Douche boven trapgat maken

Eloon

  • #1
Hallo,

Mijn badkamer grenst aan een zijde met de trap naar beneden, ik wil de muur doorbreken, een vloer maken boven de trap, wand optrekken en deze gebruiken als douche. Ik wil de vloer zo dun mogelijk maken zodat je niet je hoofd stoot als je naar beneden gaat en de opstap naar de douche zo laag mogelijk is. De wand die ik ga doorbreken en de overstaande wand zijn gipsplaten van 280 * 100 * 8 cm. De wand die ik in het trapgat op de nieuwe vloer ga zetten is de gipsplaat die ik doorbreek, overstaande muur is een betonnen buitenmuur.

De vloer die ik moet gaan maken is 90 * 90, nu wil ik de vloer maken m.b.v. lateien die ik in een gleuf leg die ik maak in de gipswanden en met keilbouten aan de buitenwand bevestig. Ik dacht aan 3 a 4 lateien met voldoende draagkracht, afgedekt met een lewisplaat. Op de lewisplaat wat dekmortel en dan de tegelvloer.

Iemand een ander idee, opmerking, commentaar of verbetering van dit plan.

Alvast bedankt voor de reactie
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Even voor de duidelijkheid, dus je wilt het trapgat verkleinen.
En hoe wil je dan nog spullen en jezelf naar boven krijgen?

Ook zal de vloer niet te dun mogen zijn, anders beweegt die te veel, en gaat scheuren, met lekkages tot gevolg.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Op de lewisplaat wat dekmortel en dan de tegelvloer.
Op een lewisplaat hoort een laag (lichtgewicht) beton van minimaal 4 cm dik, een dekvloer is niet voldoende, die levert geen sterkte op.
 

Sjaan Smit

  • #4
En die lateien zijn volgens mij ook al wel 10cm dik van zichzelf.....gaat niet werken dus....
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
Ik zou het ook niet doen. Het is echt heel vervelend als bepaalde spullen niet door het trapgat kunnen. Ook stoot je al snel je hoofd als het gat te klein wordt. Uit ervaring kan ik vertellen dat dat nooit went en je keer op keer je hoofd stoot. Ookvoldoe je waaarschijnlijk niet meer aan de eisen van het bouwbesluit.
 

Eloon

  • #6
Bedankt voor de reacties,

Het trapgat is 1 bij 3 meter, het is de trap naar de kelder en ik kan met de grote spullen buitenom.

Wat ik zo hoor van jullie is het geen goed idee om het met lateien en lewisplaten te doen. Zou het beter kunnen met een staalprofiel en daar de lewisplaten op met een laag beton
 

Millew

  • #7
Met Lewis platen kan je de overspanning van 1 meter ook zonder lateien maken met een dekvloer van minimaal 50 mm grindbeton.
Bij de vrije randen moet er dan wat extra wapening (bouwstaalnet 150x150x5) in. Gezien de afmetingen kan je dan net zo goed het hele oppervlak doen.

Voor de ondersteuning van een lichte scheidingswand op de vloer boven de trap kan je ook een betonbalkje in de vloer opnemen in de vorm van een opstort ter breedte van de wanddikte.
Je houd dan de maximaal mogelijke doorgangshoogte boven de trap over.

Alleen zal je tijdens het storten van de dekvloer de plaat moeten ondersteunen om de doorbuiging te verminderen.

Zie ook de productinformatie van de leverancier/fabrikant.

Begrijp ik goed dat de vloer aan één kant op een wand van gipsblokken komt te liggen?
Gipsblokken zijn formeel niet geschikt als dragende muur. De belasting is in dit geval niet zo groot, dus het zal wel loslopen. Zeker als je er voor zorgt dat de lewisplaat volledig ondersabeld wordt en niet alleen op de onderste stroken rust.
Zorg er alleen wel voor dat er absoluut geen vocht in de gipswand kan komen. Op den duur wordt gips opgelost door het vocht, met als gevolg een instabiele ondersteuning van de vloer.
 

Eloon

  • #8
Millew, bedankt.

Dat is wel een mooie oplossing, hij komt inderdaad aan twee kanten op gipsblokken te liggen, maar ik denk eraan om aan de betonnen buitenmuur nog een L profile staal te bevestigen waar de lewisplaat ook op komt te liggen en aan de (nieuwe) trapgat kant wel een latei omdat daar de gipsmuur opgetrokken moet worden
 

Millew

  • #9
Ik heb mijn oorspronkelijke bericht nog wat aangepast met de volgende zin.

Voor de ondersteuning van een lichte scheidingswand op de vloer boven de trap kan je ook een betonbalkje in de vloer opnemen in de vorm van een opstort ter breedte van de wanddikte.
Je houd dan de maximaal mogelijke doorgangshoogte boven de trap over.
 

Eloon

  • #10
Millew, ik denk dat ik het zo ga doen.
Iedereen hartelijk dank voor de reacties en ik zal het resultaat posten (kan nog wel even duren)
 

Ronald18

  • #11
Het is zeker te doen.In 1980 bouwde mijn vader dat al in ons huis.
Toen waren er geen moderne bouwtoepassingen.Er waren maar 3 dingen.Dat was hout,beton en staal.Een stalen balk van de badkamer naar de tegenover liggende muur.Hetzelfde aan de andere kant waar de douche komt.Dan bekisting timmeren,vlechtwerk erin en nodige leidingen,afstorten,laten drogen en douchen maar !
Ik wou het maar even zeggen dat alles mogelijk is.Die douche zat bij ons boven de trap naar de eerste verdieping die we dagelijks gebruikten.Nooit problemen met de hoogte gehad.
Veel succes!
 

Sjaan Smit

  • #12
Als je trapgat nu al heel ruim is dan kan het wel......
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu