Draden hebben geen kleuren :(

Sollidius

  • #1
Zo blijf ik wel bezig deze week :)

Ik heb boven tijdens de verbouwing de licht schakelaar eraf gehaald. Nu tot mijn verbazing (en toen ook) zijn het 6 zwarte draden en hebben deze dus geen kleuren.

Nu heb ik een dubbele wissel schakelaar van PEHA. Maar na deze ochtend van alles te hebben geprobeerd lukt het me niet om het geheel aan te sluiten omdat de draden geen kleuren hebben.

Nu zit deze schakelaar bij ons op de overloop en moet hij de lamp van de overloop en zolder aan en uit kunnen schakelen. En vanaf beneden in de gang moet de lamp op de overloop zijn te schakelen.


Iemand enig idee hoe ik de draden kan herkennen?
 

System7

  • #2
Zoek met een spanningzoeker (voorzichtig!) naar twee draden waar spanning op staat. Markeer deze, en verander de stand van de twee andere schakelaars beneden & op zolder waarmee jouw schakelaars een dubbele hotelschakeling moeten vormen. Zoek nu de twee andere spanningvoerende draden, en markeer deze. De twee draden die zijn overgebleven zijn de schakeldraden richting de verlichting. Die zou je al op de 2 P-contacten van je schakelaar kunnen monteren. Als je wil weten welke lamp met welke draad wordt gevoed kun je de betrokken draad even tegen een spanningvoerende schakeldraad houden.

Nu nog even achterhalen welke schakeldraden bij elkaar horen, door opnieuw de andere schakelaars van stand te (laten) veranderen. Doe bijv. eerst de schakelaar beneden en bepaal door omschakelen op welke twee draden er afwisselend spanning staat. De andere twee horen dan ook bij elkaar.

Succes & doe voorzichtig! Als je het geen fijn idee vindt om met losse afgestripte koperen draden waar spanning op staat te werken kun je ze tijdelijk in een kroonsteentje draaien, dan is de kans op aanraking aanzienlijk kleiner.
 

StefanD

  • #3
Bij een wisselschakeling is er altijd één schakelaar waar drie zwarte draden op aan gesloten worden: Twee van die draden komen van de andere schakelaar en de derde gaat naar de lamp.
Je hebt blijkbaar 2 wisselschakelaars in één doos zitten.
Herkennen van de draden kan lastig zijn. Wat in elk geval werkt: haal de lamp van het plafond, maak de zwarte draad los en verbind die met een los stuk draad. Breng het andere uiteinde van die losse draad naar de wisselschakelaar en zet er een multimeter op. Door nu één voor één de andere draden ook aan te sluiten op de multimeter kom je er vanzelf achter welke draad je moet hebben. Tip: meteen even een stukje isolatie-tape om die draad doen, zodat je hem de volgende keer direct herkent.
(Natuurlijk wel even de spanning van de bedrading afhalen en je multimeter op weerstand-meting zetten)
 

Sollidius

  • #4
P-contact is dat het contact waar L opstaat op de schakelaar?
 

System7

  • #5
Kan zijn. Als van de drie contacten van een schakelaar (je hebt 2 afzonderlijke schakelaars in één behuizing) er eentje gemerkt is dan heb je 99,99% kans dat dat het P-contact is. Meet het anders even na met een ohmmeter; vanaf dat punt moet er afhankelijk van de stand van de schakelaar met één van de twee andere contacten verbinding zijn.
 

Sollidius

  • #6
Wat een nachtmerrie dit!


Ik heb het volgende gedaan:

Ik heb met een multi-meter de 2 stroom-voerende draden opgezocht (denk ik) want mijn spanningzoeker daar is het lampje meteen bij poging 1 gesprongen. Daarna op zolder en beneden de schakelaars omgehaald en de twee andere draden opgezocht. Beide setjes had ik gemarkeerd zodat ik weet welke bij elkaar horen.

Toen de twee 'schakel-draden' aangesloten op de P contacten.

En nu:

Schakelt beneden de lamp op de overloop niet aan.
Op de overloop schakelt hij zowel op zolder als op de overloop wel aan.
En op zolder schakelt hij nu niet de eigen lamp aan maar die van de overloop :S.
 

System7

  • #7
Nieuwe spanningzoeker kopen en opnieuw proberen :D Of even die van de buren lenen. Je hebt overduidelijk één of meer draden verwisseld maar vanaf hier is niet te zeggen welke dat zijn. Althans, we kunnen wel proberen te beredeneren welke het zijn ahv jouw omschrijving, maar of dat jou iets gaat zeggen is de vraag. En als je zoals jij met een multimeter min of meer op goed geluk in een paar zwarte draden gaat zitten prikken kan ik me voorstellen dat je van alles meet, maar of je er conclusies aan kunt verbinden? Doe 't gewoon met een oersimpel spanningzoekertje.
 

DCB

  • #8
Hoi

Dit is de schakeling waar t om gaat. De schakelaar waarmee jij aan t werk bent is de rechter van de twee.

Dat je 6 draden hebt, betekent slechts dat het twee van deze schakelingen in een doos zijn. Wat verwarrend maar niet per se moeilijk.



Het VEILIGST / makkelijkst achterhaal je welke draden welke zijn op de volgende manier:

1. Haal de spanning van de groep af.

2. Ga naar de "linker" schakelaar van de overloop, hier zal je in plaats van 3 zwarte draden, 2 zwarte draden en 1 bruine vinden.

3. Haal de schakelaar los, verbind de 2 zwarte draden.

4a. Ga weer naar de schakelaar met 6 draden. Nu komt het aan op systematisch werken. Verbind 1 draad met je multimeter. Ga nu de andere 5 af, om te checken of je een stroomkring vindt. Zo niet pak een volgende draad en ga de overgebleven draden af, net zo lang tot je een gesloten stroomkring hebt. Markeer deze twee bijpassende draden. Haal ze weer los en je kan de schakelaar beneden terugplaatsen.

4b. Sluit de twee draden aan op afgaande kant van de gewenste wisselschakelaar (dus niet de L).

5. Doe nu hetzelfde voor de "linker" schakelaar van de zolder.

6. Je hebt nu de draden die van de ene naar de andere schakelaar lopen (4 stuks).

7. Blijven over 2 draden. Sluit ze aan op de twee overgebleven contacten van de dubbele wisselschakelaar. 50% kans dat t goed werkt, anders draai je ze om.

Bestudeer de schakeling goed, dan snap je hoe t werkt en snap je wat je moet doen.

Succes
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #9
Complimenten voor de heldere uitleg :prima:
 

DCB

  • #10
Hierbij een eigen tekening, voor de verduidelijking.



En hier bij de stippellijn moet je ze tijdelijk verbinden bij het doormeten met de multimeter.


En Frank, bedankt.
 

Sollidius

  • #11
Hardstikke bedankt ik ga het vanavond proberen :D
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #12
@MOD Het schema van DCB zou een mooie uitbreiding van de sticky hotel/(dubbele)wissel/kruisschakeling kunnen zijn.
 

Sollidius

  • #13
Het is me gelukt :lol:. Super bedankt voor de duidelijke uitleg de tekeningetjes hielpen al weer een stuk. Dat is te zeggen over alle reacties hartstikke bedankt voor de hulp!
 

Flat4ever

  • #14
Dit is het meest duidelijke schema van een hotelschakeling die ik ooit heb gezien! Zo een schakeling is nu in een oogopslag duidelijk!

Chapeau, en idd iets voor de sticky!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu