Draagkracht metal stud profielen

Kopsekant

  • #1
Hallo,

Weet iemand wat de draagkracht is van metal stud profielen in een wand? Het gaat om een wand met 75 mm profielen en 15 mm gipsplaat. Ik weet dat de draagkracht van een plug in de gipsplaat ongeveer 40 kg is. Maar weet iemand wat de draagkracht is als ik een schroef door het gips in het profiel schroef?

Ik wil een boekenkast aan de muur bevestigen die los van de grond hangt. De constructie die ik daarvoor in gedachten heb is één of meer horizontale regels van 3 à 4 meter bevestigen aan de metal studprofielen en vervolgens aan die regels een boekenkast bevestigen. Daarbij draagt de onderste regel de kast. De afmeting van de kast is 4 x 2 meter.

Gaat dat lukken? Heeft iemand andere suggesties

De profielen staan 60 cm h.o.h. en er zijn verder geen voorzieningen aangebracht om iets zwaar op te kunnen hangen.

Marco.
 

Sjeki

  • #2
Hou er rekening mee dat dit een aardig gewicht wordt. de kast opzich is al zwaar, en als die vol moet boeken komt te staan wordt het helemaal zwaar.

ik denk dat dit teveel is voor alleen een gipsenwandje. ik zou een houten constructie in de muur verwerken en de boekenkast hieraan ophangen.
 

Kopsekant

  • #3
Ik zou dat ook het liefst doen, maar wand is gestuct en geschilderd (paar jaar geleden al). En om dat nou weer open te gaan breken...
Vroeg me daarom dus af wat de draagkracht is en of met bijvoorbeeld holle wand pluggen die in de metal stud profielen haken niet veel meer draagkracht te halen valt.
 

Tiho

  • #4
Deze profielen hebben een dikte van slechts 0,6 mm.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Je zou tegen heel de wand multiplex vast kunnen zetten, waar je de kast aan hangt. Dan steunt het grootste gedeelte van het gewicht weer op de vloer, en wordt de rest over heel de wand verdeeld.

Maar 4x2 is wel groot. Een kast die aan 1 kant hangt, oefent aan de bovenzijde een horizontale kracht uit (geen idee hoe groot). Duw eens tegen die wand, als die meebeweegt, moet je er in ieder geval niet aan beginnen.

Daarom maak ik alles van hout én met stijlen om de 300.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu