Draagbalken berekenen

Ernesto1959

  • #1
Ik heb een opknaphuisje gekocht in de voormalige DDR. Het bestaat uit 3 woonlagen, een kelder, een begane grond met daarin een kamer/keuken/slaapkamer/wc/douche en daarboven een zolder met een puntdak. De vloerdelen van de zolder bestond uit hout wat rijp was voor de houtkachel en spaanplaten! heb ik er al uitgehaald. De draagbalken die de zoldervloer dragen bestaan (door het ontbreken van materialen tijdens de bouw in de 60-er jaren)op dit moment uit aan elkaar gespijkerde planken op zijn kant van 10 cm hoog! Enkele balken worden nog wel ondersteund door een muurtje in het midden van de balk, maar anderen niet. Verder bevinden zich nog vertikale balken tussen de draagbalken en de dakconstructie. Het is me niet duidelijk of de draagbalken die vertikale balken dragen of dat de draagbalken als het ware hangen aan de vertikale balken die zich er boven bevinden (zie foto) Niet echt om blij van te worden als je het zo bekijkt lijkt me. Het ziet er verre van vertrouwd uit. Ik wil deze draagbalken dus vervangen door echte stevige balken in plaats van de aan elkaar gespijkerde planken. De lengte van overspanning (dus eigenlijk de afstand tussen de 2 muren waarop de balken rusten is 6 meter. De afstand tussen de balken is 1m30. Hoe dik moeten de nieuwe balken eigenlijk zijn? Is de afstand van 1.30 tussen de balken niet te veel om een degelijke vloer van vloerdelen op te laten rusten? Moet ik het aantal draag balken niet verdubbelen? Hoe bereken je dit allemaal? Ik hoop dat er iemand is die duidelijkheid kan scheppen hierin en ik ben blij met elke reactie.
Ernst.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Probeer eens wat alinea s te maken, dat leest voor een ander wat prettiger :) De foto staat er niet bij.

Kijk eens in de balkenschuif , hiermee kan je zelf bepalen wat voor houtmaat je nodig hebt. 6m is een flinke overspanning voor een houten balk/vloer! Ik zou het voorleggen aan een constructeur.
 

Ernesto1959

  • #3
Bedankt voor je reactie. Ik krijg het niet voor elkaar om een foto toe te voegen. Als ik op versturen klik gebeurt er niets meer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu