Dubbel glas en glas-in-lood

Boschbessen

  • #1
We hebben een vraag over dubbel glas en glas-in-lood. We hebben een huis uit 1960 gekocht en opgeknapt. Daarbij zijn twee glas-in-lood ramen (glasmaat b x h = 58 x 80 cm) in het trapportaal en een klein kamertje, beide op de eerste verdieping, vervangen door dubbel glas. Kozijnen en ramen zijn vernieuwd van hardhout. Het glas-in-lood is gered en voorzover nodig hersteld. De ramen liggen op het Noord-Westen en kijken naar de buren, ze krijgen dus praktisch geen zon.

We willen het aanzicht van het huis van buitenaf graag in de oude sfeer terug brengen en het herstelde glas-in-lood dus aan de buitenkant weer op de ramen aanbrengen. Bij aanbrengen aan de binnenkant of binnenin het dubbel glas, wordt naar onze smaak het glas-in-lood van buitenaf onvoldoende opgemerkt.

We hebben de berichten op de website

- voorzetraam aan buitenzijde voor glas-in-lood van 23 juni 2006,
- monteren glas-in-lood voorzetramen van 9 aug 2006,
- 2 maal enkel glas van 01 juni 2007, en
- glas-in-lood in dubbel glas of juist niet van 29 nov 2007,

allemaal gelezen.

We hebben daaruit begrepen:
1. bij een voorzetraam moet je, onafhankelijk van de gebruikte glassoorten, altijd naar buiten ventilatiemogelijkheid maken om condens te voorkomen;
2. als een voorzetraam bij dubbel glas wordt gebruikt, kan bij zonneschijn in de spouw een hoge temperatuur ontstaan die schadelijk kan zijn voor de ruit van dubbel glas: lek of zelfs breuken in het glas.

Nu hebben we twee vragen:
a. Waar moeten de ventilatiegaatjes zitten en hoe groot moeten ze in ons geval zijn? Verdient het aanbeveling om ze af te dekken met fijn gaas om het binnendringen van spinnetjes, het vormen van insekten-poppen e.d. te voorkomen?
b. Moeten we in ons geval (geen tot weinig bezonning) ons nog bekommeren om de mogelijkheid van beschadiging van het dubbel glas door verwarming van de spouw tussen voorzetraam en dubbel glas? Zo ja, hoe dik moet die spouw dan zijn om dit te voorkomen?
Dat we over een en ander eerder hadden moeten nadenken, is ons inmiddels duidelijk, maar dat is nakaarten: de opknapbeurt is geheel klaar. Wie, o wie, kan onze vragen beantwoorden?
 

Fiesiekus

  • #2
Punt is dat u door deze plaatsing het mooie aanzicht van binnenuit op het glas-in-lood verliest.

Als u het glas-in-lood aan de buitenzijde plaatst (hoe?), is het condensprobleem niet aan de orde. Condensatie wordt veroorzaakt door warme vochtige lucht van uit binnenshuis tegen de koude buitenglaslaag. Als de thermopane aan de binnenkant zit is dat een dampdichte laag.
 

Fiesiekus

  • #3
Dit bericht ontving ik per PB van de TS;

Wel bedankt voor je reactie. De opmerking over de condens is heel nuttig. Wat het aanzien betreft: we vinden het aanzien van buitenaf belangrijker dan het aanzien van binnenuit. Zeker gelet op waar deze ramen inhuis zitten. Het buitenaf-aanzien is vrij karakteristiek voor het huis.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Je geeft aan dat je het glasinlood niet in dubbel glas wilt plaatsen. Heb je dit al wel gezien bij andere woningen? Persoonlijk lijkt me dat de beste en mooiste oplossing. Ik denk niet dat het afbreuk doet aan het karakter van een woning.

Een voorzetraam is verstandig scharnierbaar te maken, ivm schoonmaken. Dat het vuil wordt valt nl. niet te voorkomen. En dat scharnierbaar maken lijkt me lastig bij glasinlood, tenzij je er een stalen profiel omheen zet ofzo.

grtz
henk
 

Fiesiekus

  • #5
Het plaatsen van glas-in-lood tussen de 2 glasplaten van isolatieglas, is veruit de beste oplossing. Zowel ter voorkoming van condens, om schoon te houden en ter bescherming van het glas-in-lood
 

Boschbessen

  • #6
WE zijn alle inzenders dankbaar vor hun adviezen! We zjn in zoverre dom dat we te laat zijn met de vraag want het dubbel glas zit er al in.

Het is duidelijk dat technisch gezien het beste is als het glas-in-lood in de spouw van het dubbel glas zit. Maar ten eerste zit het dubbel glas er al in, ten tweede hbben we huizen met deze oplossing gezien en we vinden het van buitenaf niet mooi. Dus maken we gebruik van de tip dat als het glas-in -lood aan de buitenzijde wordt geplaatst, er geen condens te verwachten is. We gaan dat dus doen.

Nogmaals wel bedankt! :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu