Doorbrandende transformators...

Bloem

  • #1
Hallo,

Wij hebben een leuke kast gekocht bij Ikea met inbouwspotjes aan de bovenkant. Nu hebben we wegens gebrek aan electrakennis onze klusjesman deze spots laten inbouwen, die per twee op 1 transformator zitten. Het zijn 12V spots met een trafo ertussen en volgens onze klusjesman kan die dan gewoon in een 220 stopcontact. Echter, hij zit niet op een schakelaar aangesloten maar op een dimmer.

Na het aansluiten brandde de eerste trafo meteen door, hij werd kokend heet. En bij de tweede gebeurde precies hetzelfde! Nu beweert hij dat het aan de kwaliteit van de trafo's ligt dat ze steeds doorbranden, maar ik geloof daar niet in. Ik vertrouw de (ook door hem aangebrachte) dimmer niet helemaal maar heb er helaas niet voldoende verstand van. Tot nu toe heeft deze man heel veel electra in ons huis aangelegd en alles is prima, dus enige kennis heeft hij er wel van. ;-)

Iemand een idee wat de boosdoener kan zijn? Voordat we weer nieuwe, andere spots kopen (wat zijn advies is) die misschien ook weer doorbranden... Het begint een beetje kostbaar te worden zo.

Groetjes, Bloem
 

Pepjo

  • #2
Ik denk dat het verstandig is om wat technische info door te geven :

- Wat voor een spotjes ( halogeen/normaal, hoeveel watt)
- Wat staat er op de trafo voor informatie.
- Wat mag de dimmer schakelen en staat daar eventueel nog info op.

Ik wil er wel bij vermelden, dat we op dit forum niet tussen opdrachtgever en uitvoerende gaan zitten. We dragen geen bewijslast aan om te reclameren, maar helpen mensen bij het zelf uitvoeren van klussen.

Dus de volgende set moet je zelf inbouwen. :mrgreen:
 

Bloem

  • #3
Nou, misschien gaan we dat inderdaad wel doen! De draden liggen klaar. Hij kan toch pas op z'n vroegst weer in de loop van volgende week langskomen. Enne, zo zwaar is het niet hoor, tis de vader van een vriendin die ons helpt... :-)

Oke, wat ik kan vinden is het volgende:
- het gaat om halogeenlampjes, 10W.
- Op de trafo staat: AC adaptor, PRI: 230-240 VAC 50 Hz, SEC: 12 VAC
- Helaas kan ik niets over de dimmer zeggen want die zit ingebouwd. Feit is wel dat toen er nog een gewone gloeilamp aanhing, deze het prima deed erop. Die brandde dus niet door.

Wij hebben zelf geen verstand van dimmers, wat voor verschil kan hiertussen zitten?
 

Gerrit

  • #4
We missen nog een belangrijk detail van de trafo, n.l. het vermogen. Dus hoeveel watt kan het ding leveren.
Ik begrijp dat er twee spots op zijn aangesloten, dus 20 W is voldoende. Het lijkt me dat dat moet kunnen.
Als er weer een nieuwe poging wordt gedaan, sluit de boel dan eerst eens aan op een gewone kontaktdoos, dus zonder dimmer. Dat zou goed moeten werken en dan weet je meteen de oorzaak.
We horen wel.
 

Bloem

  • #5
Het enige wat er verder nog op de trafo staat is (achter dat SEC: verhaal) 20VA. Is dat wat je bedoelt?
De trafo zit in een verpakking bij de twee spotjes. Op een trafo dus inderdaad twee spotjes van ieder 10W. Maar aangezien dat als een pakket verkocht wordt lijkt dat me in orde te moeten zijn.

Wat mij nou bezighoudt is in hoeverre de dimmer de oorzaak kan zijn. Kan een dimmer te hoge spanning afgeven of zoiets? En zo ja, hoe kan het dan dat een gewone gloeilamp het er wel goed op doet?

Kan iemand me daar wat bijles in geven? :-)

Groetjes, Bloem
 

RonvM

  • #6
Er zijn voor halogeenlampen speciale dimmers die de bijbehorende transformator kunnen regelen. Ik kan hier niet precies uit leggen waarom dat is, maar kijk bij een willekeurige bouwmakrt op de electriciteitafdeling en je vindt dimmers voor 'gewone' gloeilampen en voor halogeenlampen: deze zijn geschikt voor het dimmen van een transformator (en duurder).

Ron
 

Gerrit

  • #7
Er is al veel over geschreven op dit forum.
Als het als setje verkocht wordt moet het willen, dat blijkt ook uit het vermogen (20 VA)

In het kort dan; er zijn gewikkelde trafo's, elektronische en tronic.
Elk type heeft zijn eigen soort dimmer.
 

Bloem

  • #8
Dank voor al jullie reacties!

Het is me inmiddels wel duidelijk dat het haast niet anders kan dan dat de combinatie dimmer/trafo niet in orde is.

Ik heb even op de site van elektroshop gekeken naar het Berker-spul (want van dat merk is de dimmer) en zie daar inderdaad ook verschillende dimmers, voor gloeilampen, voor conventionele (20-500W) en voor electronische (20-315W) transformators.

Hoe ik erachter moet komen wat voor soort trafo's het zijn (conventionele of electronische), is me nog wel een raadsel. En ik vraag me nog iets af: kunnen er wel twee van die trafo's op één dimmer worden aangesloten? Of is het misschien handiger als we meteen overgaan tot een normale lichtschakelaar?

Groetjes, Bloem
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Zolang de minimale belasting en de maximale belasting niet overschreden worden is dat geen probleem.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #10
Het verschil tussen conventioneel en electronisch is te zien aan de afmetingen en het gewicht.
Electronische zijn klein en licht, conventionele .........
 

Bloem

  • #11
Het is gelukt! Al hebben we het op een andere manier opgelost. Ik had geen zin om de dimmer weer te moeten ruilen voor een (inderdaad flink) duurdere. En het was ook maar de vraag of ie terug kon zonder verpakking. Nu zit de lamp boven het bed op de dimmer en de (nieuwe) spotjes zitten op een gewone schakelaar. Gewoon de boel omgedraaid dus, de makkelijkste oplossing en nog beter ook. De spots zijn niet zo fel, en de lamp boven het bed kan nu romantisch gedimd worden... :-)
En ik ben weer wat wijzer wat betreft electra. Iedereen bedankt voor de input! Groetjes, Bloem.
 

Gerrit

  • #12
Bedankt voor de melding en veel sukses met de romantiek. :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
2
Gerelateerde onderwerpen
Transformators gaan iedere keer stuk

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu