Dubbele isolatielaag door soort van koof?

Futero

  • #1
Ten eerste: super site, super forum!! Echt al veel adviesen vandaan gehaald, super :D

Ik ben sinds een week volop aan het klussen in ons gekochte huisje; alles gestript en het wordt zo langzaam aan tijd om de boel weer een beetje te gaan opbouwen. Zo hebben we ook de badkamer die 30 jaar oud was (schitterende geel en bruin tinten, iemand nog een knal geel bad nodig :D) gesloopt en die gaan we nu weer opbouwen.

Voorheen is deze ruimte nooit goed geïsoleerd en ik wil bij het dak beginnen. Voor de duidelijkheid, zie onderstaande situatieschets:

Als je aan de linkerkant van de badkamer staat dan is het mogelijk om "door het plafond heen" naar het dakbeschot te kijken, aangezien je nu nog door het latjes geraamte heen kan kijken. Het is als het ware een soort van koof. Nu zal er tussen de balken wol met dampwerende laag komen en daartegenaan de groene gipsplaten.

Ik wil echter ook het dakbeshot isoleren, want er komt behoorlijk wat kou tussen de kieren van de pannenlatten door. Daardoor zal er dus net boven de groene gipsplaten isolatiemateriaal komen en ook tegen het dakbeschot.
Nu heb ik in een foldertje van een bouwmarkt gelezen dat je hier het beste triplex tegenaan kunt schroeven om de kieren van het beschot te dichten, dan wol en dan gips. Oke, klinkt plausibel voor een droge ruimte. Maar niet voor een badkamer mijn inziens, want dan kan het vocht er nooit uit.

Kan iemand mij adviseren hoe ik dit het beste kan aanpakken en wat ik hiervoor het beste kan gebruiken?
 

Fiesiekus

  • #2
Het beste maak je een mechanische ventilatie die vochtige lucht uit de badderkamer wegzuigt. Je kan nu heel makkelijk een ventilatiekanaal vanuit de badkamer door het dak naar buiten voeren. Je kan bijv. een fan met nalooptijd of met vochtsensor aansluiten. Voor een badkamerplafond zijn groene platen niet 100% noodzakelijk, maar kan wel.

Dan ga je zowel het plafond isoleren als het dakbeschot. Tempex tegen het dakbeschot kan, makkelijker is misschien een dampopen folie en dan de isolatie. Die dakisolatie moet ook een dampdichte laag aan de binnen(= warme)zijde hebben.

Succes met deze leuke klus.

En een geel bad hoef ik niet; heb al een grijs bad :wink: .
 

Futero

  • #3
Bedankt voor je antwoord Fiesiekus! Aan zo'n soort constructie zat ik inderdaad ook te denken.

Wat betreft de afzuiger, die komt er wel natuurlijk, maar daar zit nu al (van voor de verbouwing) een gat voor in de muur. Op zich wel een goed idee om dat kanaal via het plafond te laten lopen, nog niet over nagedacht eigenlijk. Ga ik eens doen.

Oke, dus tegen het dakbeschot moet ik zo'n dampdoorlatende folie plakken en dan is het dakbeschot voldoende geïsoleerd?
Vervolgens breng ik de wol met dampdichte laag (naar de stokende kant toe) aan tussen de balkenlaag en die timmer ik af met de (groene) gipsplaten.

Ik heb overigens ook nog een geel staand toilet en een gele wastafel, wil je die wel :wink: De schitterende bruine tegeltjes zijn helaas gesneuveld tijdens het slopen :cry: :lol:
 

Fiesiekus

  • #4
Ik had het over de isolatielaag tegen het dakbeschot, niet die in het badkamerplafond. Die dampdichte laag goed onderling aftapen en tegen de balken.

Dat geldt in mindere mate ook voor de isolatie in het badkamerplafond, denk ik. Je hebt nl. wel ventilatie op die zolder neem ik aan. Maar het beste houd je de waterdamp al in de badkamer tegen, en voer je m.b.v. mechanische ventilatie af.
 

Futero

  • #5
Ok, dit weekend ga ik niet de badkamer isoleren, maar wel een drietal kamers die dezelfde constructie hebben.

Ik ben toch een beetje gaan twijfelen aan mijn aanpak in de startpost. Daarin schrijf ik dat er aardig wat kieren tussen de dakplanken zitten waardoor aardig wat koude lucht komt en waardoorheen ik soms ook de pannen kan zien liggen.

Het liefste zou ik daarom die kieren van het dakbeschot dichten met een dampdoorlatende folie zoals Fiesiekus ook beschrijft. Maar ben bang dat het dan niet meer goed genoeg ventileert, want de luchtstroom die er nu is zal dan een stuk minder worden.
De plafondisolatie zal in ieder geval alsvolgt worden:
- tussen de balken wol
- dan dampdichte folie
- dan gipsplaten

Lijkt me goed.

Wat is jullie mening? Moet ik naast deze plafond isolatie ook nog dampdoorlatende foldie tegen het dakbeschot plakken, dus:
- Pannen
- Dakplanken
- Dampdoorlatende folie
- Open ruimte van +/- 40 centimeter
- Wol
- Dampdichte folie
- Gips

of ten behoeve van de ventilatie de kieren openlaten en alleen het plafond isoleren, dus:
- Pannen
- Dakplanken
- Open ruimte van +/- 40 centimeter
- Wol
- Dampdichte folie
- Gips

Ik kijk uit naar jullie reacties. Alvast bedankt.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #6
Die open ruimte (ventilatiespouw) achter de isolatie is achterhaald en zorgt voor een verminderde werking van de isolatie. Dit is ook de mening volgens de grote glaswol en steenwol fabrikanten.

Dampopen folie tegen het dakschot plaatsen zodat wordt voorkomen dat wind en water in de isolatie dringt en je kunt gewoon daarna strak tegen het dakschot aan isoleren. Afwerken met dampdichte folie.
 

Futero

  • #7
Bedankt Cyruse.

Dus als ik het goed begrijp dan zou ik het zo kunnen doen:

afbeelding helaas niet via klusidee geplaatst

Toch?

PS: Je kijkt hier op de zijkant.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #8
Als je het dakschot isoleert zou je niet het plafond van de badkamer hoeven isoleren (hoogstens tegen geluid e.d.). Ook moet de dampdichte folie tegen de isolatie van het dakschot want anders zou via de zolder er nog vocht in de isolatie kunnen dringen.

Ik begrijp overigens die schuine streep tussen dakschot en vloer van de zolder niet zo goed.
 

Futero

  • #9
Als je door die schuine streep heen zou gaan dan kom je op de overloop van de zolder uit.

Zoals jij het omschrijft zou ik het inderdaad gedaan hebben als we die punt in het plafond zichtbaar wilde hebben. We willen er echter een strak plafond van maken en daardoor kun je die punt dus niet meer zien.
Volgens mij is dit dan misschien nog wel de beste oplossing voor de slaapkamers en badkamer, zo zit het nu eigenlijk ook maar dan zonder de dampdichte folie zit ik nu te denken:

afbeelding helaas niet via klusidee geplaatst

Dan kan het door de kieren van het dakbeschot blijven ventileren zonder dat ik er op de zolder of in de badkamer last van heb.
 

Futero

  • #10
Zou iemand mij nog kunnen bevestigen of de oplossing in mijn vorige post een goede manier van isoleren is?

Wil het morgen namelijk gaan toepassen. Alvast bedankt!
 

Kloek77

  • #11
Lijkt me een prima oplossing.
 

Futero

  • #12
Dank je Kloek77.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu