Draagconstructie van ytong-blokken gemetselde bank

Birello

  • #1


Ik wil een bank gaan metselen zoals in proefopstelling op foto. Alleen moet de ruimte tussen de dragende blokken twee keer zo groot worden. Dus moet ik hiervoor een draagconstructie bedenken.

Niet gehinderd door al te veel kennis kan ik me voorstellen dat je met stalen hoekprofielen werkt die je verzinkt in de blokken. Onderkant bank hoeft niet afgestuct te worden dus het is ook nog een geen probleem dat je daar het staal blijft zien. Bank is namelijk zo laag dat je dan op je knieen moet om dat waar te nemen. Vraag me echter af of bij een ruimte tussen de dragende staande blokken van 1 meter hoekprofielen niet door gaan zakken. Alhoewel de bank geen permanente zitfunktie krijgt kan ik me voorstellen dat er wel eens op gezeten gaat worden.

Vragen:

  • Zijn dragende hoekprofielen sterk genoeg om de blokken te dragen. Ik neem aan dan 2 hoekprofielen per liggende rij blokken (1 cm uit voor voor en achterkant?), of is 1 hoekprofiel per rij (in de midden) voldoende?

    Is een constructie met een dunne houtplaten (harde houtsoort) die je iets uit de voorkant legt (of uitsparing in betonblokken maakt, wellicht ook een optie? Welke houtsoort? Hoe moet je dan de blokken op het hout bevestigen, gipsplaat op het hout schroeven?

    Andere tips nog?
 

Eye_in_the_Sky

  • #2
Ik heb wel een tip, maar misschien een aparte.

Een goede kennis van me heeft een soortgelijk iets gemaakt voor in de wijnkelder om de flessen in te leggen.

Maak een mal (omgekeerd waarschijnlijk). Plaats er wapening in en giet het vol met beton. Veel steviger dan Ytong (da's erg bros) en door de wapening kan je er makkelijk op zitten. En het kan glad afgewerkt worden.
 

Birello

  • #3
Dank voor de tip. Mijn eerste reactie is er een van koudwatervrees. Ik ben zelf geen klusser en denk dat de klusser die mij gaat helpen zoiets ook nog nooit gedaan heeft.

Toch vind ik het wel een interessant idee en dat brengt me direct op de aanleiding voor deze bank. Dat is ooit een foto geweest in een woonblad maar daar was de constructie geheel zwevend. Het was me toen al duidelijk dat zoiets met gewapend beton gemaakt was. Stel we gaan dan echt gek doen en maken er een zwevende bank van, is dat heel veel werk om zoiets in de muur te verankeren? Mij lijkt van wel. Bijkomend probleem is dat je daar volgens mij toch echte vaklui voor moet hebben en ik ben er al achter dat zoiets op korte termijn verdomd moeilijk is.

Graag ook nog reacties op de oorspronkelijke vragen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Volgens mij gaat het vrij simpel.

Je maakt een holle plank en in de muur boor je een aantal steigerbuizen welke je vastzet met een chemisch anker.
De plank schijf je over de buizen en je ziet dus het dragende deel niet meer.
Betonlook verven en klaar ben je , dezelfde constructie in beton word snel te zwaar.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu