staan zou ik zo verder kunnen kruipen onder de woonkamer. Wat is er dan boven de vloer op die plek? een deur. Die van de gang naar de woonkamer. Niet dragend dus lijkt me.

mogelijk scenario:
1. zoals ik zei, ooit bedoeld als ondiepe kelder
2. de muren van de voordeur naar de trap liepen ooit anders. In ons rijtje is er nog wel eens wat gespeeld met de indeling van de hal naar de trap (typisch jaren 30 stijl).

Het óógt onschuldig allemaal maar ik wil het weten :D

edit: gasmeter? die zit in de trapkast die tevens als meterkast fungeert.
 

MvanV

  • #11
Ik heb ook zoiets en bij mij weet ik dat het een kelderkast is geweest.Het is onder de trap. De buren hebben hem nog. Bij ons is het bij de woonkamer getrokken met een nieuw stukje vloer en in een hoek is een meterkast gemaakt. Dat scheelt veel hokkerigheid, anders was de woonkamer erg smal geweest.
Het ziet er ook als nieuw beton uit bij ons, maar het staat wel op tekeningen. Het heeft gewoon niks te leiden gehad, geen zon er op, geen water, dan houdt het lang een fris blauwgrijze kleur. Dit soort kelderkasten waren eigenlijk een soort minikamers met een lagere vloer, het was geen aparte verdieping. Het was lager en beton dan bleef het koud (en droog want hout onder grondniveau zou rotten).

Dat soort kelders die maar 30 cm/50 cm dieper zijn zijn vrijwel overal weggehaald. Die kan je namelijk ook bij je nuttige oppervlakte trekken, en je hebt nu koelkasten. Koud is zo'n kast namelijk nauwelijks meer in het CV-tijdperk, de warmte lekt er zo in.
Kelders die wel echt een laag lager zijn houdt men wel want dat is extra ruimte en niet ten-koste-van.

Een andere mogelijkheid bij de topicstarter is dat de kruipruimte te vochtig was. Het was en is niet ongebruikelijk om er dan licht beton in te storten als afdichting. Laatste tijd doet men dat vaker met schelpen of piepschuimvlokken want dat isoleert meteen en geeft minder kans op scheuren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
2
7
2
4
1

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu