Draagmuur aanbrengen en vochtoptrekking

Evduijn

  • #1
Hallo
wil middenin mijn gemetselde aanbouw (fundering 'op staal') een onderverdeling van ruimtes aanbrengen. De hiervoor aan te brengen tussenmuur krijgt daarnaast de funktie van het ondersteunen van de houten balklaag van het platte dak teneinde een vergunning te kunnen krijgen om dit dak te gaan gebruiken als dakterras (thans is dak te licht ondersteund. Balkmaat zou i.c.m. die steunmuur wel OK zijn

Vraag 1
De tussenmuur wordt net als aanbouw zelf 'op staal' gefundeerd. Ik dacht aan kalkzandsteenmetselblokken 7cm om niet teveel ruimte te verliezen (ruimte is niet bijster groot) en omdat het lekker snel werkt. Ik had liever een lichter materiaal genomen maar nam aan dat deze afmetingen in bijv. Ytong oid niet voor dragende doeleinden geschikt zijn
Maar... is dit zo?

Vraag 2:
wat zou het beste middel zijn om vochtoptrekking vanuit grond te voorkomen? De uitbouw zelf rust om die reden op hardstenen tegels maar die heb ik niet meer. Speciale specie gebruiken voor de eerste lagen bovengronds? Of toch bouwfolie?

Tips zijn welkom

Bedankt
Erik
 

Millew

  • #2
Dragende muur van cellenbeton (Ytong o.i.d.) moet minimaal 10 cm dik zijn, anders loop je alsnog je vergunning mis.
Vijf lagen kalkzandsteenklinkers, gemetseld met trascement, is m.i. voldoende tegen optrekkend vocht bij een binnenmuur.
Als je alleen een kering wil hebben, doe er dan iets degelijkers dan bouwfolie tussen, b.v. zo'n imitatieloodslabbe (mag hier geen merken noemen).
 

Ralph

  • #3
Gewoon dpc folie inbouwen. Trasramen is een achterhaalde constructie uit de tijden dat er geen plastic of dakleer als sperlaag bestond.
 

Evduijn

  • #4
Ok 10cmmag dus wel als draagmuur fungeren. Had weleens iets in die richting gehoord maar wist het niet zeker en dacht dat het niet waar was
Voordeel is wel dat het lekker licht is, ook in vergelijking met 7cm kalkzandsteenblokken (want tussen die twee twijfel ik nog). Ontziet de fundering weer wat (alle beetjes helpen)

(Dat bouwfolie...; ik doelde eigenlijk op het D*C-folie :wink: )
Kan ik die meteen bovengronds tussen de blokken meemetselen of moet dat minimaal X lagen erboven dat jullie weten?
Is wel het simpelste en het goedkoopste inderdaad
groet erik
 

Ralph

  • #5
Op of iets onder vloer nivo leg je folie uit en metsel je er over heen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu