Doorstroomelement vervangen zonder resultaat

WimZ

  • #1
In een vakantiehuis van vrienden wisselde de vaatwasser niet meer tussen de boven- en ondersproeiarm. Naar aanleiding van wat studie op dit forum en wat tests was ik bijna 100% zeker dat het zou liggen aan het mechanisme in het doorstroomelement. Omdat het huis in Frankrijk staat heb ik de gok genomen om bij het volgende bezoek een nieuw element mee te nemen en te plaatsen. Maar na de operatie bleek het schijfje in het nieuwe element ook niet te bewegen. Ik vermoed dus dat het motortje gewoon geen signaal cq spanning krijgt.

Alle contacten zagen er tamelijk netjes uit. Er zijn in de onderbak verder ook geen noemenswaardige sporen van lekkage. De hele warmtewisselaar aan de linkerkant ziet er goed uit, op een beetje vervuiling in een bovenhoekje na.

Het gaat om een Bosch Logixx SHV09T03EU/01 SD11TT1B
Het doorstroomelement heeft Bosch nummer 480579

Alle andere functies werken volgens mij naar behoren: de beide pompen, de verwarming, etc.

Ik vermoed nu dat er iets met of op de printplaat in het plastic doosje linksonderin aan de hand is. Maar om nu opnieuw de gok te nemen en nu dik 180 euro te investeren gaat me wat ver.

Dus vandaar deze vraag: hoe zeker kunnen we zijn van de oorzaak? Is het wisselen tussen boven en onder nog afhankelijk van programmatechnische dingen, bijvoorbeeld metingen oid?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Vaak is er een triac geploft van de besturing , dit zou je moeten kunnen zien.
Als je het ziet weet je het zeker :)
 

WimZ

  • #3
En die zit ongetwijfeld op die vermogensprint linksonder van 185 euro?

Het irritante is dat die machine zich nu weer bijna 700km verderop bevindt en dat ik de plaatselijke werkster ook niet even de machine kan laten uitbouwen om die print te bekijken...
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #4
Dat de bovenste sproeiarm niet draait kan ook komen door te weinig water , er is dan niet genoeg druk om de bovenste arm te bereiken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu