Draagkracht muur bepalen.

RobbieD

  • #1
Hallo,

Mijn zoon heeft een bokszak gekocht die we willen ophangen in de garage. De zak weegt ongeveer 40kg en is 150cm hoog, het bevestigingsmateriaal een kilo of 3.



Mijn vraag is: gaat het enkelstenig muurtje van de garage dit trekken? 43kg waar fiks tegen getrapt en gestoten gaat worden?

De buitenmuur is van gewone rode baksteen. De garage is van binnen over de lengte in tweeën verdeeld met een schoon gemetselde kalkstenen muur. Ik zou de zak het liefst aan die binnenmuur hangen.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en reacties. Zou helemaal geweldig zijn als iemand mij zou willen leren hoe je de draagkracht van een muur kunt bepalen of inschatten.

Alvast bedankt,

Rob.
 

Millew

  • #2
Een goed gemetselde halfsteensmuur (10 cm dik) kan wel wat hebben.
Als de tussenmuur is verankerd aan de buitenmuren en de afstand tussen de twee buitenmuren niet al te groot is, dan zal het wel goed gaan.
Het helpt ook als de muur bovenin nog steun heeft, bijvoorbeeld omdat deze ingeklemd zit tussen twee plafonds.

Een spoedcursus sterkteleer gaat te ver voor een klusforum. Als je geïnteresseerd bent, is er op internet wel het e.e.a. te vinden. Maar met wat kennis van formules ben je er niet. Voor het goed toepassen ervan zal je ook wat moeten weten van constructies en hoe die qua mechanica werken.
 

RobbieD

  • #3
Hi Millew,

Dank je voor je antwoord. Ik ga zeker het internet op om meer over sterkteleer te leren. Dank je voor de tip.

De tussenmuur valt - denk ik - af als plek om de bokszak te hangen. De binnenzijde van de buitenmuur lijkt mij meer geschikt.

Dank je!

Rob.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu