Dubbelglas plaatsen?

Hans51

  • #1
Hallo allemaal,
In de ramen van mijn beide erkers aan de voorgevel van mijn 30tiger jaren huis zit enkelglas en deze ramen zijn schuiframen. Daarboven zitten glas in loodramen. Dit is erg koud in de winter.
Nu kan ik de schuiframen omdraaien zodat binnenkant buitenkant wordt . Als ik er dubbelglas in zou doen dan moeten de sponningen dieper worden gemaakt omdat bij dubbelglas er ook een zwarte rand omzit.
Wie heeft ervaring met het uitfreezen van zo'n sponning. Is dat zelf te doen of weet iemand iemand die dat goed kan.
Voor de glas in loodramen zoek ik ook een oplossing. Voor het glas in lood in dubbelglas is het te slecht. Misschien is een voorzetraam een oplossing of kan ik zelf een stuk vensterglas op het kozijn bevestigen met een paar mooie latten of geeft dat condens. Nieuwe ramen laten maken is een erg kostbare aangelegenheid.
Graag reactie
Groeten Hans
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Sponningfrezen kunt u in principe zelf met het juiste gereedschap.
Het omdraaien van schuiframen kan problemen geven met de passing in de geleider. Als hierin te veel speling zit dan heeft dubbelglas geen enkel effect op uw energie besparing.
U kunt natuurlijk dubbel glas plaatsen met opdeklatten als de sponning niet diep genoeg kan worden ingefreesd.

Let er wel op dat het gewicht van dubbelglas 3 x zo zwaar is als van enkel glas. De gewichten die er nu in zitten zijn hiervoor veel te licht, zodat de ramen veel spierkracht vergen om ze open te doen en niet op de gewenste stand blijven hangen. Een versterkt veermechaniek kan uitkomst bieden. De gewichten komen dan te vervallen.

Het maken van nieuwe ramen valt wel mee. Het voordeel is dat u hierin wel dubbelglas met glas-in-lood- kunt opnemen. Het zijn meer de arbeids,- plaatsingskosten die het duur maken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu