Draaischijf voor kindertentoonstelling

LindaB

  • #1
Hallo 'klussers',

Ik wil een interaktief paneel maken met een draaischijf voor een tentoonstelling voor kinderen. Het geheel komt aan de muur te hangen. De voorplaat van het paneel wordt op plexiglas gedrukt en is 60x100 cm. Achter deze plaat komt een draaischijf die aan één zijkant iets onder het paneel vandaan komt, zodat er aan gedraaid kan worden (als een soort rad van fortuin zeg maar.)

Nou had ik bedacht een mdf plaat (6mm?) als achterplaat te gebruiken en hierop drie balkjes te verlijmen: 2 'dikkere' balkjes aan de boven en onderkant waar vervolgens de plaat plexi op vastgemaakt kan worden en in het midden een iets dunner balkje. In dit dunnere balkje komt een gat waar een pennetje in komt en daar draait de schijf dan op..

Ik hoop dat jullie een beetje een voorstelling kunnen maken van het 'ding'.
Ik weet nu niet precies hoe ik de schijf het beste in dit paneel kan bevestigen en wat voor onderdelen ik daarvoor nodig heb. Ik woon niet meer in Nederland dus het is erg lastig voor mij om in de bouwmarkt in een andere taal uit te gaan leggen wat ik wil gaan maken. Maar zolang ik weet waar het onderdeel dat ik nodig heb. normaal voor wordt gebruikt, vind ik het wel. Oh ja, in tegenstelling to bij een Rad van fortuin is het de bedoeling dat mijn schijf soepel en snel draait.

Wie heeft er tips voor mij om dit paneel 'werkend' te maken?
Alvast bedankt,

Linda
 

Black Knight

  • #2
Heb zelf eens iets gelijkaardings gemaakt : ronde panelen die in een velg van een tractor recht moesten blijven zodat we daar reclame op konden hangen. Deze hebben we gewoon gemaakt door een stuk draadeind in het midden op de velg te lassen. Op het ronde plaat (in uw geval de draaischijf) een bus (stukje buis) wat net over het draadeind gaat met daarop een grote rondel gelast. In deze rondel gaten geboord, en dan de ronde plaat vastgeschroefd op de rondel. Het geheel over het draadeind geschoven, en dan een borgmoer erop. Werkt prima.
 

LindaB

  • #3
Dank je voor de tip Black night, ik had in mijn hoofd dat er een as aan de schijf moest komen, stom dat er niet aan gedacht heb het omgekeerd te doen!
 

Reindje

  • #4
En een fietswiel naaf ?
Spaken eraf en de kleine gaatjes gebruiken voor bevestiging op achterplaat (parkers) en de draaibare voorplaat op de as tussen 2 moeren.
Schiet me zo te binnen omdat m'n opa dat vroeger deed om molens te maken, en nee we hebben er geen tik van gehad. :P
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu