Doucheputje trekt vacuum

Wielag

  • #1
Dit onderwerp heb ik eerder geplaatst, maar omdat mijn internetverbinding grote problemen kon ik de reacties hierop niet meer lezen. Excuus daarvoor van KPN :x
Kort het probleem: Extra badkamer op zolder gemaakt. Als toilet wordt doorgetrokken wordt doucheputje vrijwel meteen leeggezogen. We gieten dan steeds water in het putje om rioollucht te voorkomen. Niet handig dus.
In de badkamer op de eerste etage zit de afvoer waar ook de douche- en toiletafvoer van zolder nu op uitkomt. De afvoerpijp zit horizontaal en vrij hoog tegen het plafond (komt een verlaagd plafond) om vervolgens de verticale stortkoker (met mechanisch ventilatiekanaal) in te gaan. Inmiddels hebben we een kleine extra beluchter (ventapipe) aangesloten in de badkamer op de 1e etage. Op zolder zat de normale beluchter al. Die extra beluchter heeft echter niet geholpen.

Wat we nu onlangs ontdekten was dat wanneer het putdekseltje er af is, er niets aan de hand is. Het putje wordt dan niet leeggezogen. Ook het douchewater, wat zich anders ophoopt tot een cm of 5, loopt dan beter weg.
Hoe lossen we dit probleem nu op? Kan het leggen van een 'bypass' langs het plafond in de badkamer op de 1e etage een oplossing zijn? Er wordt ons van alles aangeraden maar de gouden tip hebben we niet gekregen.
Misschien weet een van jullie wat we het beste kunnen doen.

In ieder geval alvast bedankt voor het meedenken,
Willemijn
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
wat zich anders ophoopt tot een cm of 5, loopt dan beter weg.

Ik heb zelf het vermoeden dat verloop verkeerd erom zit



waardoor de put zijn lucht niet kwijt kan via de ontspanning zo als hij nu staat zit deze verkeerd.
Zo heb je ook last van voorvulling en terugloop.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Dit is toch wel een beluchtings probleem.
Je zou voor de afvoerput, een extra beluchting leiding moeten zetten in de afvoer leiding.
Maar ja dan wordt het natuurlijk hakken in de vloer.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Wielag schreef:
Inmiddels hebben we een kleine extra beluchter (ventapipe) aangesloten in de badkamer op de 1e etage. Op zolder zat de normale beluchter al. Die extra beluchter heeft echter niet geholpen.
Ik zou toch menen dat het een ontluchtingsprobleem is, het water wil niet weg lopen omdat de druk in de pijp te hoog is.
Ook het douchewater, wat zich anders ophoopt tot een cm of 5, loopt dan beter weg.
Deksel van het putje eraf en dan loopt het wel goed weg, dat geeft voor mij een ontluchtingsprobleem aan.

Doucheputje wordt leeggezogen, vorige topic van Wielag.
 

Wielag

  • #5
Waarschijnlijk heel dom maar wat is het verschil tussen beluchting en ontluchting? Of is er geen verschil. Wat is een standleiding? Voor mij als volslagen leek zijnde is dit allemaal een beetje te technisch. Is een beetje uitleg mogelijk?

gr. Willemijn
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Niet dom om het te vragen, wel een beetje dom om niet eerst wat te zoeken op het forum... :wink:

Ik vond met zoeken op "beluchting ontluchting" diverse onderwerpen, waaronder de volgende uitleg in Be-/ ontluchting nieuwe badkamers:
Jacovrie schreef:
Zal proberen het verschil tussen beluchting en ontluchting op een begrijpelijke manier aan te geven.

Wanneer er water door de afvoerpijp stroomt verplaatst deze de lucht er voor, m.a.w. deze wordt voor het water uitgeduwd. Deze lucht moet weg kunnen. Voor een deel gebeurt dit via het gemeentelijk riool, maar het grootste deel moet via een ontluchting, vaak een pijp die tot het dak (bijv. een ontluchtingspan). Wanneer de lucht niet weg kan loopt het water heel langzaam weg.

Bij het verplaatsen van water door de afvoerpijp wordt voor de lucht voortgeduwd, maar achter de waterkolom ontstaat een zuigende werking, omdat de lucht eigenlijk wordt verdund. Hierdoor ontstaat er onderdruk.

Wanneer een afvoersysteem niet goed is aangelegd en er onstaat onderdruk, dan worden de sifons die achter de waterkolom liggen leeggezogen. In dat geval is de beluchting niet goed en is het een zaak dat er na de waterkolom lucht wordt toegevoerd en dat kan d.m.v. een beluchting waar lucht mee naar binnen wordt gezogen.

Wanneer er veel afvoeren op een standleiding zijn aangesloten, hiervoor zijn trouwens richtlijnen, dan is het verstandig de afvoeren haaks op de standleiding aan te sluiten. Hierdoor is de kans op het ontstaan van onderdruk minder groot.
Overigens is een standleiding een verticaal over meerdere etages lopende (meestal dikke) leiding, waarop in de diverse etages de afvoeren zijn aangesloten. Ook daarvoor kun je de zoekfunctie gebruiken, met "standleiding" vind je heel veel leesvoer.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Een standleiding is een verticale leiding die vanaf liggende leiding naar boven gaat en als ontspanning op het dak uit komt.

Probeer het simpel uit te leggen als je een rietje neemt en je zuigt water op en je houd je vinger boven op dat rietje, dan wil het water niet weg lopen dat blijft dan hangen,
Als je nu je vinger er afhaalt loopt het water weg.
Nu bij een standleiding je sluit boven af met een dop(vinger) en je trekt wc door nu gaat het water in de buis en blijft hangen in de stand leiding, Door dat de onstspanning er op zit krijgt hij van boven lucht en loopt weg.
 

Wielag

  • #8
Dank jullie wel voor de duidelijke uitleg. Kees ik zal in het vervolg eerst goed zoeken binnen het Forum voordat ik weer vragen stel. Maar goed, nu graag nog even verder hulp. Jij denkt dat het een beluchtingsprobleem is. Wat moeten we dan doen? Is het idee van een bypass iets of juist helemaal niet.

Voor de duidelijkheid beschrijf ik de situatie even. Vanaf de douche (zolder) gaat een afvoerleiding door de vloer naar een vaste kast op de 1e etage. Via de zijmuur naar de naastgelegen badkamer. Hetzelfde geldt voor de afvoer van de toilet op de zolder. Die komt rechtstreeks in de badkamer 1e etage uit. Beiden zijn d.m.v. een t-stuk met elkaar verbonden. Ook is er een horizontale kleine beluchter tussen gezet vanwege de weinige ruimte die we hadden. Alles is geplaatst 5 cm onder het plafond en gaat dan via een afvoerleiding waar alles in samen komt naar de standleiding (begrijp ik nu). Ik voeg een foto bij zodat het wat duidelijker wordt.

Hebben jullie nog oplossingen voor me? Is die bypass die we strak langs de andere leiding willen leggen een idee? We zijn nu met de badkamer op de 1e etage aan het verbouwen dus er kan nog wel iets aangepast worden. Maar wat?

Bedankt weer voor het meedenken.

Willemijn
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9


Zit de leiding zo ongeveer met onder aan een beluchting is dat wel zo dan is de douche het rietje met een vinger er op en kan niet weg lopen.
Of je moet de douche leiding verder door trekken en op ontspanning aan sluiten.
Of een t-stuk te plaatsen voor de douche op de stand leiding.
 

Wielag

  • #10
Wat een fantastische tekening. Zo zit het wel ongeveer. Ik ga het nog eens goed bestuderen en kom met een reactie terug. Bedankt alvast.

Willemijn
 

Wielag

  • #11
Zelf ook maar een tekening gemaakt Henk. Dat is toch duidelijker dan mijn uitleg (hoop ik).
Als we de toilet doortrekken wordt het doucheputje leeggezogen. De tussengeplaatste beluchter helpt niet. Als het putdekseltje er af is werkt alles beter. Nu denken wij door de doucheafvoer rechtstreeks op de standleiding aan te sluiten, een zgn. 'bypass' dus, dat het probleem verholpen kan worden. In het rood is die bypass getekend. Is dit eventueel écht een oplossing of is misschien een makkelijker oplossing denkbaar.

Ik lees het weer graag.

Groet, Willemijn
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #12
Kijk nog een kriebel van mij
Hopelijk begrijp je het een beetje

 

Wielag

  • #13
Na wat puzzelwerk is de tekening ons duidelijk geworden Henk. We gaan eerst mogelijkheid 2 uitproberen omdat de 1e mogelijkheid veel gedoe geeft als de afvoerleiding naar 75 mm moet worden vergroot.
Het zal even duren voor ik kan laten weten of de operatie geslaagd is. We zijn namelijk nu ook nog met een tuinproject bezig en dat heeft even de prioriteit en dan begint ook nog onze vakantie. Wie doet nu alles tegelijk hoor ik je denken. Nou wij dus en hoewel dat niet echt verstandig is, kon het even niet anders.
Bedankt voor alle creativiteit die je aan de dag hebt gelegd. Je hoort eind juli of het wat is geworden.

Groet van Willemijn
 

Klus-Stinus

  • #14
Beste klusser,

Wanneer je een aansluiting maakt, van in jouw geval, een doucheputje vlakbij de overgang tussen het vertikale en het horizontale deel van de riolering krijg problemen zoals het leeg zuigen van het doucheputje. Dit gebeurt ook als je een ontspanning door het dak hebt gemaakt.

Succes.
 

Wielag

  • #15
Dit onderwerp heb ik eerder geplaatst maar a.g.v. langdurige afwezigheid en tuinklussen die voorrang moesten hebben heeft het lang geduurd voor we met de badkamer verder konden. Inmiddels is het onderwerp gesloten. Ik heb alles hieronder gekopieerd in de hoop dat dat werkt.
De foto's komen niet over. Is het mogelijk dat het onderwerp opnieuw geopend wordt dan kan ik verder waar we gebleven waren.


Kort het probleem: Extra badkamer op zolder gemaakt. Als toilet wordt doorgetrokken wordt doucheputje vrijwel meteen leeggezogen. We gieten dan steeds water in het putje om rioollucht te voorkomen. Niet handig dus.
In de badkamer op de eerste etage zit de afvoer waar ook de douche- en toiletafvoer van zolder nu op uitkomt. De afvoerpijp zit horizontaal en vrij hoog tegen het plafond (komt een verlaagd plafond) om vervolgens de verticale stortkoker (met mechanisch ventilatiekanaal) in te gaan. Inmiddels hebben we een kleine extra beluchter (ventapipe) aangesloten in de badkamer op de 1e etage. Op zolder zat de normale beluchter al. Die extra beluchter heeft echter niet geholpen.

Wat we nu onlangs ontdekten was dat wanneer het putdekseltje er af is, er niets aan de hand is. Het putje wordt dan niet leeggezogen. Ook het douchewater, wat zich anders ophoopt tot een cm of 5, loopt dan beter weg.

Hoe lossen we dit probleem nu op? Kan het leggen van een 'bypass' langs het plafond in de badkamer op de 1e etage een oplossing zijn? Er wordt ons van alles aangeraden maar de gouden tip hebben we niet gekregen.
Misschien weet een van jullie wat we het beste kunnen doen.

In ieder geval alvast bedankt voor het meedenken,
Willemijn
 

Wielag

  • #16
Op de opmerking van Klus-Tinus wil ik alsnog reageren. Je hebt vast gelijk maar wat dan nu? De bypass die we inmiddels hebben aangelegd en die rechtstreeks op de standleiding uitkomt heeft de oplossing inderdaad niet gebracht. Heel beroerd. Nu heb ik weer 2 nieuwe suggesties gekregen:
1) laat de bypass rechtstreeks op het bestaande doucheputje op de 1e etage uitkomen.
2) Plaats een terugslagklep (waar kon er niet bij aangegeven worden)

We zijn al zo lang bezig met denken en klussen dat we niet weten of het zin heeft om alsnog een sleuf te frezen die naar het doucheputje 1e etage loopt. Helpt iemand ons aan de échte oplossing svp?

Dank dank, Willemijn
 

Pepjo

  • #17
Ik heb het onderwerp weer geopend en je bericht er achter gezet.
Al je gecopieerde dingen heb ik maar weer weggehaald, dat was zo dubbelop. :wink:
 

Wielag

  • #18
Dank je wel Pepjo, en nu maar wachten op hét idee.

Willemijn
 

Klus-Stinus

  • #19
Wanneer er water door een vertikale buis stroomt dan loopt het water langs de wand. Of over de bodem bij een horizontale leiding. In de buurt van een bocht gaat het water zich anders gedragen en vult de buis helemaal (van standleiding naar horizontale leiding). Deze kolom water in de buurt van de bocht zorgt ervoor dat er lucht richting de buitenriolering geduwt wordt. Achter deze kolom water zal ook lucht toegevoerd moeten worden. Hiervoor is de ontspanning noodzakelijk.
Heb je je doucheafvoer gemaakt in de omgeving van de bocht waar ook de kolom water ontstaat dan krijg je last van het leegzuigen van het doucheputje.

Zorg ervoor dat binnen een meter geen aansluiting gemaakt wordt bij een bocht of toiletaansluiting. Zorg ook voor een goede ontspanning.
 

Wielag

  • #20
Ok helemaal duidelijk Klus-tinus. Het wordt voor ons, leken-klussers, een beetje te ingewikkeld ben ik bang. Vandaag gaan we échte loodgieters vragen de klus uit te voeren zoals je hebt beschreven en hopen er het beste van. Als het allemaal gelukt is zal ik dat op het forum laten weten. Bedankt voor deze uitleg.

We hebben toch zelf nog een hele klus aan de badkamer dus na de loodgieter gaan we zelf weer verder en dan kom ik vast opnieuw bij het forum terecht.

Hoi, Willemijn
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu